Reklama

Neznanje, sujeta, zavist, Ijubomora, teže su bolesti od mnogih opakih koje napadaju čoveka. Čovek je spreman da sudi i osuđuje i onda kada nije u pravu, da donosi svoje proizvoljne zaključke i kada nema argumenata kojima bi ih potkrepio. Često i bez kakvog razloga, samo inata radi, bez racionalnog pokrića i minimuma savesti da nanosi štetu drugima, spreman je da tvrdi i poriče nešto o čemu su njegova saznanja skromna, ili pak nikakva. Kada to čini u oblastima društvenih delatnosti, politike, sporta i kulture, može se to pripisati neobaveštenosti, neobrazovanju, pristrasnosti, pa čak nepristojnosti i nevaspitanju, ali kada se meša i zalazi u oblast nauke, posebno medicine i zdravlja Ijudi, onda to pretstavlja ozbiljan atak na Ijudsku populaciju i njenu bezbednost. Govoriti i davati sud o nečemu što je van tvoga znanja, nehumano je i krivično delo za koje nažalost u današnjem vremenu ,,demokratije“ nema sankcija. Boriti se protiv neznanja možemo samo znanjem, ali u toj borbi argumenti često nisu dovoljni jer opšta svest naroda i pohlepa pojedinaca za zaradom često prevagnu ispred nauke i znanja.

Bez obzira na postojeću opasnost da se hvatam u koštac sa svim onim sujetnim, neobrazovanima, zlonamernima i brojnim samozvanim stručnjacima, odlučio sam da napišem i priredim knjigu o Jabukovom sirćetu sa željom da otklonim predrasude kod svih onih koji su bili u dilemi da li ga koristiti ili ne. Želim da objasnim uticaj jabukovog sirćeta na metabolizam i telesnu hemiju čoveka, kao i da opravdanu tvrdnju o lekovitom i po sve blagotvornom delova nju ovog prirodnog dijetetskog suplementa. Takođe, da ga postavim na mesto koje mu po prirodnim zakonima i pripada, te da uputim ljude na način kojim te vrednosti mogu da iskoriste i prilagode ih svojim potrebama u cilju očuvanju svoga zdravlja.

Pisati o Jabukovom sirćetu u vremenu kada je na tržištu lekova, suplemenata i „čarobnih preparata“ opšti rat za prevlast nad raciom i svešću Ijudi, velika je hrabrost i istovremeno rizik. Hrabrost jer morate iznova dokazivati već hiljadama godina dokazano, a rizik, jer se upuštate u borbu sa moćnim marketingškim silama, koja ne biraju sredstva da ubede čoveka da je veoma često za njega dobro i ono što nije dobro.

Zašto, Jabukovo sirće?

Zato, jer računam da će u ovoj borbi pobediti priroda i njeni zakoni, kao uostalom i uvek što pobeđuje.

dr Predrag B Nenadić dipl. nutricionista

„Ishrana je kroz umeće življenja za čoveka najbitnija nauka kojoj mora biti posvećen kako bi ostvario dobro zdravlje i dug život“

dr Predrag Nenadić dipl. nutricionista

Sadržaj

Reč autora

Jabukovo sirće čuvar vašeg zdravlja

Lekovita moć jabukovog sirćeta
Blagotvorno delovanje jabukovog sirćeta na čovečiji organizam
Telesne ćelije
Kalcijum
Grčevi i zamor
Jabukovo sirće u ishrani sportista
Ishrana bogata proteinima i kiseline
Kiseline
Lugolov rastvor joda i jabukovo sirće
Proizvodnja jabukovog sirćeta
Čovečija krv i jabukovo sirće
Kalijum iz jabukovog sirćeta
Doziranje jabukovog sirćeta
Mršavljenje sa jabukovim sirćetom
Hroničan umor
Hronična glavobolja
Visok krvni pritisak i jabukovo sirće
Vrtoglavica
Bolesno grlo
Kalijum
Bio-flavonoidi u jabukovom sirćetu
Jabukovo sirće u vanrednim situacijama
Korisnost jabukovog sirćeta kod životinja
PROIZVODI OD JABUKOVOG SIRĆETA

Jabukovo sirće čuvar vašeg zdravlja

Nastanak ljudske vrste bibilijski se vezuje za jabuku. Zašto su Adam i Eva izbačeni iz Rajskog vrta i da li je baš jabuka bila razlog, niko potpuno ne objašnjava. Samo neki, za običan narod ,,nedodirljivi“, tumače da je plod drveta “Znanja o dobru i zlu” zaista bila jabuka. Jedini dokaz za ovo prvo biblijsko tumačenje je nastanak Adamove jabučice. Naime, Eva je Adamu dala jabuku, ovaj je zagrizao i kada je hteo da proguta, zagrcnuo se. Taj komadić se zaglavio i trajno ostao u grlu. Tako sada svaki muškarac ima Adamovu jabučicu, a žena ne. U Grčkoj mitologiji je jabuka simbol požude, te eto i dan danas ovo rajsko voće ostade na vrhu svih lista kada se o voću i zdravlju čovekovom govori.

Od kako je sveta i veka čovek je znao za nju i koristio je. Jabuka, rajsko voće, skoro da je najrasprostranjenija voćka na planeti. Mnoge su priče o njenom nastanku i poreklu napisane. Počev od one biblijske i zabranjenom voću, te one da je to ustvari planinsko voće koje raste na velikim visinama preko 1200 metara, pa da i danas postoje neke vrste nalik na one, za koje čovek smatra da su izvorne i preteča ove, sada konzumne jabuke. Jabuka je najvažnija listopadna voćka. Čovek je od davnina koristio njen plod kao hranu i kao lek. Postoje podaci, da je jabuka gajena još od mlađeg kamenog doba (neolita). Takođe, postoje arheološki primerci jabuke iz Anadolije koji su stari i preko 8.500 hiljada godina. Doduše, nema čvrstih podataka da su ih tada, u to vreme i uzgajali, ali ima podataka da su je koristili i na razne načine upotrebljavali u cilju svoje ishrane i zaštite svog organizma od raznih bolesti. Većina istraživača se slažu, čak i tvrde, da je poreklom iz centralnih delova Azije i da se ona, Malus sieversii može naći na planinama u tom delu sveta, a pre svega u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, pa čak i na preko 1800 metara nadmorske visine. Odatle potiču oko trideset vrsta jabuka. Područije Kine i Himalaja u Aziji odlikuje se najbogatijim fondom naslednih činilaca jabuke. Odatle je jabuka postepeno prodirala, prvo u Iran, pa na Kavkaz, u predele gornjeg toka Tigara i Eufrata i dalje na zapad do Grčke. Danas se jabuka gaji u celom svetu, a najviše na severnoj zemljinoj polulopti. Čak na visinama do 2000 metara sreću se mnoge vrste divlje jabuke. Od Grčke, jabuku su Rimljani, Kelti, Germani i Sloveni rasprostrli po celom Apeninskom poluostrvu, pa tako stigli i do Balkanskog poluostrva.

Već i vrapci na grani znaju čuvenu poslovicu:

“Ako svako jutro pojedeš po jednu jabuku, nećeš imati priliku da upoznaš ni jednog doktora”.

Skoro, pa čarobna voćka koja se vezuje i za nastanak Ijudske vrste i koja je stigla do nas pravo iz raja. Kao simbol Ijubavi, požude i večne mladosti, Eva je sa njom prevarila Adama. Još su Kelti stvorili mit o jabuci.

“Ko uspe da pojede jabuku iz rajskog vrta, taj neće nikad biti bolestan, gladan, žedan, niti će ikad ostariti”, bila je njihova poslovica i slavopojka ovom očaravajućem voću..

Sa svojim bio-hemijskim sastavom i optimalnim odnosom biološki vrednih supstanci u svom plodu, skoro da leči apsolutno sve: srce, jetru, creva. Jabuka sadrži devedeset različitih komponenti, uključujući belančevine i biljna vlakna, biljne masti, A, B i C vitamine, zatim B1, B2, B6 i E vitamine, gvožđe, eterična ulja, kalijum kao i kalcijum, karatin, magnezijum, natrijum, oligo elemente, silicijum, bakar, jod, organske kiseline, pektin, sumpor, fosfor, fluor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, šećere (fruktozu i glukozu). Jabuka je bogata polifenolima, biljnim supstancama koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži moćni kvercetin, kamferol, antocijanine i još 20 snažnih antioksidanata. Zbog velikog sadržaja vitamina C, i antioksidanata ovo voće ima i imuno stimulirajuće dejstvo. Upravo zbog toga je jabuka jako dobra u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.

Svi ovi aktivni sastojci jabuke ostaju relativno stabilni i očuvani i na temperaturi od 0 stepeni. Jabuke ne treba čuvati blizu drugog voća i povrća, osim ako ne želite da ono brže sazri, jer jabuke ispuštju etilen, koji pospešuje zrenje. Od jedne trule jabuke u korpi, sve će brzo propasti. Krompir, kada stoji pored jabuke veoma brzo proklija. A cveće će brzo uvenuti ako je blizu činije sa jabukama.

Zbog bogastva vlakana, zatim vitamina C i kalijuma, jabuke su od velike koristi kod oboljenja srca i krvnih sudova. Taninska kiselina iz jabuke sprečava taloženje masti u jetri, a vitamin C uz jod, sprečava oboljenje štitne žlezde. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima normalizuje probavu i reguliše stolicu. Povoljno deluje na regulisanje holesterola u krvi, smanjuje rizik od nastanka raka pluća, debelog creva i prostate. Jabuka u 100 grama sadrži 82 kalorije, što je ne svrstava u rizičnu grupu visoko kalorijskih namirnica, a posebno je dobra kora jabuke u kojoj se nalazi veći deo veoma značajnih polifenola.

Jabuka je skoro obavezni sastojak svake dijete. S obzirom da sadrži mnogo kalijuma, znatno podstiče izlučivanje suvišne tečnosti i toksina iz organizma, te na taj način ubrzava mršavljenje. Zbog bogatstva pektina i celuloze jabuka poboljšava probavu, stabilizuje crevnu floru i tako pomaže kod zatvora. Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije šećera u krvi. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijanina, koji se nalazi u kori i nekim jabukama daje crvenu boju. Ti antocijanini imaju antiupalno dejstvo. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu iz jabuke ovo voće štiti kosti i naše zube. Jabuka uspešno sprečava i uništava karijes.

Budući da sadrži i do 90 % vode, jabuka osvežava i gasi žeđ. U njoj se krije i triptofan, metabolički prethodnik serotonina, pa je jabuka u podizanju čovekovog raspoloženja korisnija od čokolade. Jabuka je i važna industrijska voćka. Od njenog ploda se prave sokovi, džemovi, kompoti i razni slatkiši, a njen prirodni sok je osnova za mnoga pića i proizvode kojima je ona podarila svoje aktivne organske i nutritivne vrednosti. Od nje se fermentacijom pravi čuveno i lekovito jabukovo sirće, eliksir zdravlja, koje poput majke jabuke, služi u korist zdravlja čoveku i njegovim generacijama. Svedok istorije, opevana i u pesmama, poštovana na veseljima i gozbama, njeno veličanstvo jabuka postala i ostala je sinonim za vitalnost, lepotu i zdravlje.

Jabuka je majka jabukovom sirćetu!

Sve ono što ste saznali o jabuci, kao i sva njena lekovita svojstva, da deluje blagotvorno na srce, jetru, creva i želudac, nervni sistem, prenose se i veliki su zdravstveni potencijal jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće, koje nastaje kroz prirodni proces fermentacije ploda jabuke, pa daljom transformacijom u alkohol, a potom fermentacijom nastalog alkohola u jabukovo sirće, važan je proizvod prirode u korist zdravlja čoveka. Upravo tako nastaje i Jabukovo sirće dr. Andra, prirodnim putem, na prirodan način, od zdravih i za ishranu čoveka higijenski ispravnih prirodnih plodova jabuke u čistoj ekološkoj sredini Svrljiških planina i kotlini uz reku Svrljiški Timok.

O autoru

Dr Predrag B. Nenadić

DR Predrag Budimira Nenadić, doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Srećni suprug, dični otac i ponosni deka, rođen u Beogradu 1946. godine. Dugogodišnji predsednik Saveza Nutricionista Jugoslavije, autor knjiga, stručnih radova i članaka iz oblasti ishrane Ijudi, dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoj istraživački, stručni i naučni rad.

Knjiga o JABUKOVIM SIRĆETU, ukupno njegova sedma knjiga, nastala je kao produkt višegodišnjeg rada na ovom prirodnom suplementu i njegovoj primeni u ishrani Ijudi.

Terapijom i primenom jabukovog sirćeta, godinama i vekovima se postižu izuzetni rezultati pri pomoći lečenja i prevenciji zdravlja. Kako i dalje kod pojedinaca u narodu postoje određene dileme o njegovoj lekovitosti i delotvornosti na Ijudski organizam, Dr Nenadić se odlučio, da sve te dileme ovom knjigom razreši.

Koje su to posebne moći i supstance, te kako jabukovo sirće deluje na fiziologiju, telesnu hemiju i metabolizam čoveka, koji mu koristi i da li je štetno po čoveka?

Takođe, saznaće kako organizam čoveka reaguje na prisustvo jabukovog sirćeta. Oni koji ga već koriste, kao i oni sa dilemom, iz ove knjige dobiće odgovore na mnoga pitanja i biće im jasnije zbog čega je jabukovo sirće toliko popularno kod naroda širom planete, pritom, i posebno delotvorno u očuvanju Ijudskog zdravlja.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">