Reklama

Sve veće interesovanje voćara, a naročito amatera, za aktinidiju u našoj zemlji, uslovi koje izalazak ove knjige o aktinidiji i smokvi. Bez obzira na široko rasprostranjene predrasude da su ove dve voćke izrazito biljke južnijih, toplijih krajeva i daje njihovo gajenje nemoguće u kontinentalnom delu naše zemlje, pojedini voćari, a naročito amateri su hrabro pristupili njihovom gajenju i u kontinentainim uslovima. I pokazalo se da ovi uslovi nisu apsolutan limitirajući faktor za ove biljke i da, sa malo više truda i pažnje, daju skoro iste rezultate kao i u svojoj pradomovini. Tako su danas u Makedoniji nikle čitave plantaže aktinidije, a amateri su ih razmnožili širom kontinentalnog dela zemlje. Što ih nema i više, limitirajući faktor je nedostatak sadnica jer naši kontinentalni rasadnici još uvek eksperimentišu sa aktinidijom i još uvek ih ne razmnožavaju kao redovan sadni materijal, što će se, nadamo se, u najbližoj budućnosti ispraviti.

Sa smokvom je sličan slučaj kao i sa aktinidijom, mada se ona davno nalazi, kao pojedinačan žbun ili drvo, širom kontinentalnog dela zemlje. Međutim, do pre nekoliko godina ni na nju nije obraćana neka posebna pažnja, zbog toga što se mislilo da je ma kakvo ozbiljnije gajenje smokve u ovim uslovima nemoguće, besmisleno i neisplativo. U poslednje vreme, međutim, praksa demantuje ovakva razmišljanja. Prema pisanju štampe, neki odgajivači smokve u ovim uslovima su postigli takve rezultate, na kojima bi im mogli pozavideti i najuspešniji proizvođači iz Primorja. Njeni se plodovi već dve-tri godine nalaze na tezgama Beograda i drugih gradova kontinentalnog dela zemije i prodaju se isto tako redovno kao i tipični voćarski plodovi ovog područja-jabuke, kruške, šljive, breskve i sl.

Kao i kada se radi o aktinidiji, rasadnici ne prate potrebe tržišta za sadnicama smokvi, međutim i oni o ovome počinju ozbiljno da razmišljaju, pa treba očekivati da će u najkraće vreme i njih biti na tržištu. Cilj ove knjige je da ohrabri nastojanja interesenata za gajenje ovih voćnih kultura i da im da najosnovnija uputstva za obavljanje ovoga posla, pa se nadamo da ćemo im u tome smislu i pomoći.

Redakcija

SADRŽAJ

AKTINIDIJA
Uvod
PRIRODNI USLOVI ZA GAJENJE AKTINIDIJE
Toplota
Svetlost
Voda i vlažnost
Vetar
Zemljište

BOTANIČKA PRIPADNOST
MORFOLOŠKE OSOBINE AKTINIDIJE
Koren
Stablo
Lastari
Pupoljci
Listovi
Cvet
Plod

BIOLOŠKE OSOBINE AKTINIDIJE
Rodnost
Suzenje
Pupoljenje
Rast mladara
Cvetanje
Oprašivanje i oplodnja
Padanje lista
Zimski odmor
PODIZANJE ZASADA
Proizvodnja sadnica
Proizvodnja sadnica generativnim putem
Vegetativno razmnožavanje

Izbor sorti
Priprema zemljišta za sadnju
Podizanje potpore
Rastojanja i raspored sorti
Sadnja
Uzgojni oblici
Rezidba
Obrada zemljišta
Navodnjavanje
Zaštita od bolesti i štetočina
Osetljivost na zemljišne i klimatske prilike
Berba aktinidije
Čuvanje aktinidije
Klasiranje i pakovanje
Upotreba plodova aktinidije
Aktinidija kao ukrasna biljka

SMOKVA
Uvod
Uslovi za gajenje smokve
Sistematsko mesto i biološke osobine
Izbor sorti smokava
Proizvodnja sadnica
Priprema zemljišta
Rastojanja
Sadnja
Rezidba
Obrada zemljišta i đubrenje
Bolesti i štetočine smokve
Berba pakovanje i čuvanje
Sušenje smokve

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">