Kada sam bila dete, moja majka je često imala običaj da me vodi da posetim jednu staru damu koja bi svakog proleća, bez izuzetka, napravila liker od cveta zove. Ako bi neko od nas imao prehladu ili kijavicu, pojavljivala bi se tamnozelena boca iz koje je ona sipala svoj svetlucavi napitak. Takođe se sećam čaja od koprive, koji je ta ista stara dama pila da joj pomogne u ublaženju njenih reumatičnih bolova. Kako sam se igrala u obližnjoj šumi gde su me stalno žarile koprive, nisam mogla da razumem kako bi bilo kome moglo da bude bolje ako pije lek napravljen od njih.

Tek kada sam postala farmaceut i kada je kasnije u meni počelo da se javlja interesovanje za vitamine i lekovite biljke, počela sam da uviđam potencijalnu vrednost običnih biljaka koje rastu u živicama. Učeći više o hemijskim supstancama koje one sadrže mogla sam da uvidim kako neki lekovi nisu bili samo deo „bapskih priča“, već su mogli da imaju izvorne lekovite moći.

Moja tetka, inače medicinska sestra, bila je veliki zagovornik preuzimanja na sebe odgovornosti za svoje zdravlje i nastojanja da se oboli od što je moguće manje bolesti. Ako bi mi se trn zabo u prst, ona je uvek bila spremna sa vrućom kašastom oblogom, čije dejstvo nikad nije zakazalo. Ona bi kašalj i prehlade lečila udisanjem pare mentola i eukaliptusa i ja se ne mogu setiti da sam uzimala antibiotike sve dok nisam postala tinejdžer.

Danas je ova tilozofija samopomoći i prevencije od rastuće važnosti. Kućni lekovi mogu i da vam uštede novac i da vam pomognu da se osećate bolje. Oni često mogu da preseku bolest na njenom samom početku i poštede vas posete lekaru. Njihovo korišćenje će takođe pomoći da se olakša teret našeg National Health Service, koji svake godine postaje sve nategnutiji.

Kada sam bila mlada devojka, koja je odrastala pedesetih godina 20. veka, National Health Service je takođe bio mlad. Moji majka i otac — oboje optičari — često su govorili o 1947. godini, kada je nastao NHS, i o tome koliko su bili zauzeti ispitujući oči ljudi — prvi put besplatno.

Početkom pedesetih godina 20. veka počeli su da se javljaju brojni moćni lekovi. Posle prvih antibiotika, koji su se pojavili za vreme i posle Drugog svetskog rata, razvio se rastući broj trankilizera, antidepresiva, sredstava za umirenje bolova, hormona i drugih lekova i stigao na tržište. Neki od njih, posebno lekovi za probleme sa srcem, astmu i rak, nisu samo produžili očekivani životni vek, već su i poboljšali kvalitet života. Drugi su, kao što je talidomid, izazvali ozbiljna oštećenja i povećali značajne brige u vezi sa neželjenim efektima koje jaki lekovi mogu da imaju.

Ja sam farmaceut i, kako sam diplomirala tokom sedamdesetih godina 20. veka, počela sam da radim u vreme kada su tržištem dominirali lekovi koji se prepisuju. Dragocenost kućnih lekova — uključujući biljne i homeopatske preparate — bila je uveliko zaboravljena jer je verovanje u nove lekove bilo veoma jako. Nije da bih ja dovodila u pitanje vrednost lekova koji se prepisuju − mnogi od nas ne bi bili danas živi bez njih. Ali mi imamo sklonost da zanemarujemo ili odbacujemo jednostavne lekove koje možda imamo na sve strane u kući — kocke leda, sok od brusnice, gorke soli, sodu bikarbonu, slačicu…, isto kao i lekovite biljke koje rastu na prozorskim daskama naših kuhinja ili napolju u saksijama ili cvetnim lejama.

Evo zašto je knjiga 1001 kućni lek toliko korisna. Lekari su zauzetiji 1 manje dostupni nego ikada. Njima su, povrh toga, potrebni vreme i prostor da leče one koji su hronično oboleli. Lakša oboljenja često mogu da se leče bez posete lekaru i knjiga 1.001 kućni lek nudi vama, čitaocima, znanje kako da to učinite mogućim. Iako bi, naravno, trebalo uvek da posetite svog lekara ako ste zabrinuti oko svog zdravlja, mnoga oboljenja mogu da se leče kod kuće, često sastojcima već dostupnim u vašem kuhinjskom ormanu sa zalihama. I nemojte da zaboravite na svog farmaceuta — farmaceuti znaju dosta toga o lečenju lakših oboljenja i uz njihovu pomoć možete da budete sigurni kako treba da koristite lek da bi za vas to bilo najpogodnije.

Ova knjiga se ne bavi samo biljnim lekovima i vitaminima već i jednostavnim sastojcima, kao što su limun, med i sirće. Ona takođe sadrži i izbor onoga što se zna o pristupima mnogih drugih kultura i tradicija lečenju. Svi ovi saveti imaju vas, čitaoce, na umu. Oni se zbog toga usredsređuju na ono što je praktično, pogodno i, na kraju svega, izvodljivo, za vašu dobrobit i dobrobit vaše porodice.

PAMELE MEJSON BSC, MSC, PHD, MRPHARMS

Sadržaj

Predgovor

O ovoj knjizi

Korišćenje kućnih lekova

Afte
Akne
Alergije
Angina pektoris
Anksioznost
Artritis
Astma
Atletsko stopalo
Bol u grlu
Bolovi u leđima
Bol u stopalima
Bol u vratu i ramenu
Bore
Bradavice
Brijanje, problemi
Bronhitis
Čmičak
Depresija
Desni, problemi
Dojenje
Dojke, osetljive

Ekcem
Gasovi i nadimanje
Giht
Glasne žice, upala
Glavene vaši
Glavobolje
Gljivične infekcije
Gorušica
Grčevi u mišićima
Groznice
(herpes simplex)
Hemoroidi
Herpes zoster
Holesterol, povišen nivo
Hrkanje
Impotencija
Infekcije urinarnog trakta
Inflamatorno oboljenje
creva
Inkontinencija
Kamen u bubregu
Kašalj
Konjuktivitis
Koprivnjača
Kosa, masna
Kosa, suva
Koža, masna
Koža, suva
Krvarenje iz nosa
Krvni pritisak, povišen

Loše varenje
Mamurluk
Menopauza
Menstrualni problemi Modrice
Mokrenje u krevetu Mučnina
Mučnina, jutarnja
Mučnina nastala usled kretanja
Neplodnost
Neprijatan miris stopala
Neprijatan miris tela
Neprijatan zadah
Nesanica
Nokti, problemi
Oči, napetost
Oči, iritacija
Opekotine i oparotine
Opekotine od sunca
Osip od pelena
Osip od vrućine
Ovčije boginje
Palpitacije
Pamćenje, problemi
Peptički ukusi
Perut
Plikovi
Posekotine i ogrebotine
Potkožni čirevi
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Prehlade i grip
Proliv (dijareja)
Prostata, problemi
Proširene (varikozne) vene
Psorijaza Rozacea

Sezonski afektivni poremećaj (SAP)
Sindrom iritabilnog kolona
Sindrom karpalnog tunela
Sindrom nemirnih nogu
Sinusi, upala (sinuzitis)
Staračke fleke
Stomačni grčevi (kolike) kod beba
Stres
Svrab
Stucanje
Temperatura, povišena
Trnje
Trovanje hranom
Trudnoća, tegobe
Uganuća i upala mišića potkolenice
Ujedi i ubodi
Umor
Urasli nokti na nogama Usta, suva Usta, ispucala
Uši, problemi
Vilica, problemi
Zadržavanje tečnosti
Zapaljenje zglobne kese i tetiva (burzitis i tendinitis)
Zatvor (opstipacija)
Zubi, nicanje
Zubobolja
Žuljevi i kurje oči

DRUGI DEO 20 GLAVNIH ISCELITELJA U DOMAĆINSTVU

Aloe vera
Arnika
Beli luk
Brusnice
Čaj
Đumbir
Gorka so
Hamamelis
Jogurt
Kamilica
Lavanda
Limun
Med
Nana
Omega-3 masne kiseline
Sirće
Slačica
Soda bikarbona
Vazelin
Žuti noćurak

POSEBNO IZDVOJENE TEME

Vreme za čaj Lečenje vašeg doma
Lekovi iz mora
Primena pritiska
Sredstva za ispiranje grla
Lekovite čorbe iz celog sveta
Terapeutske kupke
Upozorenja i prateći efekti
Index

O ovoj knjizi

Na putu ste da otkrijete više od 1.000 kućnih lekova koje možete da koristite kad god je potrebno da lečite neki svakodnevni zdravstveni problem − akne ili mučninu, nesanicu ili bore − i praktično sve ostalo što se može naći između.

Ali, pre nego što to i učinite, pređite na deo Korišćenje kućnih lekova, gde ćete naći savete o bezopasnoj i efikasnoj upotrebi sopstvenih tretmana. Pogledajte stranu 18 sa uputstvima o gajenju pet korisnih lekovitih biljaka. A za upozorenja koja se odnose na posebne lekovite biljke i suplemente (dodatke ishrani) pogledajte naš vodič na četiri strane koji počinje na strani 434.

Deo prvi, Svakodnevna oboljenja., nudi kućne lekove za više od 100 uobičajenih poremećaja nabrojanih abecednim redom. Kućni lek je u osnovi sve što možete da koristite kod kuće što ne zahteva recept. Vi verovatno u svom ormanu već imate mnoge od sastojaka; sodu bikarbonu, na primer (koristite je umesto talka da neutrališete telesni miris), slačicu (dodajte je toploj kupki za stopala radi ublažavanja glavobolje), ili kesice čaja (držite jednu vlažnu na afti da bi vam manje bridela). Neki, kao što je mast od arnike, prodaju se u prodavnicama zdrave hrane; drugi, kao što je čaj od kamilice, prodaju se u supermarketima.

Neki od lekova, kao što su suplementi ribljih ulja za anginu pektoris, treba da se koriste pod lekarskim nadzorom jer mogu uzajamno da deluju sa drugim lekovima koje, možda, uzimate. Mi naglašavamo takve slučajeve.

Deo drugi opisuje 20 glavnih iscelitelja u domaćinstvu — lekovite biljke, namirnice i ostale glavne sastojke koji su vredni čuvanja da bi bili pri ruci za moguću upotrebu u mnogim lekovima u ovoj knjizi. Otkrijte za šta su dobri sirće, jogurt, gorke soli i đumbir i otkrijte da omega-3 masne kiseline, „dobre masti“ koje se nalaze u ribi (i suplementima), ne samo da štite vaše srce, već takođe i pomažu u lečenju artritisa, menstrualnih grčeva, pa čak i depresije.

Ova knjiga je bila projekat na kome su oni koji su radili na njemu to radili sa ogromnim uživanjem — ne samo u smislu otkrivanja novih lekova već i u njihovom isprobavanju.

Nadamo se da ćete i vi takođe uživati u ovoj knjizi i da ćete i sada i u budućnosti smatrati da su mnogi njeni saveti od pomoći.

Urednici

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">