Reklama

Na vanrednoj sednici Skupštine Zrenjanina data je u petak (18. marta 2014. godine) saglasnost javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ da raskine ugovor sa nemačkom kompanijom WTE („Wasseretechnik“) o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.
Odluka je doneta na predlog Gradskog veća.

Direktor „Vodovoda“ Goran Tajdić je posle sednice gradske Skupštine rekao novinarima da su razlozi za raskid ugovora o izgradnji fabrike vode primena standarda o kvalitetu pijaće vode, jer se domaći propisi u toj oblasti razlikuju od evropskih, kao i davanje državnih garancija za tu investiciju.

– U ovom trenutku Vodovod i kanalizacija ne može da garantuje uzimanje velikog kredita, a ni Grad Zrenjanin nije na to spreman. Gradsko veće dalo je predlog za raskidanje ugovora, a to znači da nema saglasnosti ni da Republike da garancije za kredit kojim bi se finansirala izgradnja postrojenja – kazao je Tajdić.

Istovremeno WTE je saopštio da je ispunio sve ugovorne obaveze u vezi sa predviđenom izgradnjom fabrike pijaće vode u Zrenjaninu i u slučaju eventualnog raskidanja ugovora taj grad bi morao da plati odštetu, koja se meri u milionima evra, saopštila je u petak ta kompanija.

Predstavnici WTE, kako je navedeno, iznenađeni su informacijama koje su se pojavile u medijima, a prema kojima će Skupština Zrenjanina danas razmotriti predlog Gradskog veća za raskidanje ugovora o izgradnji fabrike pijace vode u tom gradu.

– Iznenađenje je utoliko veće što dolazi samo dva dana posle uspešnog sastanka WTE i direktora zrenjaninskog „Vodovoda“ Gorana Tajdića, na kome je postignuta saglasnost o neophodnosti ovakvog projekta i prevazilaženju eventualnih prepreka u njegovoj realizaciji, što potvrđuje i zajedničko saopštenje – kažu u WTE.

U jučerašnjim izjavama, kaže se u saopštenju kompanije, iznete su netačne tvrdnje u vezi sa poslovanjem WTE u Srbiji, finansijskim garancijama i usaglašavanjem domaćih i regulativa EU o kvalitetu vode.

WTE je do sada ispunio sve obaveze iz ugovora potpisanog pre dve godine, pa bi odšteta za njegovo raskidanje, koja se meri u milionima evra, pala na teret grada Zrenjanina, a time i na sve njegove građane, istakao je tehnički direktor WTE Jorg Koering.

Kada je reč o državnim garancijama za sprovodenje ovog projekta, iz WTE podsećaju da su one postojale, ali da su zbog neažurnosti lokalnih organa vlasti istekle.

Nemačka kompanija je na pilot-projektu već testirala rešenja koja bi bila primenjena u budućoj fabrici, a osnovana je i lokalna projektna kancelarija, kao što je zahtevano u ugovoru.

Ugovor ostavlja mogućnost da se primeni finansijski model koji je najpovoljniji za Grad Zrenjanin, što je potvrđeno i na poslednjem sastanku sa Tajdićem.

Direktor „Vodovoda“ je tada naglasio i da se ocekuje podrška Republike Srbije.

Pozivanje na srpske standarde o kvalitetu vode, koji su rigorozniji nego u EU, takođe, ne može da bude razlog za raskid ugovora, jer prema informacijama iz Udruženja vodovoda Srbije, usklađivanje srpskih i evropskih parametara o kvalitetu vode je već u proceduri u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Zrenjaninci već čitavu deceniju ne smeju da piju vodu iz česme, zbog povećanog sadržaja arsena.

Vrednost postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu je 25,6 mil EUR. „Vodovod“ bi taj iznos otplatio tek nakon puštanja fabrike u pogon.

WTE bi, u međuvremenu, finansirao izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava, a kapacitet fabrike bio bi 300 litara u sekundi i kao što je naglašeno na poslednjem sastanku sa predstavnicima „Vodovoda“, sa izgradnjom fabrike moglo bi da se krene već u julu ove godine i postrojenje bi bilo gotovo krajem sledeće godine.

Pijaću vodu proizvedenu po standardima koji su predviđeni za Zrenjanin već pije više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja.

WTE je vodeća evropska kompanija za pružanje usluga u oblasti vode, tehnike i energije.

Postrojenja u Moskvi, Istambulu, Beču, na Kipru, u Nemačkoj, Austriji, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, samo su neki od više od stotinu realizovanih projekata ove nemačke kompanije, koja je od pre nekoliko godina deo EVN grupe – austrijskog energetskog giganta, saopštio je WTE.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">