Ribarstvo je poljoprivredna delatnost koja se bavi ulovom (ribolov), gajenjem i preradom riba.
Poljoprivredna delatnost je, jer se obavlja na otvorenom prostoru, izložena ćudima vremena i proizvodi ljudsku hranu (riblje meso). U ukupnoj poljoprivrednoj delatnosti čini mali udeo.

Po mestu, prostoru, kvalitetu i masi voda, ribarstvo se deli:
• Morsko (slana voda)
• Slatkovodno (slatka voda)

Slatkovodno ribarstvo čini ulov, gajenje i prerada riba kopnenih potoka, reka, jezera, akumulacija i ribnjaka. Deli se na: toplovodno ili šaransko riharstvo voda laganog toka (tiha voda), velike vodene mase relativno tople temperature i često mutnih poplavnih tokova.

Hladnovodno ili pastrmsko ribarstvo, jer ribe žive u bistroj, hladnoj, brzoj vodi (brdsko – planinska područja). Predstavnik je pastrmka (Salmo trutta L. 1758). U našim vodama poznata je u 2 forme: Potočna pastrmka (Salmo trutta morpha fario L. 1758) i jezerska pastrmka (Salmo trutta forma lacustris L. 1758). U veštačkim uslovima gajenja u ribnjacima i otvorenim vodama blizu ribnjaka, raširena je i ekonomski isplativa za gajenje kalifornijska pastrmka (Salmo gairdneri Richardson 1836). Uvezena je iz Amerike (okolina San Franciska) u Evropu 1882, u naše krajeve 1883. godine. Usred dobrih svojstava i lake aklimatizacije, brzo se širila uz veliku potražnju. Udomaćila se u gajenju i stekla naziv domaća životinja pastrmskih riba.

U XVI veku javlja se pokret (preporod) renesansa kada se razvijaju prirodne nauke, među njima i nauka o ribama ihtiologija. U XV i XVI veku u Evropi je izgrađeno više ribnjaka uz manastire i plemićke dvorce. Javljaju se umni ljudi, koji po ugledu na Aristotela iz starog veka i njegovo delo „Historia naturale“, kao prvo delo u nauci i literaturi ribarstva do XVI veka, vrše prva istraživanja unutrašnjeg sastava i sistematizacije riba (Willugoy, Arthedi, Karll Line, Cuvier) sve do omogućavanja daljih istraživanja u primeni veštačkog mresta.

Veštačkim gajenjem riba, Kinezi se bave vekovima. U Evropi je počelo u XVIII veku. Stephan Lidvig Jacobi izvršio je 1725. veštački mrest oplodnjom lososa i pastrmke i dobio larve i mlade ribe. Dva francuska ribara Remy i Gehin uspešno 1842. veštački oplođuju ikru pastrmke i dobijaju državnu nagradu. Osniva se prvi u Evropi ,,Zavod za veštački mrest riba“ u pokrajini Alzas u mestu Finingen. Pronalazak je prihvaćen od zemljoposednika u Francuskoj i proširio se u Englesku, Nemačku i Ameriku.

Pastrmka ima posebne životne zahteve i u odnosu na šarana njeno gajenje je kasnije rašireno kada je pronađen i primenjen veštački mrest. Njime se istiskuju polni produkti ženke i mužjaka u posudu. Mešanjem se vrši oplodnja i u ležnicama valjenje oplođene ikre i dobijanje larvi, Ivan Franke (1841-1927) pisac, pesnik, slikar, ribolovac i stručnjak za gajenje pastrmki u sadašnjoj Sloveniji, primenio je veštački mrest pastrmskih riba 1882. i izgradio mrestilište. To je početak gajenja pastrmki na jugu Evrope pod kontrolom čoveka. Iz Amerike je (okolina San Franciska) uvezao 1890. ikru dužičaste (kalifomijske) pastrmke koja je postala najraširenija riba gajena u pastrmskim ribnjacima, domaća životinja salmonida.

SADRŽAJ

Ribarstvo
Voda kao prostoma sredina riba
Seciranje ribe
Ribe – pisces
Vrste koje se gaje u pastrmskim ribnjacima
Pastrmski ribnjaci
Mrest pastrmke
Određivanje broja ikre, larvi i mladunaca
Gajenje mlađa pastrmke do 30 dana starosti
Gajenje mlađa do 3 meseca starosti
Gajenje mlađa 3-9 meseci starosti
Gajenje mlađa 9-12 meseci starosti
Gajenje konzumne pastrmke
Sortiranje pastrmke
Čišćenje ribnjaka

Proračun gustine nasada
Gubici pastnnke u gajenju
Ishrana pastrmke
Poribljavanje voda
Mali pastrmski ribnjaci
Biznis plan
Intenzivni načini gajenja riba
Genetski inženjering
Prevoz pastrmskih riba
Zaštita zdravlja riba
Bolesti riba
Bolesti nastaie trovanjem i nepravilnim gajenjem
Meso riba u ishrani ljuđi
Jela od riba
Neprijatelji i štetočine riba
Značajne poruke
Literatura

 • Autor
  Članci
 • Komentari (2)
  Član 19.479

  zdravo, gde moze da se nabavi knjiga  PASTRMSKO RIBARSTVO  Pisem iz

  Beograda

  Član 19.608

  Kako mogu naručiti knjigu pastrmsko ribarstvo?

Odgovor na: Pastrmsko ribarstvo

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">