Reklama

Prijatan miris testa, zamešanog s kvascem koji se u danima mešenja hleba širi kućom, zauvek ostaje u sećanju. Taj miris za mnoge znači kratkotrajno i nostalgično vraćanje u detinjstvo, bilo kao sećanje na roditeljski dom bilo na davno zaboravljenu pekaru u svojoj ulici, u kojoj se iz peći upravo vade tek ispečeni hlebovi. Domaći hleb je sastavni deo porodičnog života i porodične vezanosti i ništa tako ne prija kao prva kriška hleba, dobro namazana svežim maslacem. U današnje vreme masovne proizvodnje i mašinskog pakovanja, ljudi postaju sve nezadovoljniji kvalitetom životnih namirnica na tržištu i sve više žele da hranu spravljaju na svoj način. Ponovo otkrivaju zadovoljstva od domaćeg hleba kao i od mogućnosti da od raznih žitarica prave bezmalo neograničeno mnogo vrsti prirodnog i zdravog hleba.

Svaki narod i svaka pokrajina širom sveta imaju svoje vrste hleba. »Pekar u kući« daje vam brižljivo probrane recepte iz mnogih zemalja. Naći ćete ne samo bogat izbor uobičajenih vrsta hleba, već i onih s raznim dodacima — sirom, orasima, mirišljavim biljem, začinima, voćem − koji su toliko ukusni da im je teško odoleti. Neke tradicionalne vrste hleba pripremaju se samo u vreme određenih svetkovina, pa ih i vi možete imati na svom stolu u takvim prilikama. »Pekar u kući« je u boji i bogato ilustrovan, recepti pregledno sređeni i isprobani, a uz svaki je naznačeno i vreme pripremanja. Ova zbirka recepata svakog će inspirisati pa će tako postati nezamenljiva mala dragocenost i u vašoj intimnoj kulinarskoj biblioteci.

Sadržaj

Kako se pravi hleb
Obične vrste hleba
Američki beli hleb Domaći hleb
Hleb, koji se brzo priprema I Švedski ražani hleb Slatki hleb
Hleb od neprosejanog pšeničnog brašna
Kukuruzni hleb
Obogaćeni hleb od kukuruznog griza
Ovseni hleb Ovseni hleb s kimom Ječmeni hleb Hleb od prosa Ražani hleb
Hleb, koji se brzo priprema II
Hleb s jajima
Norveški hleb sa sodom bikarbonom
Irski hleb sa sodom bikarbonom
Lavovski crni hleb Francuski hleb Brioš
Hleb s belim lukom Hlebni štapići
Hleb od mekinja
Hleb s hikorijem (beli severnoamerički orah)
Novoengleski hleb sa sodom bikarbonom
San Francisko hleb od kiselog testa
Tradicionalni američki kukuruzni hleb
Bostonski polucrni hleb
Vrste hleba za sladokusce
Moravski hleb
Iranski hleb s orasima
Hačapuri, gruzijski hleb sa sirom
Italijanski hleb s mozarelom
Hleb sa sirom i začinima
Hleb s crnim lukom i mirišljavim biljem
Hleb sa začinskim biljem
Kriške hleba sa začinskim biljem Hleb s ruzmarinom
Hleb s makom
Vrste prazničkog hleba
Manitoba hleb s makom (makovnjača)
Ruski imendanski hleb
Polucrni hleb sa suvim grožđem
Uskršnji hleb
Uskršnji hleb-kolač
Švedski božićni hleb
Hleb sa suvim kruškama
Rumunski slatki hleb
Hleb s bananama i orasima
Švajcarski hleb s orasima
Nemački hleb — kolač
Hleb sa sladom
Nemački hleb sa suvim voćem
Hleb s kardamomom (krstovnikom)
Bremenski slatki hleb Hleb s đumbirom
Peciva
Budimpeštanski polumeseci (kroasani)
Hlebčići s cimetom
Škotske zemičke
Pogačice s jabukama
Pogačice sa sirom
Pogačice sa začinskim biljem
Pogačice s mlaćenicom
Pogačice s praškom za pecivo
Pogačice od kukuruznog brašna
Hlepčići s kajsijama
Ružice sa suvim grožđem
Devonširske zemičke
Pogačice s mlekom
Batske zemičke
Zemičke s kimom i malinama
Zemičke s pinjolima i pomorandžom
Zemičke s limunom i orasima
Londonske zemičke
Zemičke s krstom
Čvorići s kimom
Pereci
Puding od hleba i maslaca
Dansko pecivo
Dansko pecivo s bademom
Dansko pecivo s cimetom

Indeks

Kako se pravi hleb

I vi znate da je najlakše kupiti industrijski pravljen hleb, pa i sveži heb u pekarskoj radnji − što, nemajući drugog izbora, i činite svakog dana. međutim, pravo uživanje imaćete samo HDJ s porodicom i prijateljima počnete za komadate hleb koji ste sami umesili š ispekli.

Mešenje hleba velika je majstorija, dati, suprotno mnogim predubeđenjima, što se lako i naučiti. Iako nisu svi recepti jednaki, najvažnije je proučiti osnovna uputstva ove knjige: kad ste sigurni čemu služi ovaj ili onaj začin − kako se radi, biće vam jednostavno da napravite hleb po svakom receptu.

Sastojci

Brašno

Ako se već po svom ukusu odlučujete za vrstu brašna, upamtite da su za hleb za testo s kvascem najbolja brašna od tvrde pšenice. Ovakve vrste sadrže dosta lepka (glutena) pa se testo bolje razvlači, dok je ono od brašna meke pšenice − lepljivije.

Gotovo sva bela brašna u trgovinama su meka brašna za domaćinstva. Naročite prodavnice, tzv. namirnica koje čuvaju zdravlje, obično imaju neprosejano brašno, brašno mleveno u vodenicama, 100 odstotno krupno mleveno brašno sa svim sastojcima pšeničnog zrna i bez ikakvih dodataka, a takođe i 85 ili 90 odstotno neprosejano brašno (bez ljuske zrna i mekinja). Najzad, u nekim prodavnicama se može naći oštro ili pekarsko belo brašno, naročito dobro za hleb.

Možete da pomešate i više različitih vrsta. Ako želite dobar polubeli hleb, upotrebite mešavinu od 120 grama (1 šolja) 100 odstotnog neprosejanog pšeničnog brašna i 350 grama (3 šolje) običnog mekog brašna za domaćinstva. Hleb će biti još bolji ako pomešate jednake količine 85 ili 90 odstotno neprosejanog pšeničnog brašna s oštrim ili s pekarskim belim brašnom.

Kad se mesi hleb, najbolje je ako temperatura brašna odgovara temperaturi prostorije i onih tečnosti koje se koriste prema receptu. Suviše hladno brašno ugrejte malo u pećnici.

Kvasac

Kad je reč o kvascu, imajte uvek na umu da su to žive ćelije, koje mogu valjano da obave svoj posao samo pod odgovarajućim uslovima.

Kvasac, ta majušna gljivica, proizvodi nove izdanke a preko njih, kao i preko spora stvara nove jedinke. Dok raste, kvasac ispušta ugljen-dioksid. Kad se testo zamesi, ugljen-dioksid izaziva širenje elastičnih zidova ćelija glutena, te se na taj način diže, raste.

Kvasac ispušta i alkohol, koji se, ako testo suviše dugo raste, pretvara u sirćetnu kiselinu, dajući mu kiselkast ukus. Alkohol, međutim, ispari od toplote pri pečenju.

Još uvek postoje različite ocene o svežem, odnosno suvom kvascu. Svež pekarski, ili komprimiran, kvasac (ali ne pivarski) prodaje se u samouslugama i prodavnicama životnih namirnica. Pošto su klice aktivne i žive, takav kvasac je lako kvarljiv, te se može očuvati samo četiri ili pet dana i to u hladnjaku u nepropusnom sudu. Pod dodirom je hladnjikav i podseća na staklorezački kit. Treba da bude sivkast i bez mirisa. Kad ga koristite treba da se drobi u komade s oštrim ivicama i lako mrvi. Ne upotrebljavajte kvasac koji se osušio i ako ima kiselkasti miris ili tamne pruge.

Sipajte brašno, so i šećer u zagrejanu, veliku činiju i u sredini izdubite rupu. Uspite tečne sastojke.

Rukama ili varjačom mešajte sastojke dok ne zamesite sve brašno.

Na radnoj površini, posutoj brašnom, mesite testo oko 10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.

Suvi zrnasti kvasac (aktivirani suvi kvasac) održaće se na hladnom mestu šest meseci jer klice miruju, a oživeće tek kad dođe u dodir s toplom tečnošću.

Količina kvasca naznačena u svim receptima u ovoj knjizi odnosi se na sveži kvasac. Ako radije upotrebljavate suvi kvasac, lako ćete izračunati pravu meru − tačno upola manje. To znači 30 g svežeg ili 15 gr. suvoog kvasca. Tako npr. na 1/2 do 3/4 kilograma brašna upotrebite 15 g a na 1,5 kg brašna 30 g svežeg kvasca.

Kvasac, izložen preteranoj toploti − preko 43° C gubi korisna svojstva. Dodate li vrelu vodu kvascu ili ako pokušate da ubrzate dizanje testa, držeći ga na nekom pretoplom mestu, uspećete jedino da uništite gljivice. Kvasac možete da rastvorite i hladnom vodom i da testo ostavite preko noći u hladnjaku i tako produžite vreme dizanja testa. Međutim, kvasac se najbolje razvija ako se temperatura prostorije, brašna i tečnosti kreće između 24 i 29° C.

Sipajte brašno, so i šećer u zagrejanu, veliku činiju i u sredini izdubite rupu. Uspi-te tečne sastojke.
Rukama ili varjačom mešajte sastojke dok ne zamesite sve brašno.
Na radnoj površini, posutoj brašnom, me-site testo oko 10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.
Ostavite činiju s testom na toplom mestu l 20 11/2 čas ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu. Potom skinite pokrivač.
Kad je testo naraslo, pritiscima pesnice razbite vazdušne »džepove« i preklopite te-sto sa svih strana prema sredini.
Oblikujte testo i stavite ga u podmazane plehove za pečenje hleba. Ostavite testo da ponovo naraste.

Šećer

Šećer daje hranu kvascu, pomažući mu da se razvija, kao i ukus hlebu. Takođe pomaže da kora hleba dobije lepu, braonkastu 6ojy. Ako u testu nema dovoljno šećera, kvasac će čitavu količinu pretvoriti u ugljen dioksid i alkohol, pa kora ispečenog hleba neće imati onu, za oko prijatnu, tamnozlatastu boju.

Nasuprot tome, suviše šećera usporava delovanje kvasca, pa će se testo sporije dizati.

Tečnost

Vlažnost testa se postiže vodom, mlekom ili njihovom mešavinom, a mogu se koristiti hladni. Najbolje je ako su mlaki (između 25 i 29° C). Proverite temperaturu mleka na unutrašnjoj strani ručnog zgloba.

Mleko treba da se zagreje (do trenutka pre nego što proključa), pa da se hladi dok ne postane mlako i tek tada dodaje brašno, kako bi se i testo lakše mesilo. Zagrevanjem mleka do pred samu tačku ključanja ubijaju se bakterije, zbog kojih bi testo moglo da ukisne. Zahvaljujući mleku, testom se lakše radi.

So

So nikad ne treba mešati sa samim kvascem, jer to usporava proces vrenja. Međutim, dodajte dovoljnu količinu soli testu, inače bi hleb bio bez ukusa (bljutav).

Jaja i maslac ili ulje

Ovo nisu neophodni sastojci. Kad se jaja umese u testo, kao kod francuskog brioša ili slatkog hleba, ispečen hleb će biti bogatiji i žućkastiji. Maslac ili ulje povećavaju zapreminu ispečenog hleba, jer »podmazuju« mrežu glutena u testu, te se ono lakše širi i nadima. Sem toga, poboljšavaju ukus i održavaju dobra svojstva hleba.

Postupak

Rastvaranje kvasca

Izdrobite kvasac u manju činiju. Viljuškom umešajte malo šećera i dodajte malo mlake vode. Sve to zamesite kao kašu a potom ostavite na nekom zaštićenom (bez promaje) toplom mestu da fermentiše. Posle 15 do 20 minuta kvasac će nadoći i uhvatiće se pena.

To se može učiniti i na drugi način: kvasac, rastvoren u kašu stavite u jednu četvrtinu pripremljenog brašna i mešajte sve dok ne dobijete meko testo. Nožem napravite krst na gornjoj površini ove lopte od kvasca i ostavite na zaštićenom toplom mestu da fermentiše 20 do 30 minuta, posle čega će biti dvostruko veća.

Kad upotrebljavate suvi kvasac, rastvorite u manjoj činiji ili šolji za čaj malo šećera u mlakoj vodi i time poprskajte kvasac. Pričekajte deset minuta kako bi se ćelije kvasca razdvojile, nabubrile i počele da deluju.

Sada čim se doda testu, kvasac je »spreman« da obavi svoj zadatak.

Priprema testa

Stavite suve sastojke, brašno, so i šećer u veliku, nešto zagrejanu činiju. Izdubite rupu u sredini i tu sipajte tečne sastojke, rastvoren kvasac, mleko ili vodu, odnosno i jedno i drugo, rastopljen maslac u mleku ili ulje. Zatim prstima ili varjačom postepeno zamesite suve sastojke u tečnosti, i mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od unutrašnjeg zida činije. Ako je testo suviše meko i vlažno, dodajte brašna koliko bude trebalo.

Mešenje

Izručite testo iz činije na dasku za mešenje ili radnu ploču, posutu brašnom i mesite. Tako ćete potpuno izmešati brašno s tečnošću. Mešeno testo zadržava mehuriće gasa, koje stvara kvasac.

Preklopite testo prema sebi i »odvajajte« ga donjom stranom stisnute šake. Testo lagano okrenite, preklopite i ponovo odvajajte. Mesite tako oko 10 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Testo od brašna tvrde pšenice mora da se mesi nešto duže nego testo od mekog brašna.

Kad primetite da se testo lepi dok ga mesite, možete dodati malo brašna, ali ne suviše, jer će postati tvrdo.

Narastanje testa

Napravite loptu od izmešenog testa i stavite u ovlaš podmazanu činiju.

Ostavite činiju s testom na toplom mestu l 20 11/2 čas ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu. Potom skinite pokrivač.

Pospite malo brašna po testu, a činiju pokrijte čistom vlažnom krpom. Brašno he sprečiti da se testo, kad naraste, zalepi za krpu koja je nakvašena da bi povećala vlažnost. Činiju nemojte pokriti suviše čvrsto, jer je kvascu da bi narastao potreban ne samo vazduh, već i vlaga, toplota i hrana. Činiju ostavite na zaštićenom (bez promaje) toplom mestu, sve dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Ako je kuhinja hladna, činiju s testom možete da stavite na štednjak iznad pećnice (ako imate indikator, toplotu pećnice postavite na 150° C − mlako).

Mada je vreme potrebno za dizanje testa veoma neujednačeno i zavisi od temperature, količine kvasca i vrste upotrebljenog brašna, obično iznosi 1 do 11/2 čas. Što duže fermentiše, hleb će bolje narasti i biti ukusniji. Međutim, testo ne sme da raste suviše dugo na toplom mestu, jer postaje žilavo. To ćete primetiti ako se na gornjoj površini testa obrazuje skramica.

Kad hoćete da skratite vreme narastanja testa, stavite pokrivenu činiju na rešetku u pećnici iznad nekog suda s ključalom vodom. Pri tome pazite da dno činije ne bude tik iznad vode, jer bi preterana toplota uništila kvasac.

Da biste ustanovili da li je testo dovoljno naraslo, pritisnite s dva prsta duboko u testo i naglo ih povucite. Ako ostane otisak testo je dobro.

Kad pripremate testo dan unapred i morate da produžite vreme narastanja, ostavite pokrivenu činiju na hladnom mestu ili u hladnjaku 8-10 časova ili preko noći. Kad potpuno naraste, biće lakše i šupljikavije nego ono, koje se diglo na toplom mestu. Ovakvo testo moraćete pri drugom mešenju nešto duže mesiti a potom ostaviti i da raste duže. Hleb od sporo naraslog testa, odličan je i duže ostaje svež.

Kad je testo naraslo, pritiscima pesnice razbite vazdušne »džepove« i preklopite testo sa svih strana prema sredini.

Drugo mešenje

Pritisnite pesnicom sredinu testa a strane preklopite prema sredini. Tako ćete razbiti velike gasne »džepove« i omogućiti da kvasac upije nove, potrebne količine kiseonika.

Izručite testo iz činije na radnu dasku posutu brašnom. Snažno i temeljito mesite 2 do 3 minute, a veću količinu testa i duže. Drugo mešenje je važnije od prvog, jer za neko vreme sprečava delovanje kvasca.

Oštrim nožem isecite testo na onoliko delova, koliko ćete hlebova peći i rukama ih oblikujte kao lopte.

Drugo narastanje

Morate biti sigurni da kvasac još deluje. Da bi ste to proverili stavite lopte od testa u podmazane plehove i ^lagano ih nakrećite dok testo ne dobije oblik približno jednak plehu. Plehovi treba samo do polovine da budu puni. Ovlaš pospite površinu hlebova brašnom. Pokrijte plehove vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta do 1 čas. Za to vreme testo će »nadoći« do gornjih ivica plehova.

Drugo narastanje može da se izvrši u pećnici na rešetki, iznad suda s vodom koja ključa, ali vodite računa da dno pleha ne bude tik iznad vrele vode.

Ako želite da hleb dobije sjajnu koru, ne posipajte testo brašnom, već površinu hleba, pre nego što ga stavite da se peče, premažite jajem ulupanim s mlekom.

Ako hoćete da uz to i ukrasite gornju koru, napravite po površini testa oštrim, zagrejanim nožem ili makazama za meso unakrsne »brazde«.

Pečenje

Umešen hleb se uvek stavlja u vrelu pećnicu, koja se pre toga mora zagrejati do odgovarajuće temperature. Pečenje prekida fermentaciju kvasca i isparava alkohol.

Postavite pleh (ili plehove) u sredinu pećnice da se hleb peče 15 minuta. U ovoj početnoj fazi hleb će naglo narasti jer se gas vrenja brzo širi a ćelije glutena izdužuju u odgovarajućoj meri.

Premestite hleb niže (u pećnici) i smanjite temperaturu. Ćelije glutena, pod uticajem toplote, postepeno će se stvrdnuti i posle 25 do 30 minuta hleb će biti gotov, s nešto smanjenom zapreminom.

Da biste dobili reš-pečenu koru, premažite gornju površinu hleba lagano ulupanim jajem ili hladnom vodom i to 10 minuta pre kraja pečenja. Ako, pak, želite mekšu koru, premažite gornju površinu rastopljenim maslacem, takođe 10 minuta pre kraja pečenja.

Izvadite pleh (plehove) iz pećnice i istresite hleb (hlebove) na žičanu rešetku, i to na gornju stranu. Kucnite donju stranu prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je dobro pečen. Osetite li da je još mek, vratite ga u istom položaju (položenog na gornju stranu) u pećnicu sa smanjenom temperaturom da se peče još 10 do 15 minuta.

Sjajnu, staklastu koru, svojstvenu francuskom i bečkom hlebu ili pecivu, možete da dobijete ako stavite plitak sud ključale vode na dno pećnice tik pre nego što unesete hleb i tu ga ostavite za sve vreme pečenja. Para iz vode stvara vlažan omotač oko površine testa, koja se na Taj način postepeno širi i obrazuje koru.

Hlađenje

Hleb treba da se hladi na žičanoj rešetki, kako bi vazduh mogao da struji i spreči da vlaga deluje na reš-pečenu koru.

Američki beli hleb

Ukusan hleb s mlekom, vazdušaste strukture. Kora je sjajna, tamnozlataste boje. Odličan je za sendviče. Ovaj recept se može takođe koristiti za mešenje hleba s voćem ili orasima. Kad po drugi put mesite testo za hleb s voćem, dodajte 150 grama suvog grožđa ili urmi, odnosno 150 grama seckanih oraha, lešnika ili badema − ako ste se odlučili za hleb s orasima. Za hleb s voćem i orasima, dodajte 150 grama suvog voća i 90 grama seckanih oraha, lešnika ili badema.

Hleb od pola kilograma

Sastojci:

60 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
15 grama kvasca
1 kašika i jedna kašičica šećera
1/4 mleka
1/2 kg brašna kašičica soli
Glazura
1 jaje, lagano ulupano s kašikom mleka
Pleh podmažite maslacem.

Američki beli hleb s mlekom. mekan, s tamnozlatastom pokoricom, odličan je za sendviče.

Kvasac izdrobite u manju činiju i dodajte kašičicu šećera. Viljuškom mešajte. Dodajte 3 kašičice mlake vode i mešajte kvasac s vodom i šećerom dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte mleko u mali tiganj i držite na umerenoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Smanjite vatru i dodajte ostatak maslaca. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj sa vatre da se mešavina maslac — mleko hladi dok ne postane mlaka.

U veću, zagrejanu činiju prosejte brašno, ostatak šećera i so. Napravite rupu u sredini brašna i sipajte smešu kvasca i smešu mleko − maslac. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite sve brašno a testo počne da se odvaja od unutrašnjeg zida činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču, posutu brašnom, i mesite ga oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude glatko i elastično.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Od testa napravite loptu i vratite je u činiju. Pospite malo brašna po testu i pokrijte ga čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1 1/2 čas ili dok testo ne naraste i gotovo udvostruči svoju zapreminu.

Iskrenite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite još oko 4 minuta. Oblikujte testo i stavite u pleh, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da ponovo odleži na toplom mestu 30 do 45 minuta ili dok se ne digne do gornje ivice pleha.

Pećnicu zagrejte do 240° C (veoma vrelo).

Četkicom za kolače premažite gornju površinu glazurom. Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Potom smanjite vatru na 220° C (vrelo), premestite pleh niže i ostavite tako 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice izručite iz pleha i lupnite prstima po donjoj strani. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je dobro pečen. Ako ne odzvanja, smanjite temperaturu pećnice na 190° C (umereno vrelo), vratite hleb, položen na gornju stranu, u pećnicu da se peče još 10 minuta.

Ohladite hleb na žičanoj rešetki.

Beli domaći hleb, jeftin i jednostavan za mešenje, idealan je za početnike.

Domaći hleb

Ekonomičan i jednostavan za mešenje, običan beli hleb, kakav se najčešće nalazi u prodavnicama. Kao i sve drugo, napravljeno u kući lepše izgleda i bolje prija. Prema ovom receptu dobićete testa za četiri pleha od 1/2 kilograma, ali može da bude zabavnije ako hleb pečete u različitim sudovima ili testo oblikujete u pojedinačne pletenice, veknice, francuske bagete ili u pogače.

Četiri hleba od pola kilograma

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje
30 grama kvasca
1 kašika i jedna kašičica šećera
1,5 kg brašna kašika soli

Podmažite četiri pleha maslacem.

Izdrobite kvasac u manju činiju i umešajte viljuškom kašičicu šećera. Dodajte 4 kašičice mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte brašno, ostatak šećera i so u zagrejanu, veću činiju za mešenje. Napravite rupu u sredini brašna i izlijte kvasac i nešto više od 8 dcl mlake vode. Rukom ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Nastavite dok sve brašno ne bude zamešeno i testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču, posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postane lepljivo. Testo na kraju treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pospite malo brašna po testu a činiju pokrijte čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 1 do 1 1/2 čas ili dok testo ne nadođe i gotovo udvostruči svoju zapreminu.

Izručite naraslo testo iz činije na radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 8 do 10 minuta. Oštrim nožem isecite testo na četiri dela i oblikujte svaki deo kao hleb. Stavite hlebove u plehove, pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto da odleže 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste do gornje ivice plehova.

Ovakav hleb, koji se brzo priprema, najbolje je rešenje kad nemate suviše vremena, jer testo naraste samo jedanput i malo se mesi.

Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Tada smanjite vatru na 220° C (vrelo), stavite hlebove niže u pećnici da se peku još 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izručite ga iz pleha i kucnite donju stranu prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, dobro je pečen. Ako ne odzvanja, snizite temperaturu na 190° C (umereno vrelo), vratite hleb, položen na gornju stranu, u pećnicu da se peče još 5 do 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb koji se brzo priprema I

Razlikuje se od drugih vrsti hleba utoliko što se testo diže jedanput i vrlo malo mesi. Nešto je grublje strukture i ne zadržava svežinu kao vrste hleba napravljene uobičajenim načinom.

Švedski ražani hleb, od ražanog i neprosejanog pšeničnog brašna, prijatnog je ukusa i lake strukture.

Hleb od pola kilograma

Sastojci:

Maslac za podmazivanje pleha
15 grama kvasca
1 kašičica šećera
360 grama brašna
120 grama neprosejanog pšeničnog
brašna
1 kašičica soli
1 kašika pšenične prekrupe.

Podmažite pleh za hleb maslacem.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom izmešajte s šećerom. Dodajte 3 kašičice mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju 15 do 20 minuta na toplom mestu, bez promaje ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte brašno, neprosejano brašno i so u zagrejanu veću činiju za mešenje. Napravite rupu u sredini mešavine brašna pa sipajte kvasac i 1/4 1 mlake vode. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću, sve dok ne zamesite čitavo brašno a testo ne počne da se odvaja od zidova činije.

Izručite testo na dasku ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 3 minuta.

Oblikujte testo kao hleb i stavite u pleh. Pleh pokrijte vlažnom i čistom krpom i ostavite na toplom mestu bez promaje oko 1 do 1 1/2 čas ili dok testo ne naraste do gornje ivice pleha.

Dok testo narasta, ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Skinite krpu s pleha i pospite gornju površinu testa kašikom prekrupe.

Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Smanjite vatru na 220° C (vrelo), prebacite pleh niže da se peče još 25 do 35 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izručite ga iz pleha i donju stranu kucnite prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, znači da je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite temperaturu pećnice na 190° C (umereno vrelo), vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Ohladite hleb na žičanoj rešetki.

Švedski ražani hleb

Od hranjive kombinacije raži i neprosejanog pšeničnog brašna dobija se hleb lake strukture, privlačne braonkaste boje. Ovaj hleb, isto kao i druge vrste hleba od neprosejanog pšeničnog brašna, uvijen u čistu suvu krpu i čuvan u nepropusnom sudu, veoma dugo ostaje svež.

Dva hleba od pola kilograma

Sastojci:

maslac za podmazivanje plehova
22 grama kvasca
1,1/2 kašika i jedna kašičica žutog šećera
1/2 1 mleka
1/2 kg krupno mlevenog ražanog brašna
1/2 kg krupno mlevenog neprosijanog pšeničnog brašna
1,5 kašičica soli 2 kašičice kima (po želji)

Podmažite maslacem dva pleha za hleb i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte kašičicu šećera. Dodajte tri kašičice mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena. Sipajte mleko u tiganj i držite na umerenoj jakoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Skinite tiganj s vatre i ostavite da se mleko hladi dok ne bude mlako.

Sipajte ražano i neprosejano pšenično brašno i so u zagrejanu veću činiju za mešenje. Dodajte ostatak šećera i dobro promešajte sve sastojke.

Napravite rupu u sredinu ove mešavine brašna i sipajte kvasac i svo mleko. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite svo brašno i dok se testo ne odvaja od unutrašnjeg zida činije. Izručite testo na dasku ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo na kraju treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veću činiju za mešenje, oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pospite malo brašna po gornjoj površini testa a činiju pokrijte čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1 1/2 čas ili dok testo toliko ne naraste da gotovo udvostruči svoju zapreminu.

Naraslo testo izručite iz činije na dasku posutu brašnom i snažno mesite oko 4 minuta. Umesite u testo kim, ako to želite. Oštrim nožem presecite testo na dva dela. Oblikujte svaki deo i stavite u plehove a zatim pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto da odleže 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste do gornje ivice plehova.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Zatim smanjite vatru na 220° C (vrelo). Premestite plehove niže da se hlebovi peku još 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izručite ga iz pleha i kucnite prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite vatru na 190° C (umereno vrelo) i vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Slatki hleb

Testo za slatki hleb može se oblikovati u hlepčiće i posuti orasima, te služiti za doručak ili uz kafu.

Ovaj osnovni recept za slatki hleb može s uspehom da se primeni na razne načine. Testo, pečeno u plehu za hleb, može da se služi kao običan slatki hleb namazan maslacem ili džemom. Ispečete li ga u okruglom kalupu punjenog voćem ili orasima ili glaziran i posut seckanim orasima, dobićete ukusan hleb-kolač uz kafu. Takođe se može oblikovati kao okrugli kolačići pa, pečeni na plehu za kolače, servirati kao slatki hlepčići za doručak ili uz čaj. Ako pravite slatki hleb s voćem ili slatke hlepčiće, dodajte približno 150 g mešanog voća i ušećerene kore na svakih pola kg brašna.

Dva hleba od pola kilograma

Sastojci:

120 grama i još malo maslaca za
podmazivanje
15 grama kvasca
120 grama i još pola kašičice šećera 2 dcl mleka 3/4 kg brašna
1 kašičica soli
2 jaja, lagano ulupana

Glazura
1 jaje lagano ulupano s kašikom mleka

Maslacem podmažite plehove za hleb.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 3 kašičice mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje oko 15 do 20 minuta ili dok kaša od kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte mleko u mali tiganj i držite na umereno jakoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Smanjite temperaturu i dodajte maslac. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj s vatre da se mešavina mleka i maslaca hladi dok ne bude mlaka.

Prosejte brašno, preostali šećer i so u zagrejanu, veću činiju za mešenje. Napravite rupu u sredini brašna i sipajte kvasac, mešavinu mleka i maslaca i dva jaja. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću, dok svo brašno ne zamesite i testo ne počne da se odvaja od unutrašnjeg zida činije.

Izručite testo na dasku ili radnu ploču, posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom kad testo postaje lepljivo. Testo na kraju treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažete veću činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Malo pospite gornji deo testa brašnom i pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 1 do 1 1/2 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Iskrenite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 4 minute. Oštrim nožem rasecite testo na dva dela. Oblikujte svaki deo kao hleb. Stavite testo u plehove, pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto da odleži 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste do gornjih ivica plehova.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo). Četkicom za kolače namažite gornju stranu hlebova glazurom. Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Smanjite vatru na 220° C (vrelo), prebacite plehove niže u pećnici i pecite još 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, iskrenite ga iz pleha i kucnite prstima po donjoj strani. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite vatru na 190° C (umereno vrelo), vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Naraslo testo izručite na dasku posutu brašnom i snažno mesite oko 10 minuta. Oštrim nožem isecite testo na četiri dela. Oblikujte svaki komad kao hleb i stavite u pleh. Ako želite da hleb izgleda kao seoski, na gornjoj površini svakog hleba zagrejanim, oštrim nožem ili makazama za meso urežite duboku »brazdu« i pospite s malo neprosejanog brašna. Pokrijte plehove vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste do gornjih ivica plehova.

Za to vreme zagrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Zatim smanjite vatru na 220° C (vrelo), premestite plehove niže da se peku još 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izručite ga iz pleha i prstima kucnite donju stranu. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je dobro pečen. Ako ne odzvanja, smanjite temperaturu pećnice na 190° C (umereno vrelo), vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb od neprosejanog pšeničnog brašna

Domaći hleb od neprosejanog pšeničnog brašna mnogo je bolji od bilo kojeg industrijski pravljenog polubelog hleba. Svež, namazan maslacem, medom ili sirom veoma je ukusan, a ako se čuva kako treba, ostaje dugo svež, pa možda se troši čak i nedelju dana posle pečenja. Promene radi, može da se peče i u dobro podmazanim (razume se — neupotrebljavanim) saksijama ili u obliku seoske pogače, na plehu za pečenje.

Ako želite hleb sa sirom, brašnu s kvascem dodajte 360 g tvrdog sira.

Četiri hleba od pola kilograma

Sastojci:

maslac za podmazivanje

30 grama kvasca
1 kašičica žutog šećera
1,5 kg krupno mlevenog neprosejanog pšeničnog brašna 1,1/4 kašike soli
2 kašike meda 1 kašika ulja.

Maslacem podmažite četiri pleha za hleb.

Ako želite hleb neobičnog oblika od neprosejanog pšeničnog brašna, za pečenje upotrebite dobro podmazanu saksiju.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte žuti šećer. Dodajte 4 kašičice mlake vode i umešajte sa šećerom i kvascem da dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte brašno i so u zagrejanu, veću činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini brašna i uspite kašu od kvasca, med, oko 8 dcl mlake vode i ulje. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite sve brašno i dok se testo ne odvaja od zidova činije.

Izručite testo na dasku ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako se testo lepi. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veću činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pospite malo brašna po gornjem delu testa, a činiju pokrijte čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Kukuruz

Kukuruz je poreklom iz Severne i Južne Amerike a gajio se 2 000 godine pre naše ere. U Evropu ga je doneo Kolumbo u XV veku. U toku sledećih sto godina raširio se na Afriku, Indiju i Kinu.

U mnoštvu vrsti kukuruza, tri su važne za kulinarstvo: obični kukuruz za dobijanje raznih vrsti kukuruznog brašna; kokičar, koji se tako zove jer kad se vlaga u jezgru jako zagreje, širi se i izaziva rasprskavanje zrna; indijanski ili slatki kukuruz, upotrebljava se gotovo isključivo kao biljka za ljudsku ishranu (poznat je i kao mlad kukuruz, jer se bere i priprema za jelo pre nego što sazri). Veoma je ukusan kuvan ili pečen, namazan maslacem, vreo. Prodaje se takođe konzervisan ili smrznut.

Kukuruzni hleb

U Sjedinjenim Američkim Državama hleb od kukuruznog brašna služi se topao s maslacem i medom, kao dodatak uz prženo pile. Veoma prija i uz čaj, namazan maslacem i džemom.

Četvrtast (20 cm) hleb od kukuruznog brašna

Sastojci:

maslac za podmazivanje pleha

165 grama žutog kukuruznog brašna
120 grama brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
60 grama biljne masti
2 dcl mleka
1 jaje

Zagrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Maslacem ovlaš podmažite pleh (20 cm) za hleb. Prosejte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so u činiju za mešenje srednje veličine. Dodajte biljnu mast i iseckajte nožem u sitne komadiće tako da se pomeša s brašnom. Vrhovima prstiju umešajte mast u brašno dok ne bude slično finim hlebnim mrvicama.

U manjoj činiji viljuškom ulupajte jaje i mleko.

Mešavinu jaja i mleka umešajte drvenom kašikom u brašno tako da se svi sastojci dobro izmešaju.

Iskrenite smešu u podmazan pleh za pečenje. Stavite ga u zagrejanu pećnicu da se peče 25 minuta ili dok štapić (daščica) zaboden u sredinu hleba, ne bude čist kad ga izvadite.

Izvadite hleb iz pećnice. Isecite u četvrtaste komade od po 5 cm, izvadite iz pleha, stavite na veliki tanjir i odmah služite.

Obogaćen hleb od kukuruznog griza

Ukusan obogaćen američki hleb, najpogodnije se služi s dosta maslaca i džema.

Jedan hleb dužine 20 cm

Sastojci:

rastoplјen maslac za podmazivanje 120 grama rastoplјenog maslaca 180 grama pšeničnog brašna 4 kašičice praška za pecivo 1 kašičica soli

300 grama žutog kukuruznog griza

1 kašičica šećera

4 jaja, lagano ulupana

2 dcl mleka

1/2 dcl slatke pavlake

Prethodno zagrejte pećnicu na 200° S (umereno vrelo).

Maslacem ovlaš podmažite četvrtast pleh (20 cm) za pečenje hleba i tako ostavite.

Prosejte pšenično brašno, prašak za pecivo i so u veću činiju za mešenje. Umešajte kukuruzno brašno i šećer.

Iseckajte nožem u brašno preostali maslac. Vrhovima prstiju umešajte maslac u mešavinu brašna dok ne postane slična grubim mrvicama hleba.

U manjoj činiji ulupajte viljuškom jaja i mleko.

Varjačom sipajte smešu jaja u brašno i mešajte dok se svi sastojci dobro ne izmešaju. Sad dodajte i umešajte pavlaku tako da dobijete gustu kašu.

Kašikom sipajte testo u pleh za pečenje i površinu izravnajte nožem. Stavite u pećnicu da se peče 25 do 35 minuta ili dok štapić zaboden u sredinu hleba ne bude čist kad ga izvučete.

Izvadite pleh iz pećnice i ostavite da se hladi 5 minuta. Isecite hleb u četvrtaste komade od po 5 cm, izvadite iz pleha i stavite na veliki tanjir. Služite ih tople.

Ovas

Jedna od najranijih žitarica od svih koje gaji čovek; služi i kao ljudska i kao stočna hrana.

Za ljudsku hranu ovas se melje u pahuljice ili valja. To je proces zagrevanja zrna dok prolazi kroz valjkove.

U svim vrstama ovsa ima proteina, masti, ugljenih hidrata, gvožđa, kalcijuma i vitamina V. Zbog masti koje sadrži ovas se ne drži dobro, tako da se ne sme kupovati u većim količinama, a mora da se čuva u nepropusnim sudovima.

Ovseni hleb

Ukusan, grub hleb od valjanog ovsa, podesan za izdašne sendviče sa sirom ili hladnim mesom.

2 hleba
od pola kilograma

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1/2 l mleka

Ovseni hleb, ukusan je i kad se jede obilato namazan maslacem ili sa sirom.

60 grama žutog šećera
90 grama rastopljenog maslaca
3/4 kg brašna
1 kašičica soli
360 grama ovsenih pahuljica
2 kašičice ulja

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Sipajte 3 kašike mlake vode i izmešajte vodu i kvasac. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta dok smeša kvasca ne nadođe i uhvati se pena.

U međuvremenu u tiganju srednje veličine zagrejte mleko na umerenoj vatri, sve do trenutka kad treba da proključa. Umešajte žuti šećer i 70 grama maslaca i mešajte dok se šećer ne rastopi. Sklonite tiganj s vatre da se hladi dok smeša ne bude mlaka.

Prosejte brašno i so u veću činiju i umešajte ovas. Izdubite rupu u sredini i sipajte smešu kvasca i mleka. Prstima ili varjačom zamesite mešavinu brašna s tečnošću. Mesite sve dok se testo ne počne da odvaja od činije.

Izručite testo na dasku ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte je čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje, 1 3/4 do 2 časa, dok testo ne naraste gotovo do svoje dvostruke zapremine.

Četkicom za kolače podmažite dva pleha za hleb od po pola kilograma i tako ostavite.

Izručite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite 4 minuta. Podelite testo na dva dela i oblikujte kao hleb. Stavite ih u pripremljene plehove i premažite preostalim rastopljenim maslacem.

Vratite plehove na toplo mesto i ostavite 1 čas ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu i ne digne se do gornjih ivica plehova.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Položite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 190° C (umereno vrelo), premestite plehove niže i pecite još 25 minuta.

Izvadite plehove iz pećnice. Izručite hlebove iz plehova i kucnite donju stranu prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne, smanjite temperaturu pećnice na 170° C (toplo) i vratite hlebove, položene na gornju stranu, da se peku još 5 minuta.

Hlebove, pre nego što služite, ohladite na žičanoj rešetki.

Ovseni hleb s kimom

Ovseni hleb s kimom lako i brzo se pravi a naročito je ukusan u debelim kriškama, namazanim maslacem.

Hleb od pola kilograma

Sastojci:

malo rastopljenog maslaca za podmazivanje

30 grama rastopljenog maslaca
300 grama neprosejanog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
60 grama ovsenih pahuljica
60 grama pšeničnih klica
1 kašičica kima
1, 1/4 dcl kisele pavlake
2 jaja, lagano ulupana
90 grama žutog šećera

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno). Kašičicom rastopljenog maslaca ovlaš podmažite pleh za hleb od pola kilograma i tako ostavite.

Stavite brašno, prašak za pecivo, sodu i so u veliku činiju za mešenje. Dodajte ovas, pšenične klice i kim, dobro izmešajte i tako ostavite.

U maloj činiji umutite i dobro izmešajte kiselu pavlaku, jaja i šećer. Izdubite rupu u brašnu i sipajte ovu smešu i ostatak (30 grama) rastopljenog maslaca. Prstima ili varjačom postepeno zamesite mešavinu brašna s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite sve brašno i ne dobijete meko testo.

Izručite testo u pripremljeni pleh i stavite u pećnicu da se peče 40 do 45 minuta ili dok gornja kora ne dobije tamnozlatastu boju.

Izvadite pleh iz pećnice a zatim hleb i iz pleha. Položite hleb na žičanu rešetku da se dobro ohladi i tek onda služite.

Ječam

Gaji se od samog početka obrađivanja zemlje a rasprostranjen je na širim klimatskim područjima nego i jedna druga žitarica. Jedna od pet najvažnijih žitarica, korišćenih za ljudsku ishranu i pravljenje slada, ječam je najvažniji kao stočna hrana.

Veruje se da su preistorijski ljudi pravili pivo od ječma. Od današnje ukupne svetske proizvodnje ječma, 10 procenata se upotrebljava u ovu svrhu.

Ječam bez ljuske (geršla) koristi se za pripremanje neke vrste paprikaša, supa i škotskih sarmica. Oljušten, osušen, zaobljen i poliran u mlinu dodaje se supama i paprikašu da bi bili gušći. Potpuno očišćen ječam melje se u fino brašno.

Krupno mleveni ječam kao neprosejano krupno brašno koristi se za pripremanje ječmene varenice (poridž) i ječmene retke kaše. Takođe se koristi i za pravljenje neke vrste hleba. Zrna ječma, presovana i spljoštena, nazivaju se ječmene pahuljice i upotrebljavaju se za pripremanje sutlijaša i pudinga s mlekom.

Ječmeni hleb

Ječmeni hleb je delikatnog ukusa, guste strukture i zadržava svežinu više dana. Po ovom receptu upotrebljava se suvi kvasac, ali mesto suvog može da se koristi i sveži kvasac ako može lako da se nabavi (upotrebiti dvostruku količinu).

Vekna dužine 22 cm

Sastojci:

30 grama maslaca malo maslaca za podmazivanje
2 kašičice žutog šećera
1 ravno napunjena kašika suvog kvasca
750 grama zagrejanog oštrog ječmenog brašna
1 kašičica soli

Ovlaš podmažite pleh za hleb 1 kašičicom maslaca.

U manjoj činiji rastopite 1 kašičicu šećera u 1,5 dcl tople vode. Pospite kvasac po površini i dobro izmućkajte viljuškom. Ostavite činiju na toplom mestu 20 minuta, dok se na kvascu ne uhvati pena.
Prosejte brašno, so i ostatak šećera u veliku, zagrejanu činiju za mešenje. Vrhovima prstiju umešajte 2 kašike (30 grama) maslaca.

Izdubite rupu u sredini suve smeše i uspite tečni penušavi kvasac i 3 dcl tople vode. Lako i brzo mešajte rukama dok ne dobijete testo. Izručite testo na dasku posutu brašnom i snažno mesite 5 minuta. Stavite testo u podmazanu činiju i pokrijte čistom krpom ili stavite u plastičnu kesu i ostavite 1 čas na toplom mestu ili dok testo dvostruko ne naraste.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Izručite naraslo testo na dasku posutu brašnom i ponovo mesite 5 minuta. Stavite testo u pleh, pokrijte krpom, ili u plastičnu kesu i ostavite na toplom mestu 20 minuta.

Ječam

 1. Klasje ječma,
 2. Meko ječmeno brašno,
 3. Oštro ječmeno brašno,
 4. Oljušteni ječam (krupa),
 5. Ječmene pahuljice,
 6. Potpuno očišćen ječam (biserni)

Postavite pleh u sredinu pećnice i pecite 1 čas. Da biste proverili da li je hleb pečen, kucnite donju stranu prstima. Ako odzvanja, pečen je.

Kad se hleb ispeče izvadite ga iz pleha i ostavite da se hladi na rešetki.

Proso

Proso je veoma hranljiva žitarica, poznata još u najstarijim vremenima a gaji se u tropskim i umerenim područjima. Vrste koje se gaje u tropima, važan su sastavni deo hrane naroda koji žive u beskišnim, sušama izloženim predelima Afrike i Azije.

Najviše gajene vrste prosa su sorgum, vezlica i prstasto proso. Tuca se i jede kao kaša, a sorgum se koristi i za spravlјanje piva.

Hleb od prosa

Ovo je neuobičajena vrsta hleba u obliku palačinka, pripremljena po receptu iz Severne Afrike, gde je proso važna hrana. Hleb od prosa se služi s maslacem i medom ili džemom. Takođe se služi i s nekim ukusnim namazom kao što je pašteta od džigerice.

Posluženje za 8 osoba

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca
1/4 kašičice šećera
2 kašike mlakog mleka
240 grama prosejanog brašna
pola kašičice soli
30 grama rastopljene biljne masti

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte mleko i umešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno i so u zagrejanu činiju srednje veličine. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca i mleka. Dodajte 1,1/2 dcl mlake vode i mešajte drvenom kašikom (varjačom), dok ne dobijete žitko, glatko testo. Lupajte 1 minut. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta ili dok testo ne naraste i jako ne zapenuša.

Zagrejte tepsiju ili tiganj s ojačanim dnom na slaboj vatri 3 minuta ili dok ne bude vreo. Četkicom za kolače podmažite tepsiju ili tiganj s malo rastopljene biljne masti. Sipajte osminu žitkog testa u tepsiju ili tiganj da se peče 4 minuta ili dok se ne uhvati korica na vrhu. Okrenite hleb da se peče još 4 minuta ili dok ne dobije tamnozlatastu boju. Izvadite hleb iz tepsije ili tiganja i držite ga toplog dok na isti način pečete ostalo testo. Služite toplo.

Raž

Raž je otporna žitarica, koja se gaji u Rusiji i drugim krajevima severne Evrope radi zrna. Uspeva na posnom zemljištu i veoma je otporna na surove vremenske uslove.

Tamno zrno melje se u različite vrste brašna, od mekog do neprosejanog. Meko ražano brašno je srazmerno siromašno kalorijama i obično se koristi za pravljenje hrskavog hleba. Teže neprosejano brašno upotrebljava se za pravljenje crnog hleba.

Ražano brašno sadrži dosta prš ina i kalcijuma a hleb od tog brašna ostat će znatno duže svež nego hleb ili kolač od običnog belog brašna.

Za pravljenje hleba obično se meša s nekom drugom vrstom brašna, jer sadrži malo glutena (lepka) te je hleb samo od ražanog brašna težak i gnjecav.

Od raži se prave i neke vrste alkohola, kao npr. viski i kvas, a slama od ovršene raži ponekad se koristi i kao stočna hrana.

Ražani hleb

Ukusan i hranljiv, ražani hleb je izvanredan kad se obilato namaže maslacem i sa sirom.

Koliko lepo izgleda, toliko je ukusan a i hranljiv je! Služite u kriškama, s mnogo maslaca. Prijaće vam sa sirom ili kobasicom s belim lukom — kad želite da prezalogajite.

Šest manjih hlebova od 360 grama

Sastojci:

30 grama svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kg ražanog brašna
1/2 kg oštrog belog brašna
1.5 kašika soli
1 kašika žutog šećera
1.5 kašika ulja
malo maslaca za podmazivanje
Glazura
1 belance lagano ulupano s kašikom vode

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 4 kašike mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje, 15 do 20 minuta, dok kvasac ne nadođe i uhvati se pena.

Sipajte ražano, belo brašno i so u dovoljno veliku činiju za mešenje. Dodajte rastopljen žuti šećer i sve sastojke dobro izmešajte. Izdubite rupu u brašnu i uspite kašu od kvasca i dovoljno (oko 8 dcl) pripremljene mlake vode da bi testo postalo savitljivo. Prstima ili varjačom postepeno zamesite mešavinu brašna s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite svo brašno i dok se testo ne odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, ponovo posipajući dasku brašnom ako je testo lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju a zatim pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje, 2 časa ili dok testo ne naraste gotovo dvostruko.

Maslacem podmažite dva dovoljno velika ravna pleha za pečenje.

Izručite testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite još 10 minuta. Oštrim nožem izdelite testo na 6 jednakih delova i svaki deo oblikujte kao loptu. Na svaki pleh stavite po 3 lopte. Pokrijte plehove sa dve vlažne krpe i tako ostavite 30 do 40 minuta ili dok lopte gotovo ne udvostruče svoju zapreminu.

U međuvremenu ugrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo).

Položite plehove u sredinu pećnice i pecite 20 minuta. Izvadite plehove iz pećnice i četkicom za kolače premažite gornju koru hleba polovinom glazure. Vratite plehove u pećnicu i pecite još 20 minuta. Izvadite plehove iz pećnice i ponovo premažite ostatkom glazure. Opet vratite plehove u pećnicu i pecite još 20 do 25 minuta ili dok hlebovi ne dobiju izrazitu tamnozlatastu boju i odzvanjaju kad donju koru kucnete prstima.

Ako hlebovi ne odzvanjaju tako, smanjite vatru u pećnici na 170° C (toplo) vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 5 minuta.

Ohladite hlebove na žičanoj rešetki.

Hleb koji se brzo priprema II

Ovaj hranljivi hleb sa sodom bikarbonom lako se i brzo priprema. Služite krupno narezan dok je još topao sa dosta neslanog maslaca.

Hleb od 600 grama

Sastojci:

malo butera za podmazivanje
1/2 kg neprosejanog pšeničnog brašna
120 grama prosejanog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1,1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašičica prečišćenog vinskog sreša
2,5 dcl mleka
2 kašike melase
2 kašičice pšeničnih klica

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Podmažite maslacem veći ravan pleh za pečenje.

Stavite neprosejano pšenično brašno, prosejano brašno, so, sodu bikarbonu i sreš u veliku činiju za mešenje. Drvenom kašikom (varjačom) postepeno umešajte mleko, zatim sirup ili melasu da dobijete meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo mleka da bi se zadržala potrebna gustoća.

Iskrenite testo na dasku za mešenje posutu brašnom i mesite jedan minut. Oblikujte testo kao okrugli hleb, približno 4 cm debljine i 15 cm u prečniku.

Stavite hleb na ravni pleh za pečenje i pospite pšenične klice. Oštrim nožem duboko zasecite krst u gornju površinu hleba. Položite pleh u pećnicu da se hleb peče 40 do 45 minuta ili dok gornja kora ne postane tamnozlatasta i, kad prstima kucnete donju stranu hleba ne odzvanja slično dobošu.

Izvadite hleb iz pećnice i stavite na žičanu rešetku da se polako hladi. Služite dok je topao.

Hleb s jajima

Ovaj veoma lagan hleb s jajima, ili čalah, je ukrašen pletenicom i posut ma-kom. To je tradicionalni jevrejski nedelјni i praznički hleb. Za praznik Roš Hašana oblikovan je kao pogača.

Hleb od jednog kilograma

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje

15 grama svežeg kvasca

1.5 kašika šećera

1,1/2 dcl mlakog mleka

1/2 kg brašna

1.5 kašičica soli

2 ulupana jaja

1 kašika ulјa

Glazura

1 žumance umućeno s kašikom hladne

vode

2 kašike maka

Izmrvite kvasac u manju činiju i vilјuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte dve kašičice toplog mleka i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumulјica. Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok ova smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno, preostali šećer i so u veliku, zagrejanu činiju za meše-nje. Izdubite rupu u sredini brašna i sipajte smešu kvasca. Dodajte ostatak mleka, jaja i ulјe te prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Nastavite dok ne zamesite svo brašno i testo počne da se odvaja od činije.

Pokrijte činiju čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1,5 do 2 časa ili dok testo ne naraste gotovo do svoje dvostruke za-premine. Podmažite veliki ravan pleh maslacem.

Izručite testo iz činije na dasku za mešenje, ovlaš posutu brašnom i mesi-te 5 do 8 minuta. Podelite testo na tri valјka, približno 30 cm duga. Spojite valјke jednim krajem i labavo ih upletite i spojite druge krajeve.

Ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Irski hleb sa sodom bikarbonom priprema se lakše nego druge vrste hleba, ali je isto tako ukusan a služi se dok je mlak, s maslacem i sirom ili sa džemom.

Zatim stavite hleb na podmazan ravan pleh za pečenje i ponovo pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom mestu 2 do 21/2 časa ili dok testo ne naraste i pokrije pleh.

Četkicom za kolače premažite gornju površinu hleba glazurom žumanca i pospite makom. Položite pleh u sredinu pećnice i pecite 10 minuta. Smanji-te temperaturu pećnice na 190° S (umereno vrelo) i pecite još 25 do 30 minu-ta ili dok hleb ne dobije zlatnožutu boju.

Kad izvadite hleb iz pećnice, skini-te ga s pleha i kucnite po donjoj strani prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, vratite u pećnicu da se peče još 5 do 10 minuta.

Ohladite hleb na žičanoj rešetki.

Norveški hleb sa sodom bikarbonom

Brzo i lako se priprema a obično se jede s dosta maslaca. Odličan je i uz supu.

Dva hleba od 15 cm (dve vekne)

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje

60 grama rastoplјenog maslaca

1/4 kg ražanog brašna

1/4 kg neprosejanog pšeničnog

brašna

1 kašičica praška za pecivo 1,5 kašičica bikarbone sode 1 kašičica soli

1 kašika žutog šećera

2 dcl mlaćenice (jogurta)

1 jaje lagano ulupano

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° S (vrelo).

Kašičicom maslaca podmažite veliki ravan pleh za pečenje.

U veliku činiju za mešenje prosejte ražano brašno, pšenično neprosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umešajte šećer.

U činiju srednje veličine izmešajte preostali rastoplјeni maslac (60 gra-ma) i mlaćenicu. Izdubite rupu u sredinu pomešanog brašna i uspite smešu mlaćenice i jedno jaje. Vrhovima prstiju ili varjačom postepeno zamesite brašno i tečnost. Nastavite dok ne zamesite svo brašno i testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje posutu brašnom i lagano mesite. Pode-lite testo na polovine i svaki deo oblikujte kao okruglu ravnu ploču, oko

1,5 cm deblјine.

Stavite testo na pleh.

Položite pleh u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta ili dok hleb ne dobije braon boju.

Izvadite pleh iz pećnice. Ostavite hleb da se malo ohladi i služite ga toplog ili ga položite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.

Irski hleb sa sodom bikarbonom

Ovaj tradicionalni irski hleb priprema se neobično brzo i lako. Služi se pre nego što se sasvim ohladi, s maslacem i džemom, uz čaj.

Hleb prečnika 20 cm

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje 1/2 kg brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1 do 2 dcl mlaćenice (jogurta)

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° S (vrelo).

Podmažite veliki ravan pleh maslacem.

Prosejte brašno, sodu i so u veliku činiju za mešenje. Drvenom kašikom postepeno umešajte 1,5 dcl mlaćenice. Testo treba da bude glatko ali čvrsto. Ako treba, dodajte još mlaćenice.

Izručite testo na dasku za mešenje posutu brašnom i oblikujte kao ravnu okruglu ploču, približno 3,5 cm de-blјine i 20 cm u prečniku.

Stavite hleb na pleh. Oštrim nožem usecite dubok krst u gornju površinu.

Položite hleb u pećnicu da se peče 30 do 35 minuta ili dok gornja površi-na ne dobije tamnozlatastu boju.

Izvadite hleb iz pećnice da se hladi. Služite ga dok je još malo topao.

Lavovski crni hleb

Ovaj hleb, nazvano po gradu Lavovu, jedna je varijanta starog ukrajinskog recepta. Ukusan je i hranljiv. Služi se s dosta maslaca i dobrim, zrelim sirom.

Hleb od 3/4 kg

Sastojci:

2 kašičice ulja 22 grama svežeg kvasca 1/2 kašičice žutog šećera
2 kašike svetlog meda
3 kašike melase
30 grama pšeničnih klica
180 grama brašna
360 grama ražanog brašna
1,5 kašičica soli
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašičica mlevenog cimeta
60 grama rastopljenog maslaca

Kašičicom maslaca podmažite ravan pleh za pečenje.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte dve kašike mlake vode i umešajte s kvascem da dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

U međuvremenu stavite med, sirup i pšenične klice u činiju srednje veličine. Prelijte s 2 1/2 dcl mlake vode i mešajte dok se ne rastopi pšenični kvas i tako ostavite.

Prosejte pšenično brašno, ražano brašno, so, korijander i cimet u veliku, zagrejanu činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca, smešu pšeničnog kvasa i rastopljen maslac. Rukama ili varjačom postepeno zamesite brašno s ostalim sastojcima i mesite dok se testo ne odvaja od činije. Ako je testo suviše suvo dodajte mlake vode.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veću činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju, prekrijte čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje, 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste gotovo do svoje dvostruke zapremine.

Ukrajinski crni lavovski hleb veoma je prijatan s maslacem i zrelim sirom.

Izručite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 8 do 10 minuta. Izvaljajte i oblikujte testo kao visok okrugao hleb. Stavite hleb na pleh i vratite na toplo mesto da odleži 30 do 45 minuta ili dok testo još jednom gotovo ne udvostruči svoju zapreminu. Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Četkicom za kolače malo premažite gornju površinu hleba ostatkom ulja.

Položite pleh u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Tada smanjite vatru na 220° C (vrelo), premestite pleh niže i pecite još 20 do 30 minuta, ili dok hleb ne dobije tamnozlatastu boju.

Kad izvadite hleb iz pećnice, skinite ga s pleha i donju stranu kucnite prstima. Ako hleb odzvanja slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, smanjite vatru u pećnici na 190° C (umereno vrelo) i vratite hleb da se peče još 5 do 10 minuta. Hleb ohladite na rešetki od žice.

Francuski hleb

Mada se pri spravljanju francuskog hleba ne upotrebljava maslac, ulje ili šećer, ostali sastojci — brašno, so, kvasac i voda − isti su kao i u drugim receptima za hleb. Jedinstven ukus, struktura i izgled francuskog hleba, postiže se nešto drukčijim metodama i dužim odležavanjem testa. Da biste uspeli pri spravljanju francuskog hleba, potrebna vam je i dodatna oprema: dva ispeglana gruba platna za pecivo ili nova lanena platna, komad čvrstog kartona, 50 cm sa 20 cm, i jedan veoma veliki ravan pleh za pečenje. Gtandardni francuski baget dug je oko 60 cm i nemogućno ga je peći u domaćoj pećnici, te je sledeći recept za tri teknice, približno 40 cm dugačke i ‘ cm širine. Pošto je testo bez maslata i soli, francuski hleb treba jesti noga dana kad se i peče.

3 veknice

Sastojci:
15 grama svežeg kvasca
1/2 kg oštrog brašna
1,1/4 kašičice soli

Idzdrobite kvasac u manju činiju i dodajte 5 kašika mlake vode. Izmešajte kvasac i vodu.

Sipajte brašno i so u veću činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredinu trašna i uspite smešu kvasca i 2 1/2 dcl mlake vode. Varjačom postepeno zamesite sve brašno dok ne dobijete lepljivo testo.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i obratite pažnju da sastružete svaki delić testa s unutrašnje strane činije. Ostavite testo da odleži 3 minuta. Isperite i dobro osušite činije za mešenje.

Ovakvo testo je lepljivije no druge vrste testa za hleb u ovoj fazi priprema. Mesite ga na uobičajen način 5 minuta ili dok ne postane elastično i glatko, ovlaš ga posipajući brašnom ako postaje suviše lepljivo. Ostavite testo da odleži 3 minuta a zatim ga ponovo mesite i to 2 minuta. Testo još uvek treba da bude vrlo meko.

Oblikujte testo kao loptu i vratite ga u činiju za mešenje. Prekrijte činiju plastičnom folijom i stavite debeli peškir preko plastike. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, s temperaturom oko 26° C, 3 časa ili dok testo ne naraste do 3,5 puta veće zapremine od prvobitne. Tada treba da se pojave mehurići na površini testa i da pri dodiru bude sunđerasto.

Izručite naraslo testo na dasku ovlaš posutu brašnom a varjačom sastružite iz činije sav ostatak testa. Malo pospite ruke brašnom i u krug pritiskujte testo (k sebi i od sebe) dok se ne izgubi i poslednji mehurić.

Lagano preklopite testo kao neki paket i pažljivo vratite u činiju. Pokrijte je plastičnom folijom i peškirom i ostavite na istom toplom mestu 2 do 3 časa, sve dok testo ne naraste gotovo do trostruko veće zapremine. Treba opet na dodir da bude sunđerasto.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i ponovo pritiskujte k sebi i od sebe ukrug. Dugim, oštrim nožem isecite testo na 3 dela. Preklopite svaki deo dopola unakrst i tako ostavite 5 minuta.

Raširite grubo platno za pecivo ili laneno platno preko velikog poslužavnika ili pleha za pečenje.

Oblikujte testo kao tri hleba. Uzmite jedan deo testa (dva dela ostavite pokrivena platnom) i čvrsto pritiskujte rukama da biste dobili valjkast oblik dužine oko 25 cm. Pažljivo presavijte testo napola i laganim pritiskom spojite ivice. Obrnite testo toliko da sastav dođe gore. Ponovo pritisnite. Ponovo dajte testu duguljast oblik iste dužine kao i prvi put i još jednom presavijte na isti način. Sastavite ivice i obrnite testo tako da sastav dođe dole.

Položite ruke na sredinu »valjka« i blago valjajte napred-nazad, pomerajući ruke prema krajevima, da ^iste dobili oblik salame, dugačke oka 40 sš ili prema dužini svog pleha. Ovako oblikovano testo položite na platno posuto brašnom. Dužinom platna načinite dubok nabor, u obliku korita.

Na isti način izvaljajte i oblikujte preostala dva dela testa i položite na platno posuto brašnom i naborano iza svakog dela.

Prekrijte testo drugim platnom, posutim brašnom i ostavite na vrlo suvom toplom mestu 1 1/2 do 2 časa ili dok testo ponovo ne naraste do gotovo trostruke zapremine u odnosu na prvobitnu. Ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Prenesite testo s platna posutog brašnom na pleh, okrećući ga na gornju stranu, tako da meka donja strana testa dođe gore. Ovaj manevar se lako izvodi: prebacite testo s platna na čvrst karton posut brašnom i pažljivo skliznite na pleh. Dobro pazite da testo leži pravo i da rastojanje bude 6 do 8 cm.

Četkicom za pecivo odstranite sve suvišno brašno s testa.

Oštrim dugim nožem urežite po tri duboka zareza na svakom komadu testa.

Položite pleh nešto iznad sredine pećnice i pecite 30 minuta ili dok donja strana hleba ne dobije tamnu zlatnobakarnu boju.

Kad izvadite hleb iz pećnice, iskrenite pleh tako da hleb sklizne, pa donju koru kucnite prstima. Ako odzvanja šuplje, pečen je.

Brioš

Pripremljen od testa s kvascem, brioš je kolačić za različite prilike, poreklom iz Francuske. Može se peći kao hleb ili u ižljebljenom plehu za kolačiće, u tradicionalno okruglom ili loptastom obliku s okruglom »glavicom«, a može se peći i u plehu za torte. Francuski brioši mogu se jesti s maslacem ili džemom. Stari brioši su veoma ukusni kao tost.

Veliki brioši se često izdube i unutra drže kolači ili namirnice, koje treba da zadrže miris.

Brioš

Pripremanje brioša je složenije nego većine vrsta hleba, a naročito treba biti pažljiv u početnim fazama. Međutim, vaši napori će biti nagrađeni, jer su brioši najukusnija vrsta pogačica.

Tradicionalni recept može da se koristi za pripremanje »velikog brioša s glavom« ili manjih pojedinačnih »malih brioša s glavicama«. Obe vrste imaju klasične »glave«.

1 veliki ili 8 malih brioša

Sastojci:

90 grama maslaca
1/4 kg brašna
15 grama kvasca
1 kašičica soli
2 kašičice šećera u prahu
2 jaja
2 do 3 kašike mleka

Glazura:

1 jaje, lako ulupano

Stavite maslac na radnu ploču ili na dasku za mešenje, pokrivenu nepropusnim listom ili listom voštanog papira. Omekšajte maslac lupkajući ga oklagijom. Pritiskujte ga gornjom površinom pesnice dok ne postane sasvim mek. Sastružite nožem maslac s ploče ili papira i ostavite na tanjiru.

Očistite dasku, odnosno ploču, dobro osušite i tu prosejte brašno. Izdvojte prstima četvrtinu brašna i izdubite rupu u sredini. U tu rupu izdrobite kvasac i ovlažite ga tek s toliko tople vode, koliko je dovoljno da se rastvori. Mesite prstima dok ne dobijete meko testo. Napravite loptu od testa i nožem urežite krst na vrhu.

Nakrenite dasku da lopta od kvasca sklizne u činiju s mlakom vodom. Obratite pažnju da voda ne bude vrela jer će uništiti kvasac. Ostavite činiju na stranu 8 minuta. Za to vreme lopta od kvasca podići će se do površine i dvostruko narasti. Podmetnite šaku pod loptu od kvasca i tako izvadite iz činije a potom je prosušite na komadu platna. Ako još niste pripremili testo do trenutka kad je lopta od kvasca na dasci, pokrijte je činijom za mešenje dok je ne budete koristili.

 • Kad pravite brioš, izdrobite kvasac u brašno, dodajući samo toliko tople vode koliko treba da se kvasac rastopi.
 • Od testa s kvascem napravite čvrstu loptu i oštrim nožem ‘usecite na vrhu krst.
 • U preostalo brašno razbijte jaja ipostepeno dolivajte mleko i mesite dok ne dobijete lepljivo testo.
 • Lupajte testo oko 10 minuta, podižući ga i bacajući na dasku dok ne postane elastično.
 • Postepeno zamesIte maslac u testo i snažno lupajte i mesite dok ne postane glatko.
 • Zamesite loptu od kvasca u testo i stavite čitavo testo u činiju. Pokrijte činiju i ostavite je tako 3 časa.

Pospite ostatak brašna solju i šećerom. Izdubite rupu na sredini i tu gazbijte jaja i dodajte malo mleka. Prstima pomešajte jaja i mleko i postepeno zamesite brašno. Nastavite, domleko ako je potrebno, dok se :meša ne pretvori u lepljivo testo.

Lupajte testo prstima jedne ruke, dižući ga i ponovo bacajući na dasku, stružući ga s daske i ponovo spajajući u jednu celinu. Posle desetak minuta takvog »lupanja« testo treba da bude toliko elastično i kompaktno da vam se tek neznatno lepi za prste.

Tada počnite da testu dodajete omekšani maslac. Svaki put dodajte samo po dve kašike. Posle svakog dodavanja maslaca lupajte testo snažno mešajte prstima i rasprostrite po dasci. Kad se mešate sav maslac, testo treba da postane glatko i tek vrlo malo da se lepi.

Prstima potpuno zamesite prosušeloptu od kvasca u testo. Gustina gotovog testa treba da bude kao čvrsto lupana pavlaka.

Nožem sastružite testo s daske i oblikujte ga u rukama kao loptu. Stavire je u činiju, ovlaš posutu brašnom, dovoljno veliku da se testo digne do evoje dvostruke zapremine. Pokrijte krpom i ostavite tri časa na toplom mestu (26 do 27° C).

Po isteku ovog vremena, testo treba da je dvostruko veće po zapremini. Pritisnite testo pesnicom, pokrijte činiju aluminijskom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 časa ili preko noći. Drugi način je da se pokrivena činija odmah stavi u hladnjak, umesto da se prvo drži na toplom mestu, i tamo ostavi najmanje 12 časova da testo naraste.

Izvadite činiju iz hladnjaka. Testo će biti dovoljno čvrsto da može da se obrađuje, tj. da se oblikuje, da zadrži oblik i da se peče.

Ako želite da pripremite veliki brioš, maelacem podmažite ižljebljen kalup za brioš, od približno 1/2 kg ili ravan pleh za pečenje.

Izručite testo iz činije na dasku za mešenje ili radnu ploču, ovlaš posutu brašnom. Mesite testo lagano vrhovima prstiju i oblikujte kao valjak.

Nožem odsecite četvrtinu testa a tri preostale četvrtine oblikujte kao loptu i stavite je u kalup ili na pleh. Utisnite tri prsta u sredinu lopte i tako izdubite rupu.

Izvaljajte onu prvu četvrtinu testa u loptu i napravite šiljak na jednoj strani. Dobro utisnite ovaj »rep« u rupu veće lopte.

Oštrim nožem napravite nekoliko plitkih zareza na velikoj lopti pored »glave«. Pokrijte kalup ili pleh i ostavite na toplom mestu 15 minuta da testo naraste. Testo može da naraste i ako ga postavite na rešetku iznad suda s vodom koja vri.

Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Kad testo naraste, premažite površinu brioša ulupanim jajem. Pecite u sredini pećnice 20 minuta, dok brioš ne naraste i ne počne da dobija braonkastu boju. Smanjite vatru u pećnici na 180° C (umereno vrelo) i pecite još 30 minuta. Brioš je pečen kad površina postane tamnozlatasta i kad nož, koji zabodete u sredinu ostane čist kad ga izvučete.

Premestite brioš iz pećnice na žičanu rešetku i hladite 25 minuta, pre no što ga izvadite iz kalupa.

Ako ste se odlučili za 8 malih komada brioša, maslacem namažite duboke, ižljebljene kalupe za tortice. Kad izvadite testo iz hladnjaka, lagano izmešeno i oblikovano kao valjak, razdelite ga na 8 jajolikih delova. Nožem odsecite trećinu svakog »jajeta«, a druge dve trećine oblikujte kao loptu. Stavite ove lopte u kalupe i prstom načinite udubljenje na vrhu svake lopte.

Preostale trećine testa oblikujte kao male loptice i izdužite ih na jednoj strani a tim »repom« utisnite u udubljenja na velikoj lopti. Napunjene kalupe stavite na pleh i ostavite 15 minuta na toplom mestu da testo naraste. Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Kad testo naraste, četkicom premažite svaki brioš ulupanim jajem. Položite kalupe u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Gotovi su kad vrh dobije tamnozlatastu boju. Izvadite hleb iz pećnice a kalupe prenesite na žičanu rešetku. Pre nego što izvadite brioše, hladite ih 20 minuta.

Kad pravite brioš, izdrobite kvasac u brašno, dodajući samo toliko tople vode koliko treba da se kvasac rastopi.

Od testa s kvascem napravite čvrstu loptu i oštrim nožem ‘usecite na vrhu krst.

U preostalo brašno razbijte jaja ipostepeno dolivajte mleko i mesite dok ne dobijete leplјivo testo.

Lupajte testo oko 10 minuta, podižući ga i bacajući na dasku dok ne postane elastično.

Postepeno zamesite maslac u testo i snažno lupajte i mesite dok ne postane glatko.

Zamesite loptu od kvasca u testo i stavite čitavo testo u činiju. Pokrijte činiju i ostavite je tako 3 časa.

Hleb s belim lukom

Vrlo je jednostavan za pripremanje a ide odlično uz pikantna jela.

2 hleba

Sastojci:

1/4 kg razmekšanog maslaca
2 kašike sitno iseckanog peršuna
2 češnja veoma sitno iseckanog belog luka
2 bageta (duge vekne)
Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

U manjoj činiji umešajte drvenom kašikom maslac, peršun i beli luk. Uzmite baget i oštrim velikim nožem zasecite unakrst debele kriške do nešto manje od jednog sš od donje kore hleba.

Dobro i s obe strane namažite kriške smešom maslaca. Uvijte hlebove u aluminijsku foliju, stavite na pleh za pečenje i položite u sredinu pećnice. Pecite 15 do 20 minuta ili dok hleb ne bude jako reš-pečen a maslac se istopi.

Izvadite hlebove iz pećnice i odmah služite, u foliji.

Hlebni štapići

Hlebni štapići prijaju uz supe ili salate. Mogu se pripremati od preostalog testa za hleb, ali ćete po receptu, koji vam dajemo i koji zahteva testo nešto bogatije nego za hleb, dobiti hrskavije štapiće. Dobro se održavaju ako ih ostavite u nepropusnom sudu. Ako želite pikantne štapiće, testu dodajte 1/4 kašičice struganog orašćića, 1 kašičicu suve žalfije i 1 kašiku kima, pre nego što ga stavite da naraste.

32 štapića

Sastojci:

2 dcl mleka 15 grama kvasca 1 kašičica šećera
1/2 kg brašna 1 kašičica soli
30 grama maslaca mleko ili voda (po želji) tucana kamena so (po želji)

Sipajte mleko u mali tiganj i držite iznad umereno jake vatre do trenutka kad treba da proključa. Sklonite tiganj s vatre i ostavite mleko da se hladi dok ne bude mlako.

Izdrobite kvasac u manju činiju, dodajte šećer i umešajte u kvasac. Sipajte malo toplog mleka da se kvasac rastvori. Ostavite činiju na toplom mestu 20 minuta, dok smeša kvasca ne nadođe i dok se ne uhvati pena a zapremina udvostruči.

Prosejte brašno i so u toplu činiju srednje veličine. Izdubite rupu u sredini brašna i tu sipajte rastvoren kvasac.

Rastopite maslac u toplom mleku i uspite u rupu u brašnu. Pomešajte smešu kvasca i mleko i postepeno zamesite brašno. Nastavite sve dok se ne obrazuje glatko testo.

Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite testo 45 minuta na toplom mestu da naraste.

Kad testo naraste, izručite ga na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i mesite 3 minuta, dok ne postane glatko.

Oblikujte testo kao valjak i nožem isecite na 32 mala komadića. Ove komadiće izvaljajte u štapiće debljine malog prsta, a dužine 15 do 20 cm. Položite štapiće na pleh i tako ostavite 20 minuta.

Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Pecite hlebne štapiće 10 minuta u pećnici. Smanjite vatru u pećnici na 80°C (umereno) i pecite ih još 20 minuta. Izvadite pleh iz pećnice i prenesite štapiće na žičanu rešetku da se hlade.

Ako želite slane hlebne štapiće, namažite ih četkicom s malo mleka i vode pre nego što se sasvim ohlade i pospite ih tucanom kamenom solju.

Hleb od mekinja

Hranjiv i idealan za »liniju«, hleb od mekinja jeftin je i lako se priprema. Za razliku od drugih vrsta hleba zahteva samo jedno polučasovno dizanje, tako da se može pripremati ujutru i da bude gotov za ručak.

Jedan hleb od 1 kg

Sastojci:

malo ulja za podmazivanje
30 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
3/4 kg krupno mlevenog, neprosejanog
pšeničnog brašna
30 grama sojinog brašna
1,5 kašičica soli
90 grama i još 2 kašike mekinja

Ovlaš podmažite uljem pleh za pečenje.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 2 kašike mlake vode i mešajte vodu i kvasac dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta, ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Stavite obe vrste brašna i so u veliku činiju za mešenje. Dodajte 90 grama mekinja. Izdubite rupu u sredini i sipajte smešu kvasca i 1/2 lit. mlake vode. Rukama ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću i mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, ponovo posipajući dasku brašnom ako testo postane lepljivo. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Novoengleski hleb sa sodom bikarbonom, jedan je od poznatih tradicionalnih američkih hlebova; ukusan je topao, obilato namazan maslacem.

Oblikujte testo kao loptu i stavite u pleh za pečenje. Ostatak mekinja pospite po površini lopte. Pokrijte pleh čistom, vlažnom krpom i stavite na toplo mesto bez promaje. Neka odleži pola časa ili dok testo toliko ne naraste da pokrije pleh.

Prethodno ugrejte pećnicu na 230° C (vrelo).

Stavite hleb u pećnicu da se peče 1,5 čas. Tada smanjite vatru na 180° C (umereno) i pecite još 10 minuta.

Kad izvadite pleh iz pećnice, prevrnite hleb iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, vratite hleb u pećnicu, položen na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Ohladite hleb na žičanoj rešetki.

Hleb s hikorijem (beli severnoamerički orah)

Hikori hleb je veoma ukusan čajni hleb, jednako prija bez ičega i namazan maslacem. Ako ne možete da nabavite beli severnoamerički orah, možete da koristite običan orah ili pekan (vrsta hikori oraha), mada će ukus biti nešto drugačiji.

1 hleb dužine 20 cm

Sastojci:

malo omekšanog maslaca za podmazivanje
60 grama omekšanog maslaca
120 grama šećera
3 jaja
1,1/4 dcl kisele pavlake
1/4 kg brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli 1 kašičica karanfilčića u prahu (piment)
1/2 kašičice đumbira u prahu
90 grama seckanog hikori-oraha
60 grama suvog grožđa

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno). Maslacem ovlaš podmažite pleh dužine 20 cm.

U velikoj činiji za mešenje drvenom kašikom umešajte šećer i preostali maslac dok smeša ne postane laka i kašasta. Dodajte jaja i kiselu pavlaku i lupajte dok smeša ne postane glatka.

Prosejte brašno, prašak za pecivo, so, karanfilić u prahu i đumbir u činiju za mešenje srednje veličine. Dodajte to, malo po malo, smeši maslaca, lupajući stalno dok sva mešavina brašna ne bude potrošena i dok žitko testo ne postane gusto i glatko. Umešajte orahe i suvo grožđe.

Izručite testo u pripremljen pleh i stavite u pećnicu. Pecite 1 čas ili dok štapić zaboden u sredinu hleba, ne bude čist kad se izvuče.

Izvadite pleh iz pećnice i ostavite hleb u plehu da se hladi nekoliko minuta. Tada nožem odvojte hleb od bočnih strana pleha i pažljivo ga izručite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.

Ohlađeni hikori hleb može da se služi sam ili bogato namazan maslacem. Odličan je uz čaj ili kad treba da se prezalogaji.

Novoengleski hleb sa sodom bikarbonom

Novoengleski hleb se lako priprema prema jednom starom američkom receptu i veoma je ukusan. Ovaj hleb braon boje treba servirati dok je još topao s dosta maslaca i sira, uz čašu hladnog piva.

2 hleba

Sastojci:

2 kašičice ulja
120 grama sredine starog hleba,
notopljene preko noći u 3 dcl hladne
vode
1 dcl melase
1 kašičica soli
150 grama kukuruznog brašna 150 grama ražanog brašna 150 grama krupno mlevenog, neprosejanog pšeničnog brašna
2 kašičice sode bikarbone

Četkicom za kolače zamočenom u biljno ulje, ovlaš podmažite 2 ravna, okrugla kalupa ili 2 kalupa za puding od po 3/4 1 približno i tako ostavite.

Poleđinom drvene kašike proterajte namočeni hleb kroz sitnu žičanu cediljku u činiju za mešenje, srednje veličine. Dodajte melasu pireu od hleba, dobro izmešajte drvenom kašikom i tako ostavite.

U drugoj činiji za mešenje, srednje veličine, pomešajte so, kukuruzno, ražano i neprosejano pšenično brašno i sodu.

Izdubite rupu u sredini suvih sastojaka. Sipajte 1 dcl hladne vode i dodajte smešu hleba i melase. Mešajte drvenom kašikom ovu smešu dok svi sastojci ne budu dobro izmešani.

Podelite smešu na 2 kalupa ili suda. Čvrsto ih pokrijte podmazanom aluminijskom folijom i dobro uvežite kanapom ispod ivice kalupa.

Stavite rešetku na dno dubokog i velikog tiganja, dovoljno širokog da primi oba kalupa. Stavite kalupe na rešetku i sipajte vrele vode toliko da dostigne do polovine kalupa. Pokrijte tiganj i stavite na tihu vatru. Hleb treba da se drži na pari 3 do 3 1/2 časa, pri čemu se dosipa voda ako je to potrebno.

Prethodno ugrejte pećnicu na 150° C (mlako).

Izvadite kalupe iz tiganja. Skinite pokrivače od folije i stavite kalupe u pećnicu. Hleb pecite 15 minuta. Na taj način ispariće iz hleba sva suvišna vlaga. Izvadite kalupe iz pećnice i izvrnite hleb na žičanu rešetku. Služite ga hladnog ili toplog.

San Francisko hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa, kao i mnoge druge narodne recepte, verovatno su preneli evropski useljenici u Novi Svet, da bi tamo vremenom postali pravi »američki« specijaliteti. Ova vrsta hleba od kiselog testa potiče iz San Franciska i omiljena je u svim krajevima Sjedinjenih Američkih Država. Ako više volite, možete ga peći u obliku francuskog hleba a ne samo okruglog, kao što se to preporučuje u ovoj knjizi − oba su oblika tradicionalna. San Francisko hleb vanredno prija s mnogo maslaca i sira.

2 hleba od po 3/4 kg

Sastojci:

1.5 kg oštrog belog brašna 2 kašike šećera
1.5 kašika soli 2 kašike ulja
malo maslaca za podmazivanje maja za dizanje kiselog testa 1/4 kg oštrog belog brašna 120 grama šećera 4 dcl mleka

Prvo zamesite maju. U veliki sud s poklopcem na žljebove, izmešajte sve sastojke maje, lupajući ih viljuškom dok ne postanu kaša bez grumuljica. Čvrsto užljebite (okretanjem) poklopac i ostavite na toplom mestu 3 do 4 dana.

Prosejte brašno, šećer i so u veoma veliku, zagrejanu činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini i uspite maju, 7 1/2 dcl vode i ulje. Prstima ili varjačom zamesite mešavinu brašna. Nastavite dok svo brašno ne zamesite i dok se testo ne odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 5 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte je čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 2 časa ili dok testo malo ne naraste. Prethodno ugrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo). Maslacem podmažite veliki pleh za pečenje.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite oko 10 minuta. Rasecite testo na dva jednaka dela i svaki deo oblikujte kao debeo okrugao hleb, oko 15 cm u prečniku. Oštrim nožem duboko usecite krst na gornjem delu svakog hleba.

U pripremljeni pleh postavite oba hleba dovoljno razmaknuta i stavite u pećnicu da se peku 1 čas i 10 minuta.

Izvadite hlebove iz pećnice i izručite ih iz pleha. Donju koru kucnite prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, smanjite vatru u pećnici na 170° C (toplo) i vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Tradicionalni američki kukuruzni hleb

Ovo je jedna od dobro poznatih tradicionalnih vrsti američkog hleba od kukuruznog brašna, a lako se i priprema, zovu ga i »Jocppusake«.

1 hleb od 20 cm

Sastojci:

60 grama rastopljenog maslaca 120 grama brašna 1 prašak za pecivo 1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone 60 grama šećera
120 grama kukuruznog brašna
2 jaja lagano ulupana 1 dcl mleka

Jednom kašičicom rastopljenog maslaca podmažite četvrtast pleh za pečenje od 20 cm i tako ostavite.

Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Prosejte brašno, so i sodu u veliku činiju za mešenje. Dodajte šećer i kukuruzno brašno. Izdubite rupu u sredini i uspite jaja, mleko i preostali rastopljeni maslac. Prstima ili varjačom postepeno zamesite suve sastojke s tečnošću, dok ih sve dobro ne izmešate.

Sipajte kašikom ovo žitko testo u pleh, raspoređujući ga po dnu pleha pljosnatim nožem. Stavite pleh u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta ili dok gornja kora ne dobije tamnozlatastu boju.

Izvadite plah iz pećnice i ostavite hleb da se ohladi pre služenja.

Bostonski polucrni hleb

Ovo je pravi recept za neobičan američki hleb, pečen na pari, kakav se pravio u koloniji Nova Engleska. Lako se priprema i, mada se peče na pari 3,5 časa, čekanje se isplati.

2 hleba

Sastojci:

2 kašičice ulja
4,1/2 dcl mlaćenice (jogurta)
1,1/2 dcl melase ili tamnog sirupa
180 grama suvog grožđa bez koštica
180 grama kukuruznog griza
180 grama ražanog brašna
180 grama neprosejanog pšeničnog
brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli

Četkicom za kolače ovlaš podmažite dva ravna okrugla kalupa ili suda za puding od po 1 kg.

Sipajte mlaćenicu, melasu ili tamni sirup i suvo grožđe u činiju srednje veličine i sve to ulupajte.

Sipajte krupno kukuruzno brašno, neprosejano pšenično brašno, prašak za pecivo i so u veliku činiju za mešenje. Dodajte smešu mlaćenice i nastavite da mešate dok sve ne bude dobro izmešano.

Ovu smešu rasporedite u dva kalupa ili suda. Dobro ih pokrijte podmazanom aluminijskom folijom i čvrsto vežite kanapom ispod gornje ivice kalupa.

Stavite rešetku na dno velikog dubokog tiganja, dovoljno širokog da primi oba kalupa. Stavite kalupe na tu rešetku i sipajte toliko ključale vode da dostigne do sredine kalupa. Pokrijte tiganj i pustite da voda stalno vri na umerenoj vatri 3 do 3 1/2 časa. Dodajte vode ako treba da bi uvek ostajala do istog nivoa.

Ugrejte pećnicu na 150° C (mlako). Kad izvadite kalupe iz tiganja, skinite pokrivač od folije i stavite kalupe u pećnicu oko 15 minuta. Na ovaj način će ispariti sva suvišna vlaga iz hleba.

Iskrenite hleb na rešetku. Služite ga toplog ili hladnog.

Moravski hleb

Ovaj hleb, pripremljen prema tradicionalnom moravskom receptu, sadrži gnječen krompir. Hleb je vrlo lak i može se služiti mlak, s maslacem.

San Francisko hleb, od kiselog testa, pravljen prema čuvenom tradicionalnom američkom receptu, služi se s mnogo maslaca.

1 hleb od 1 kg

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca
180 grama i 1/2 kašičice šećera
3/4 kg brašna
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog cimeta
150 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
1/4 kg krompira, kuvanog i izgnječenog
3 kašičice šećera, pomešanog s
2 kašičice nastruganog oraščića i
1/4 kašičice cveta oraščića u prahu.

Izdrobite kvasac u malu činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 1/2 dcl mlake vode i izmešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno, so, cimet i ostatak šećera u zagrejanu veliku činiju za mešenje. Dodajte 30 grama maslaca. Nožem iseckajte maslac na male komadiće. Zatim umešajte prstima ‘maslac u mešavinu brašna dok ne postane slična krupnim mrvama hleba.

Dodajte krompir smeši brašna. Izdubite rupu u sredini mešavine brašna i krompira i uspite mešavinu kvasca i 1/2 dcl mlake vode. Prstima postepeno zamesite smešu brašna s tečnošću i mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 8 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postane lepljivo.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Činiju pokrijte čistom vlažnom krpom i stavite na toplo mesto, bez promaje. Ostavite je tako 2 časa ili dok testo ne naraste do svoje dvostruke zapremine.

Jednom kašičicom maslaca ovlaš podmažite pleh od 1 kg. Izručite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 4 minuta. Izvaljajte testo u duguljast oblik i stavite u pripremljeni pleh.

Rastopite ostatak maslaca u malom tiganju i na umerenoj vatri. Skinite tiganj s vatre. Četkicom za kolače premažite gornju površinu testa s malo rastopljenog maslaca. Vratite pleh na toplo mesto i ostavite 30 minuta ili dok testo ne naraste gotovo do gornje ivice pleha. Dok se testo diže, premažite ga preostalim rastopljenim maslacem.

Prethodno ugrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo).

Napravite oštrim nožem tri duboka zareza po gornjoj površini testa. Po zarezima pospite šećer i mešavinu začina i uspite ostatak rastopljenog maslaca.

Položite pleh u sredinu pećnice i pecite 1 čas. Ako hleb počinje da dobija suviše tamnu boju, pokrijte gornju površinu aluminijskom folijom.

Izvadite pleh iz pećnice a hleb iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, smanjite vatru u pećnici na 170° C (toplo), vratite hleb, položen na gornju stranu, da se peče još 4 minuta.

Izvadite hleb iz pećnice i izvrnite ga na žičanu rešetku da se hladi. Služite dok je još mlak s maslacem.

Iranski hleb s orasima

Hleb sasvim naročite vrste, priprema se već vekovima u zemljama Bliskog Istoka. Odličan je uz supe, salate ili uz bilo koje jelo s Bliskog Istoka.

1 hleb od 1/2 kg

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca 1 kašika i 1/4 kašičice šećera 2,1/2 dcl mlakog mleka 1/2 kg brašna 1 kašičica soli
1 kašika ulja

Gornji sloj

Sastojci:

2 žumanca, lagano ulupana
75 grama neljuštenog badema, seckanog, malo proprženog
75 grama seckanog lešnika, malo proprženog
75 grama pinjola, malo proprženih
2 kašike sezamovog semena
1/2 kašike maka
1/4 kašičice mlevenog kima
1/2 kašičice mlevenog morača
1/2 kašičice crnog bibera
1 kašičica krupne kamene soli
60 grama parmezana, ili drugog zrelog sira, sitno struganog

Izmrvite kvasac u malu činiju za mešenje i viljuškom umešajte jednu četvrtinu kašičice šećera. Dodajte kašiku mleka i umešajte sve zajedno da dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno, so i ostatak šećera u činiju srednje veličine. Izdubite rupu u sredini i uspite ostatak mlakog mleka, ulje i smešu kvasca. Prstima ili varjačom pomešajte tečnosti. Postepeno zamesite sve brašno i nastavite da mesite dok se testo ne odvaja od zdele.

Izručite testo na dasku za mešenje ili neku drugu ravnu površinu posutu brašnom i mešajte 10 minuta ili dok testo ne postane glatko i elastično.

Isperite, osušite i ovlaš podmažite činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i pospite malo brašnom. Stavite testo u činiju za mešenje i pokrijte čistom, vlažnom krpom. Ostavite ga na toplom mestu, bez promaje, 1 do 1,5 čas ili dok ne naraste gotovo do svoje dvostruke zapremine.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite oko 5 minuta. Testo oblikujte kao loptu. Veliki pleh za pečenje pokrijte nelepljivim silikonskim papirom. Stavite loptu od testa na pleh i izravnajte ga da dobije pljosnat kružni oblik.

Stavite na stranu pleh dok pripremate gornji sloj.

U činiju za mešenje srednje veličine pomešajte žumanca, seckane orahe (bademe, lešnike i pinjole), suzamovo seme, mak, kim, morač i biber. Drvenom kašikom pomešajte sve ove sastojke.

Stavite gornji sloj u sredinu testa i raširite ga na sve strane do 3,5 cm od ivice. Pospite krupnu so po gornjem sloju i prekrijte struganim sirom.

Testo pokrijte čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 1 do

1,5 čas ili dok ne naraste i raširi se po plehu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite testo u sredini pećnice da se peče 15 minuta.

Smanjite vatru pećnice na 220° C (vrelo). Premestite pleh niže i pecite još 30 do 35 minuta. Kad izvadite hleb iz pećnice, izručite ga iz pleha i prstima kucnite donju koru. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne, vratite ga u pećnicu da se peče još 5 do 10 minuta.

Premestite hleb na žičanu rešetku da se potpuno ohladi i tek onda ga služite.

Hačapuri, gruzijski hleb sa sirom

Ukusan hleb sa sirom iz Gruzije, jedne od najjužnijih republika SSSR, toliko je omiljen da pojedine vrste prave i prodaju ulični prodavci. Pravi se od okruglih kora od testa i u obliku pite s voćem.

Hačapuri je čuveni ruski hleb sa sirom. Služi se bez ičega ili uz salate, namazan maslacem ili bez njega.

Hleb od 1 kg

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1 do 1,5 dcl mlakog mleka
1-2 kg brašna
1 kašičica soli
90 grama rastopljenog maslaca dalo rastopljenog maslaca za podmazivanje

Fil
800 grama izmrvljenog mekog belog sira
60 grama omekšanog maslaca
1 jaje
1 žumance
1 kašičica seckanog svežeg peršuna

Izmrvite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 4 kašike mleka i izmutite s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje, 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno i so u zagrejanu veliku činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca, preostalo mleko i dodajte 90 grama maslaca. Prstima ili varjačom postepeno zamesite mešavinu brašna. Nastavite dok ne zamesite sve brašno i dok se testo, ne lepeći se, ne odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 8 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte čistom, vlažnom krpom i stavite na toplo mesto bez promaje. Ostavite tako 1 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite oko 3 minuta. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte i ostavite 1 čas ili dok se testo ne digne i gotovo ne udvostruči zapreminu.

Za to vreme pripremite fil. U činiju za mešenje srednje veličine, izmešajte maslac, jaje, žumance i peršun, lupajući dok se svi sastojci dobro ne izmešaju. Stavite činiju u hladnjak da se hladi, dok je ne upotrebite.

Preostalim maslacem ovlaš podmažite pleh za tortu od 20 cm s neučvršćenim dnom.

Izručite naraslo testo iz činije na dasku, posutu brašnom i oklagijom izvaljajte u okruglu koru, prečnika približno 22 cm. Pomoću oklagije pažljivo podignite koru i položite preko pleha za tortu, ali tako da testo ravnomerno visi preko ivica pleha. Pažljivo ugurajte testo u pleh a suvišno testo ostavite da visi preko ivice.

Izvadite fil iz hladnjaka i kašikom prenesite u sredinu prekrivenog pleha. Prstima podignite testo koje visi i preko fila lagano ga presavijte u nabore. Sakupite testo u sredinu i napravite mali smotuljak, čvor.

Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Ostavite testo 20 minuta na toplom mestu bez promaje ili dok se testo ne digne i ne poveća zapreminu.

Stavite pleh u pećnicu da se hleb peče 30 minuta. Smanjite vatru u pećnici na 180° C (umereno) i pecite još dvadeset minuta ili dok hleb dobro ne naraste i ne dobije zlatnožutu boju.

Izvadite hleb iz pećnice i ostavite u plehu da se hladi 30 minuta. Uklonite prsten pleha a dno pleha s hlebom položite na žičanu rešetku da se hleb potpuno ohladi.

Hleb se služi hladan.

Italijanski hleb s mozarelom

Ovaj ukusni hleb ne samo što veoma prija, već i izgleda izvanredno. Služi se kao dodatak uz kajganu sa sirom ili s odreskom na žaru.

Hleb od 1/2 kg

Sastojci:

malo ulja za podmazivanje
1 ražani hleb s kimom od 1/2 kg
1/4 kg mozarela sira
60 grama omekšanog maslaca
10 do 12 slanih fileta od sardela
12 crnih maslina, prepolovljenih i bez koštica
1/2 kašičice sušenog majorana
1/2 kašičice sušenog bosiljka

Vrlo prijatan uz meso ili supe, italijanski hleb s mozarelom pravi se od ražanog hleba ili hleba s kimom; naročitu aromu daju mu masline, začinsko bilje, fileti od sardelice i sir.

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo). Kašičicom ulja ovlaš podmažite veliki pleh za pečenje.

Na dasci za sečenje narežite hleb na kriške ali ne do kraja, već samo do donje kore. Kriške treba da budu nešto više od 1 cm.

Isecite sir na tanke kriške i ubacite među kriške hleba. Nožem za premazivanje premažite gornju koru hleba omekšanim maslacem.

Položite sardelice preko vrha hleba unakrst i ukrasite maslinama. Majoran i bosiljak pospite po hlebu.

Položite hleb u pripremljen pleh i stavite u pećnicu da se peče 15 minuta.

Izvadite hleb iz pećnice i odmah služite.

Hleb sa sirom i začinima

Ovaj hleb je hranljiv i može da zasiti. Služite ga uz supu od povrća kad želite ekonomičan obrok, koji ujedno i zasiti, naročito u hladnim danima.

2 hleba po 1 kg

Sastojci:

22 grama svežeg kvasca
1 kašičica šećera
3 dcl mleka
30 grama maslaca ili margarina
1/4 kg neprosijanog pšeničnog brašna
420 grama ražanog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica belog bibera
1/8 kašičice ljute aleve paprike
1/4 kašičice sušene majčine dušice
1 jaje
120 grama zrelog struganog sira
2 kašičice ulja za podmazivanje

Namrvite kvasac u manju činiju za mešenje i viljuškom umešajte šećer.

Dodajte 2 kašike mlake vode i pomešajte sa kvascem da dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Za to vreme zagrevajte mleko na umegenoj vatri u malom tiganju do trenutka sada treba da proključa. Sklonite tiganj s vatre. Dodajte maslac ili margarin i ostavite mleko da se hladi dok ne postane mlako.

Stavite obe vrste brašna, so, biber i papriku u veliku zagrejanu činiju za mešenje i pospite majčinom dušicom. Izdubite rupu u sredini mešavine brašna i uspite smešu kvasca, smešu rashlađenog mleka i jaja.

Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno i tečnost. Mesite sve dok se testo ne odvaja od činije. Dodajte malo brašna ako je testo lepljivo.

Dodajte sir i lagano umešajte u testo. Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom. Mesite 10 minuta da bi ste ravnomerno umešali sir. Ponovo dasku pospite brašnom, ako se testo lepi. Treba da bude elastično, čvrsto i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje, oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Uljem ovlaš podmažite dva pleha od po 1 kg.

Izručite testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite 8 do 10 minuta. Oblikujte testo kao loptu i oštrim nožem podelite na dva jednaka dela. Oblikujte svaki deo kao hleb i stavite u plehove. Pokrijte plehove čistom krpom i vratite na toplo mesto da odleže oko 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo).

Stavite plehove u sredinu pećnice da se hleb peče 15 minuta. Zatim smanjite vatru na 190° C (umereno vrelo), premestite plehove niže u pećnici i nastavite da pečete 30 do 45 minuta.

Kad izvadite hlebove iz pećnice, izvadite ih iz plehova i donju stranu kucnite prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite vatru u pećnici na 180° C (umereno) i vratite hlebove, položene na gornju stranu da se peku još 5 do 10 minuta.

Ohladite hlebove na žičanoj rešetki. Kad se ohlade, mogu da se služe uz supu od povrća kao, na svoj način hranljiv i ekonomičan obrok. Inače se služi kao obično s maslacem, kao ukusno posluženje da se prezalogaji.

Hleb s crnim lukom i začinskim biljem

Aromatičan hleb s crnim lukom i začinskim biljem priprema se najbolje sa svežim biljem. Sušeno začinsko bilje može da se upotrebi u manjim količina − ma, ali ukus neće biti onaj pravi, jer se ukus i miris bilja menjaju sušenjem.

Hleb od 1/2 kg

Sastojci:

15 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1/2 dcl mleka
malo maslaca ili margarina
300 grama neprosejanog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica sitno iseckane sveže žalfije
2 kašičice sitno iseckanog svežeg vratića, pelena ili čubra
1 mala glavica naseckanog crnog luka 1 kašičica ulja

Izdrobite kvasac u manju činiju za mešenje i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 2 kašike mlake vode i zamešajte s kvascem dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Za to vreme zagrevajte mleko u malom tiganju na umerenoj vatri do trenutka kada treba da proključa. Skinite tiganj s vatre i dodajte maslac ili margarin i nešto manje do 1 dcl mlake vode. Ostavite tiganj na stranu da se smeša mleka hladi dok ne bude mlaka.

Sipajte brašno i so u zagrejanu veliku činiju za mešenje. Pospite bilje i luk. Izdubite rupu u sredini brašna i uspite smešu kvasca i mleka. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću i mesite dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču, ovlaš posutu brašnom. Mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok se testo ne digne i ne udvostruči svoju zapreminu.

Ovlaš podmažite uljem pleh za pečenje od 1 kg i tako ostavite.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite 8 do 10 minuta. Oblikujte testo kao loptu i stavite u pleh. Pokrijte pleh krpom i vratite na toplo mesto 30 do 45 minuta ili dok testo opet ne udvostruči zapreminu. Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno).

Postavite pleh u sredinu pećnice da se hleb peče 1 čas.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izvadite ga i iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, vratite hleb u pećnicu, okrenut na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Hleb ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb sa začinskim biljem

Neobičan hleb, koji se lako i brzo priprema. Služite ga dok je topao, uz salate i jela od ribe. Umesto francuskog hleba može da se upotrebi sveži beli hleb ili kifle.

6 kriški

Sastojci:

1 veliki francuski hleb 180 grama maslaca
1 izgnječen češanj belog luka
1 kašika veoma sitno iseckanog svežeg peršuna
1/4 kašičice sušene žalfije
1 kašika veoma sitno iseckanog svežeg sitnog luka (drobnjak)
1/4 kašičice crnog bibera

Prethodno ugrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo).

Oštrim nožem zasecite hleb prema dole svakih 2,5 cm i oko 1 cm do donje kore, tako da se svaka kriška još drži za donju koru i tako ostavite. U manjoj činiji za mešenje, mešajte maslac drvenom kašikom dok ne postane gladak i

kao krem. Ulupajte beli luk, peršun, žalfiju, sitni luk i biber. Nastavite sve dok smeša ne bude glatka i jednako-merno obojena.

Nožem ravnomerno nanesite jednake količine maslaca sa začinskim bilјem na kriške hleba, vodeći računa da ih ne odvalite. Uvijte hleb u aluminijsku foliju i položite u veliki pleh za pečenje. Stavite hleb u sredinu pećnice da se peče 15 do 20 minuta ili dok ne postane jako vreo a maslac se ne rastopi i natopi hleb.

Izvadite hleb iz pećnice a zatim od-bacite foliju. Izlomite hleb u kriške i odmah služite.

Kriške hleba sa začinskim bilјem

Ovaj hleb s ukusom začinskog bilјa idealan je za služenje u supi ili uz supu ili s predjelom od povrća.

4 do 6 kriški

Sastojci:

90 grama maslaca 1 kašičica limunovog soka 1/2 kašičice sušene trstike 1/2 kašičice sušenog kozlaca (zmijine trave)

1/2 kašičice iseckanog svežeg peršuna

1/4 kašičice sušene majčine dušice 1/2 kašičice iseckanog svežeg sitnog luka (drobnjaka)

1 izgnječen mali češanj belog luka 6 kriški hleba ili 12 kriški francuskog hleba

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° S (umereno).

U činiji za mešenje srednje veličine mešajte drvenom kašikom maslac dok ne bude prilično mek. Umešajte limu-nov sok u maslac i ulupajte trstiku, kozlac, peršun, majčinu dušicu, sitni luk i beli luk.

Nanesite smešu bilјa i maslaca na kriške hleba. Ako su kriške velike, poprečno ih prepolovite. Položite ih u pleh za pečenje i stavite u pećnicu da se peku 20 minuta ili dok ne dobiju tamnozlatastu boju i ne budu reš-pečene.

Izvadite pleh iz pećnice i hleb uvijte u salvet i stavite u korpicu. Odmah služite.

Hleb s ruzmarinom

Kriške hleba prepečene sa začinskim bilјem i hleb sa začinskim bilјem vanredni su uz obed ili samo zakusku.

Hleb s ruzmarinom, nesvakidašnji dodatak uz sir ili supu, veoma je ukusan kad se služi topao, izvađen iz pećnice, premazan neslanim maslacem

Hleb od 1/2 kg

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje 15 grama svežeg kvasca 1/2 kašičice šećera 360 grama brašna 1 kašičica soli

120 grama neprosejanog pšeničnog brašna

1,5 kašika i 1 kašičica sušenog ruzmarina

Namažite maslacem pleh za pečenje od 1/2 kg i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u manju činiju za mešenje i vilјuškom umešajte šećer. Sipajte kašiku mlake vode i zamesite s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i uhvati se pena.

Prosejte brašno i so u zagrejanu veliku činiju za mešenje. Sipajte neprosejano brašno i 1,5 kašiku ruzmarina

Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca i 2,5 dcl mlake vode. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok se testo ne odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i mesite 5 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte testo čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite oko tri minuta. Oblikujte testo kao hleb i stavite u pleh. Vratite ga na toplo mesto, bez promaje 30 do 45 minuta ili dok se testo ne digne do ivice pleha.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo). Pospite testo ostatkom ruzmarina.

Položite pleh u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Tada smanjite vatru u pećnici na 190° C (umereno vrelo) i pecite još 25 minuta.

Hleb ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb s makom

Ukusan beli hleb s mlekom. Prema tradiciji testo se ukrašava pre pečenja, ali se može oblikovati kao okrugli hlebčići ili peći u plehu.

Hleb od 1 kg

Sastojci:

22 grama kvasca
1/2 kašičice šećera
4 dcl mlakog mleka
1 kg brašna
2 kašičice soli 120 grama maslaca malo maslaca za podmazivanje
1 jaje lagano ulupano s kašikom mleka
2 kašike maka

Hleb s ruzmarinom ima delikatnu aromu ove divne biljke.

Izdrobite kvasac u manju činiju za mešenje i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 1/2 dcl mlakog mleka i umešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno i so u zagrejanu, veliku činiju za mešenje. Dodajte 120 grama maslaca i vrhovima prstiju izmešajte’ masnoću s brašnom dok ne dobije izgled sitnih mrva od hleba. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca i ostatak mleka. Prstima ili varjačom postepeno zamesite mešavinu brašna s tečnošću. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i stavite na toplo mesto bez promaje da odleži 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 8 minuta.

Kašičicom maslaca podmažite veliki pleh za pečenje. Izvaljajte testo kao dugu »salamu«. Oštrim nožem isecite testo po dužini u tri jednaka kaiša ali tako da na jednom kraju ostanu spojevi. Upletite testo, a zatim ovlažite krajeve i čvrsto ih spojite. Pažljivo premestite pletenicu od testa na pripremljeni pleh i vratite na toplo mesto da odleži 45 minuta do 1 čas ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo). Pomoću četkice za kolače premažite testo smešom jaja i mleka i pospite makom.

Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 45 minuta.

Izvadite pleh iz pećnice a hleb skinite iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako hleb odzvanja slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, smanjite temperaturu pećnice na 170° C (toplo) i vratite hleb da se peče još 5 minuta. Ohladite hleb na žičanoj rešetki.

Vrste prazničkog hleba

Manitoba vekna s makom (makovnjača)

Kanadski slatki hleb, filovan makom i medom, tradicionalno se peče o Božiću.

Jedna vekna

Sastojci:

malo maslaca za podmazivanje
60 grama maslaca
7 grama svežeg kvasca
120 grama i još
1/4 kašičice šećera
1/2 dcl mlakog mleka
1/4 kg brašna
1 kašičica soli
3 žumanca, lagano ulupana strugana kora jednog limuna

Fil od maka

Sastojci
60 gra.ma neslanog maslaca

2 kašike svetlog meda
1 kašika pavlake

180 grama prženog maka 60 grama sitno seckane ušećerene kore od pomorandže
120 grama tucanog badema
1 belance

Glazura

1 žumance, lagano ulupano

Podmažite veliki pleh za pečenje.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte 1/4 kašičice šećera. Dodajte 1 kašiku mlake vode i polovinu mleka i umešajte s kvascem da dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok mešavina kvasca ne nadođe i uhvati se pena.

Sipajte ostatak mleka u tiganj srednje veličine. Stavite na umerenu vatru i dodajte ostatak maslaca. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj s vatre i ostavite da se hladi dok smeša maslaca i mleka ne bude mlaka.

Prosejte brašno, so i ostatak šećera u veliku zagrejanu činiju za mešenje. Izdubite rupu na sredini mešavine brašna i uspite kvasac, smešu mleka i maslaca, ulupano žumance i koru od limuna. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok se testo ne počne da odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 5 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite je u činiju. Pospite malo brašna po vrhu testa i pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči zapreminu.

Za to vreme pripremite fil od maka.

U maloj činiji za mešenje umešajte drvenom kašikom maslac i med. Dodajte pavlaku. Umešajte mak, koru od pomorandže i badem.

U činiju srednje veličine ulupajte sneg od belanca. Umešajte belance u smešu maka i tako ostavite.

Izručite testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 4 minuta. Izvaljajte testo u pravougaonik od 35 cm sa 20 cm i 1,5 cm debljine.

Kašikom sipajte smešu maka na testo i ravnomerno razmažite, ostavljajući na svim stranama ivicu od 2 i 1/2 cm.

Pažljivo savijte testo u veknu. Lagano pritisnite kraj da se vekna ne otvori. Položite veknu u pleh za pečenje tako da sastav dođe dole. Pokrijte krpom i vratite na toplo mesto da odleži 45 minuta ili dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno).

Premažite veknu umućenim žumancem.

Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 40 minuta ili dok vekna ne dobije zlatnožutu boju.

Izvadite pleh iz pećnice. Veknu položite na žičanu rešetku i stavite na stranu da se potpuno ohladi, pre nego što poslužite.

Ruski imendanski hleb

Manitoba vekna s makom (makovnjača) je tradicionalni kanadski božićni hleb, s ma-kom, orasima i medom.

Ovaj tradicionalni slatki hleb lepo izgleda i ukusan je u svakoj prilici.

Hleb od 1 kg

Sastojci:

malo omekšanog maslaca za podmazivanje

1 kašika omekšanog maslaca

15 grama svežeg kvasca

1/4 kg i još 1/4 kašičice šećera

1 dcl mleka 1/2 kg brašna

1/2 kašičice soli 180 grama suvog grožđa

2 jaja lagano ulupana

1/4 kg maslaca, rashlađenog i iseckanog na kriške deblјine 3 mm. Glazura Sastojci:

1 jaje lagano ulupano 60 grama šećera

Podmažite veliki pleh za pečenje kašičicom omekšanog maslaca i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u malu činiju i viljuškom umešajte 1/4 kašičice šećera. Dodajte 1 kašiku mlake vode i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte mleko u mali tiganj. Stavite ga na umereno jaku vatru i zagrevajte mleko do trenutka kada treba da proključa. Smanjite na slabu vatru i dodajte preostalu kašiku maslaca. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj s vatre da se smeša mleka i maslaca hladi dok ne postane mlaka.

Prosejte brašno, ostatak šećera i so u činiju za mešenje srednje veličine. Umešajte suvo grožđa. Izdubite rupu u sredini mešavine brašna, uspite smešu kvasca, smešu mleka i maslaca i aja. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok se testo ne počne da odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i me-site oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postane leplјivo. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite oko 5 minuta. Izravnajte testo gornjim delom prstiju stisnutim u pesnicu i izvaljajte u »ploču«, debljine nešto manje oc 1 cm. Položite kriške maslaca na oko 2/3 testa i prekrijte preostalom trećinom. Ponovo presavijte testo tako da sav maslac bude »unutra«. Oklagijom izvaljajte testo i oblikujte kao »ploču«, debljine nešto manje od 1 cm i ponovo presavijte jednakim načinom. Testo tako okrenite da otvorena strana bude prema vama i ponovo izvaljajte oklagijom. Još dva puta previjte i valjajte testo. Rukama izvaljajte testo u dugačku »salamu« i uvrnite nekoliko puta kao konopac.

Položite ovako »uvrnuto« testo u pleh tako da na obe strane visi jednakom dužinom preko ivica pleha, posuvratite ove krajeve testa u pleh tako da dobijete oblik velikog B. Pokrijte hleb krpom i vratite na toplo mesto da testo odleži 30 do 45 minuta ili dok ne naraste i raširi se preko pleha.

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno).

Pomoću četkice za kolače premažite gornju površinu testa ulupanim jajem. Pospite ravnomerno šećerom. Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 35 do 40 minuta ili dok »krendl« ne prekrije pleh i ne dobije tamnozlatastu boju.

Ostavite »krendl« da se hladi u plehu 10 do 15 minuta pa ga premestite na veliku žičanu rešetku.

Hleb servirajte kad se dobro ohladi.

Polucrni hleb sa suvim grožđem

Zdrav hleb, pripremljen od mešavine vodenički mlevenog brašna, sirupa ili melase i suvog grožđa od muskata (bela tamnjanika).

Služite toplog kad izvadite iz pećnice, u kriškama namazanim maslacem.

Dva hleba po 1/2 kg

Sastojci:

180 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
22 grama svežeg kvasca
180 grama i još jedna kašičica
žutog šećera
4 dcl mleka
1 dcl melase
360 grama suvog grožđa od muskata, potopljenog 20 minuta u kipuću vodu i potom osušenog
1/2 kg krupno mlevenog neprosejanog
pšeničnog brašna
1/2 kg krupno mlevenog ražanog
brašna
1,5 kašičica soli

Maslacem podmazati dva pleha za hleb od po pola kg.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte kašičicu šećera. Dodajte 3 kašičice mlake voće i mešajte dok ne/dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Za to vreme sipajte mleko u tiganj srednje veličine i dodajte melasu. Zagrevajte smešu na umereno jakoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Dodajte maslac i ostatak šećera i mešajte dok se maslac ne rastopi a šećer ne rastvori. Skinite tiganj s vatre i ostavite da se hladi dok smeša ne bude mlaka.

Stavite suvo grožđe u veliku, zagrejanu činiju. Dodajte neprosejano pšenično brašno, ražano brašno i so i sve to dobro izmešajte.

Izdubite rupu u sredini brašna i sipajte smešu kvasca i maslaca. Prstima ili varjačom zamesite brašno s tečnošću. Mesite dok se testo ne počne da odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko. Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Zaprašite vrh testa s malo brašna i pokrijte čistom vlažnom krpom. Stavite činiju na toplo mesto, bez promaje i ostavite 1,5 do 2 časa ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo na dasku za mešenje, posutu brašnom i mesite snažno oko 4 minuta. Oštrim nožem rasecite testo na dve polovine. Izvaljajte i oblikujte svaki deo testa kao hleb i stavite u pleh. Pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto još 30 do 40 minuta ili dok testo malo ne naraste.

Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 15 minuta. Smanjite vatru na 220° C (vrelo). Premestite plehove niže i pecite još 25 do 30 minuta.

Kad izvadite hleb iz pećnice, iskrenite ga iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako hleb odzvanja slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, smanjite vatru u pećnici na 190° C (umereno vrelo), i vratite hlebove, okrenute na gornju stranu, da se peku još 10 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Polucrni hleb sa suvim grožđem, vlažan i prijatan, odličan je s maslacem.

Uskršnji hleb

Ovaj grčki hleb se tradicionalno služi za Uskrs. Ponekad je ukrašen obojenim svetlocrveno tvrdo kuvanim jajima. Jaka prijatna aroma potencirana je svežim limunom ili hrskavim sezamom.

Hleb od 1 kg

Sastojci:

150 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
22 grama svežeg kvasca
180 grama i još
1/2 kašičice šećera
2,1/2 dcl i još 2 kašičice mlakog mleka
1 kg brašna 1 kašičica soli 6 lagano ulupanih žumanaca
120 grama iseckanog ušećerenog voća
fino nastrugana kora od 1 limuna fino nastrugana kora od 1/2 pomorandže
90 grama sezama

Glazura

1 žumance ulupano s kašičicom hladne vode

Podmažite veliki pleh za pečenje maslacem i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 2 kašičice mlakog mleka i sve to izmešajte. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte ostatak mleka u mali tiganj i držite na umereno jakoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Smanjite na slabu vatru i dodajte ostatak maslaca, presečenog na dva dela. Mešajte smešu drvenom kašikom dok se maslac ne rastopi. Skinite tiganj sa vatre i ostavite smešu maslaca i mleka da se hladi dok ne bude mlaka.

Prosejte brašno, ostatak šećera i so u veliku, zagrejanu činiju. Izdubite rupu u sredini mešavine brašna i uspite smešu kvasca, smešu mleka i maslaca i žumanca. Prstima ili varjačom postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok se testo ne počne da odvaja od činije. Umešajte ušećerenu pomorandžinu koru i nastruganu koru limuna i pomorandže.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite oko 5 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Na kraju testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju.

Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo na dasku posutu brašnom i mesite nekih 5 do 8 minuta. Razdelite testo na tri dela. Rukama oblikujte svaki komad kao »salamu«, približno dugačku 30 cm i ovlaš zašiljenu na krajevima.

Pospite jednu trećinu sezama po dasci i uvaljajte jedan komad testa, vodeći računa da bude dobro posuto sezamom po celoj površini. Ponovite ovo s dva druga komada testa i ostatkom sezama.

Labavo upletite sva tri komada i podvijte krajeve. Položite pletenicu u pleh, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 2 do 3 časa ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Pomoću četkice za kolače premažite gornju stranu hleba glazurom. Stavite pleh u sredinu pećnice i pecite 10 minuta. Smanjite vatru na 180° C (umereno) i pecite još 30 minuta ili dok hleb ne dobije tamnozlatastu boju.

Kad izvadite hleb iz pećnice, ostavite ga da se hladi na plehu 30 minuta pa ga prenesite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.

Uskršnji hleb-kolač

Ovaj se hleb seče horizontalno u tanke kriške i odsečeni gornji deo vrati da se ne bi osušio.

Kolač od 1,5 kg

Sastojci:

45 grama svežeg kvasca 1/4 kašičice šećera
2 dcl mlakog mleka
60 grama suvog grožđa
3 kašike ruma 3/4 kg brašna
270 grama šećera u prahu 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice esencije vanile 9 žumanaca
1/4 kg neslanog omekšanog maslaca 1/2 kašičice šafrana, potopljenog u kašiku vrele vode
1 kašičica ulja za podmazivanje
60 grama raspolovljenog oljuštenog
badema
60 grama naseckanog ušećerenog voća
45 grama maslaca

Glazura

Sastojci:
1/4 kg šećera u prahu
1 kašičica limunovog soka

Izmrvite kvasac u manju činiju i umešajte viljuškom 1/4 kašičice šećera. Dodajte kašiku mlakog mleka i mešajte dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Stavite suvo grožđe u malu činiju i potopite rumom. Ostavite suvo grožđe 15 minuta da upije rum.

Prosejte šećer i so u veliku zagrejanu činiju. Izdubite rupu u sredini i uspite ostatak mleka i smešu kvasca. Prstima ili varjačom postepeno zamesite svo brašno s tečnošću. Potom u ovo ulupajte esenciju vanile i jedno po jedno žumance. Postepeno ulupajte i omekšani maslac.

Umešajte rastopljen šafran i nastavite dok svi sastojci ne budu dobro izmešani i dok se ne obrazuje glatko testo.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta. Razvlačite i skupljajte testo dok ne bude glatko i elastično.

Ako se testo i posle 8 do 10 minuta lepi dodajte još malo brašna da biste dobili glatko, meko i nelepljivo testo.

Isperite, dobro osušite i uljem ovlaš podmažite veliku činiju. Oblikujte testo kao loptu i stavite u činiju. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1,5 čas ili dok ne udvostruči svoju zapreminu. Prethodno ugrejte roštilj na umereno.

Stavite bademe na tavu ispod žice roštilja i lagano pecite dok ne dobiju tamno zlatastu boju po čitavoj površini. Prebacite bademe u činiju s natopljenim suvim grožđem i dodajte ušećerene kore od pomorandže.

Maslacem ovlaš podmažite lonac za kafu od 1 1 ili valjkasti kalup s drškom oko 15 cm širine i 20 cm visine. Obložite nepropusnim ili voštanim papirom, premazanim ostatkom maslaca. Krajevi papira treba da štrče preko ivice lonca (kalupa). Stavite lonac (kalup) u pleh za pečenje.

Dodajte smešu natopljenog voća i badema testu i preklopite. Lagano mesite testo da bi ste ravnomerno rasporedili voće i bademe.

Prethodno ugrejte pećnicu na 200° C (umereno vrelo).

Preliven glazurom, ovaj ruski uskršnji hleb sadrži dosta ruma, badema, jaja i voća.

Ponovo oblikujte testo kao loptu i stavite u lonac (kalup). Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 30 minuta ili dok testo gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Stavite lonac (kalup) koji je u plehu u pećnicu. Pecite 40 minuta. Tada smanjite vatru na 180° C (umereno) i nastavite da pečete 1 čas.

Izvadite hleb iz pećnice i ostavite u loncu (kalupu) da se hladi 10 minuta, a zatim izvadite i postavite uspravno na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.

Da biste napravili glazuru, prosejte šećer u činiju srednje veličine. Dodajte 3 kašike hladne vode i sok od limuna i napravite kašu bez grumuljica.

Prelijte glazuru po gornjoj površini ohlađenog kolača tako da curi niz strane i ostavite da se glazura stvrdne pre nego što služite.

Švedski božićni hleb

Ovaj veliki hleb tamne boje neobičnog ukusa pravi se prema starom tradicionalnom švedskom receptu uoči Božića. Obično je ukrašen omekšanim neslanim maslacem, koji se nanese na gornju stranu u obliku ukrasne šare. Veoma prija s maslacem i sirom ili medom.

Tri hleba od 1/2 kg

Sastojci:

22 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice žutog šećera
1/2 I jakog crnog piva
60 grama maslaca ili margarina
malo maslaca ili margarina za
podmazivanje
3/4 kg ražanog brašna
360 grama brašna
1 kašičica soli
2 dcl melase
strugane kore od 4 pomorandže 2 kašike zdrobljenog anisovog semena

Glazura:

1 kašika melase pomešana s 3 kašike vrele vode

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 2 kašike mlake vode i umešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Za to vreme zagrevajte pivo u tiganju na blagoj vatri. Dodajte 60 grama maslaca ili margarina i zagrevajte 2 do 3 minuta, samo toliko da se smlači a maslac istopi. Skinite tiganj s vatre.

Prosejte obe vrste brašna i so u veliku činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca i smešu piva, melasu, koru od pomorandže i anis. Prstima ili varjačom zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ovlaš posutu brašnom i mesite 5 minuta, posipajući dasku brašnom ako se testo lepi. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 11/2 do 2 časa ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Ovlaš podmažite tri pleha za pečenje preostalom kašikom maslaca ili margarina i tako ostavite.

Izručite testo na dasku malo posutu brašnom i mesite 10 minuta. Razdelite testo na tri jednaka dela i oblikujte u dugačke hlebove, nešto kraće od plehova. Položite hlebove u plehove i pokrijte čistim krpama. Vratite ih na toplo mesto i ostavite 45 minuta do 1 čas ili dok ne narastu i ne rašire se po plehovima.

Prethodno ugrejte pećnicu na 130° C (malo toplo).

Skinite krpe sa plehova i izbockajte hlebove viljuškom po čitavoj gornjoj strani. Položite plehove u pećnicu i pecite 20 minuta.

Izvadite hlebove iz pećnice i premažite glazurom od melase i vode. Vratite ih u pećnicu da se peku još 20 minuta.

Kad izvadite hlebove iz pećnice, izručite ih iz plehova i donju koru kucnite prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, vratite ga u pećnicu da se peče još 10 do 15 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb sa suvim kruškama

Švajcarci su čuveni zbog svojih kolača. Čajni hleb s kruškama obično se služi uz šolju tople čokolade. Ako ne možete da nabavite suve kruške, možete upotrebiti sveže ili ušećerene, iseckane u kockice i dobro prosušene.

Jedan veliki hleb

Hleb

Sastojci:

60 grama i još 1 kašičica šećera
1,1/4 dcl mlakog mleka
1 kašika suvog kvasca 300 grama brašna
1/8 kašičice soli
60 grama maslaca malo maslaca za podmazivanje
1 jaje lagano ulupano ulupano jaje i mleko za glazuru
Fil

Sastojci:

1/4 kg sušenih krušaka krupno iseckanih
120 grama suvih šljiva bez koštica,
krupno iseckanih
75 grama suvog grožđa bez semena
sok od 1/2 limuna
60 grama iseckanih oraha
2 kašike šećera
2 kašike trešnjevače (kirša) nastrugana kora od 1 limuna
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenog oraščića
1,1/2 kašika crnog vina

U maloj činiji rastvorite kašičicu šećera u mlakom mleku. Pospite kvasac po mleku i umešajte. Ostavite smešu na toplom mestu, bez promaje oko 10 minuta ili dok kvasac ne počne da izbacuje mehuriće a smeša gotovo ne. udvostruči svoju zapreminu.

Prosejte brašno, so i ostatak šećera u zagrejanu, veliku činiju za mešenje. Vrhovima prstiju umešajte 60 grama maslaca u ovu smešu brašna. Izdubite rupu u sredini smeše brašna i uspite kvasac i ovlaš ulupano jaje. Sve to izmešajte drvenom kašikom. Zatim lagano mesite i šakama oblikujte testo kao loptu.

Stavite testo na dasku ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, posipajući, ako je potrebno, dasku s još malo brašna da sprečite da se testo lepi.

Oblikujte testo kao loptu i stavite u veliku podmazanu činiju. Pokrijte činiju krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 45 minuta ili dok testo ne udvostruči svoju zapreminu.

Dok se testo diže, pripremite fil. U malom tiganju uzvrite 2 dcl vode. Dodajte kruške, šljive, suvo grožđe i sok od limuna i, često mešajući, »krčkajte« na slaboj vatri 10 minuta ili dok se voće toliko ne smekša da se lako gnječi ravnom stranom kašike.

Dobro prosušite voće i napravite pire, proterujući ga zadnjom stranom kašike kroz presu. Umešajte orahe, šećer, trešnjevaču, nastruganu koru od limuna, cimet i oraščić i tako napravite voćni pire.

Kad dobro izmešate sve sastojke, malo po malo umešajte vino. Vodite računa o tome da pire treba da bude gusto i zato pažljivo dosipajte vino.

Pomoću četkice za kolače ravnomerno premažite maslacem veliki pleh za pečenje ili pleh za rolat.

Sasvim ovlaš pospite brašnom komad nepropusnog ili voštanog papira, čije su strane oko 45 cm. Gnječite testo pesnicama dok ne nestanu vazdušni »džepići«. Stavite testo na papir. Lagano mesite i izvaljajte u četvrtasti oblik, debljine nešto manje od 1 cm.

Pljosnatim nožem raširite fil preko testa do oko 2,5 cm od ivice. Presavijte ivice preko fila i oblikujte testo kao rolat, koristeći papir da podignete testo.

Rumunski slatki hleb

Veoma je ukusan u kriškama, namazanim omekšanim maslacem i džemom od jagoda.

Dva hleba po 1/2 kg

Sastojci:

180 grama maslaca, isečenog na male komade
malo maslaca za podmazivanje
22 grama svežeg kvasca
180 grama i još 1 kašičica šećera
1 dcl mleka
1 kg brašna
1 kašičica soli
1 dcl kisele pavlake 4 jaja dobro ulupana

Gornji sloj

Sastojci:

2 žumanca, dobro ulupana 1 kašika konjaka (vinjaka)
60 grama polurafiniranog (žutog) šećera
1 kašičica karanfilčića u prahu (pimenta)
60 grama oljuštenog i iseckanog badema

Maslacem podmažite dva pleha za pečenje od po 1/2 kg i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u manju činiju za mešenje i viljuškom umešajte kašičicu šećera. Dodajte 3 kašike mlake vode i mešajte s kvascem dok ne dobijete kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Za to vreme zagrevajte mleko na umerenoj vatri do trenutka kada treba da proključa. Dodajte ostatak maslaca i skinite tiganj s vatre. Ostavite na stranu dok se maslac ne rastopi a smeša ohladi i postane mlaka.

Prosejte brašno i so u zagrejanu, veliku činiju za mešenje i umešajte ostatak šećera. Izdubite rupu u sredini brašna i uspite kvasac, smešu mleka i maslaca, kiselu pavlaku i jaja. Prstima ili drvenom kašikom pomešajte tečnosti i postepeno zamesite brašno. Mesite sve dok testo ne »prekipi« preko ivice činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču i mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo mora da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i ovlaš podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Sasvim ovlaš pospite vrh testa brašnom i pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo iz činije na dasku posutu brašnom i mesite 4 minuta. Oštrim nožem rasecite testo na dva dela i oblikujte ih kao hlebove. Stavite hlebove u plehove, pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto 30 do 45 minuta ili dok testo ne naraste do ivice pleha.

Za to vreme pripremajte gornji sloj. Stavite u malu činiju za mešenje žumanjca, konjak, šećer i karanfilčića u prahu i dobro ulupajte drvenom kašikom. Stavite na stranu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 240° C (veoma vrelo).

Stavite hlebove u pećnicu da se peku 15 minuta. Smanjite vatru na 220° C (vrelo).

Izvadite hlebove iz pećnice. Pomoću četkice za kolače dobro natopite gornju koru smešom žumanca i pospite bademom.

Vratite hlebove u pećnicu da se peku još 20 do 30 minuta ili dok ne budu pečeni, odnosno ako donja kora, kad je kucnete prstima odzvanja slično dobošu.

Izvadite hlebove iz pećnice i ostavite ih u plehovima da se hlade 10 minuta pre nego što ih iskrenete na žičanu rešetku da se potpuno ohlade.

Hleb s bananama i orasima

Ovaj hleb s dosta vlage, lako se priprema a pogodan je za služenje uz čaj ili kafu.

Rumunski slatki beli hleb, mek, napravljen s kiselom pavlakom i jajima, veoma je ukusan s maslacem i domaćim džemom od jagoda.

Jedan hleb dužine 25 cm

Sastojci:

150 grama šećera
3 kašike biljne masti
malo biljne masti za podmazivanje
3 jaja
4 banane (pire)
1/4 kg prosejanog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bikarbona sode
180 grama seckanih oraha

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno). Podmažite pleh za pečenje dužine 25 cm jednom kašičicom biljne masti.

U činiju za mešenje srednje veličine drvenom kašikom ulupajte šećer, biljnu mast i jaja. Lupajte dok smeša ne postane penasta. Ulupajte i banane.

Prosejte brašno, prašak za pecivo, so i sodu u smešu banana i dobro ulupajte. Umešajte orahe.

Više kolač nego hleb, ovaj hleb-kolač s orasima i bananama, nije skup a i pravi se jednostavno.

Sipajte smešu u pleh za pečenje i pecite 1 čas ili dok se hleb ne ispeče. Proverite ubadanjem suvog štapića (daščice) u sredinu hleba. Ako je čist kada se izvadi, hleb je pečen. Izvrnite hleb iz pleha i ostavite da se ohladi pre nego što ga isečete na kriške.

Švajcarski hleb s orasima

Ukusan sladak hleb filovan kremom od oraha, može da se služi isečen na kriške, premazane maslacem.

Dva hleba od 1/2 kg

Sastojci:

22 grama svežeg kvasca
120 grama i
1/2 kašičice šećera
2 dcl mleka
120 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
3/4 kg brašna
1 kašičica soli
2 žumanca, lagano umučena

Fil

Sastojci:

3 belanca
120 grama šećera u prahu
180 grama veoma sitno iseckanih oraha
strugana kora 1 male pomorandže strugana kora 1 limuna

Gornji sloj

Sastojci:

2 do 3 kašike zagrejanog svetlog meda
12 polutki oraha
6 glaziranih trešanja presečenih napola
2 parčeta trubaljke (kravačac) isečene u male komadiće

Izmrvite kvasac u maloj činiji i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 3 kašičice mlake vode i pomešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i uhvati se pena.

Sipajte mleko u mali tiganj i zagrevajte na umereno jakoj vatri do trenutka kada treba da proključa. Smanjite vatru na slabu i dodajte 120 grama maslaca. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj s vatre da se smeša maslaca i mleka hladi dok ne bude mlaka.

Prstima ili varjačom postepeno zamešajte brašno s tečnošću. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste do dvostruke zapremine.

U međuvremenu, podmažite dva pleha za pečenje maslacem.

U činiji srednje veličine ulupajte belanca žicom za lupanje jaja ili mikserom u sneg. Metalnom kašikom pažl>ivo umešajte šećer i to malo-pomalo. Lupajte smešu dok ne bude čvrsta i sjajna. Umešajte orahe, koru od pomorandže i limuna i tako ostavite.

Iskrenite naraslo testo na dasku posutu brašnom i mesite oko 5 minuta. Oštrim nožem rasecite testo na dva dela. Izvaljajte oba komada u velike, dugačke pravougaonike. Nožem za podmazivanje ili varjačom razmažite po pola fila na svaki komad testa. Izvaljajte počevši od kraja koji je prema vama, svaki komad kao rolat. Pažljivo položite oba rolata u plehove za pečenje i to na stranu, na kojoj je sastav (šav). Sastavite krajeve svakog komada tako da dobijete prsten. Malo ovlažite krajeve i pritisnite ih malo jedan preko drugog da se spoje.

Vratite plehove na toplo mesto oko Švajcarski hleb s orasima je slatki hleb vrlo lepog izgleda. Služi se u kriškama s maslacem ili bez njega.

30 do 45 minuta ili dok testo gotovo ne udvostruči zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 220 ° C (vrelo).

Stavite plehove u pećnicu i pecite 15 minuta.

Smanjite vatru na 180° C (umereno) i pecite još 40 minuta. Kad izvadite plehove iz pećnice, izvrnite hlebove iz plehova i kucnite donju koru prstima. Ako hleb odzvanja, slično dobošu pečen je. Ako ne odzvanja, vratite ga u pećnicu, ali okrenutog na gornju stranu, da se peče još 5 do 10 minuta.

Švajcarski hleb s orasima je slatki hleb vrlo lepog izgleda. Služi se u kriškama s maslacem ili bez njega.

Nemački hleb-kolač

Nemački hleb — kolač s kvascem, namazan maslacem i uz kafu, odličan je za užinu.

Izdašan kolač s kvascem, tradicionalni nemački mlečni hleb, obično se odozgo posipa bilo tucanim keksima, struganom čokoladom ili seckanim orasima − a mogu da se stave i jabuke. Služi se kao posebno zadovoljstvo uz prepodnevnu kafu ili popodnevni čaj.

Mlečni hleb od 1 kg

Sastojci:

15 grama kvasca
2 kašike i
1/2 kašičice šećera
1/4 kg brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice strugane kore od limuna
1,1/4 dcl mlakog mleka 60 grama topljenog maslaca malo rastopljenog maslaca za podmazivanje
1 jaje, lagano ulupano

Gornji sloj

Sastojci:

60 grama izmrvljenog biskvita (100 grama izlomljenog »graham« tankog biskvita)
2 kašike šećera
1 kašičica mlevenog cimeta 60 grama omekšanog butera

Izdrobite kvasac u malu činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 1 kašiku mlake vode i umešajte s kvascem. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte brašno, so i đumbir u zagrejanu, veliku činiju za mešenje. Dodajte koru od limuna i ostatak šećera i dobro izmešajte drvenom kašikom. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca, mleko, 60 grama rastopljenog maslaca i jaje.

Prstima ili varjačom postepeno zamesite smešu brašna s tečnošću. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 2 do 3 minuta ili dok testo ne postane glatko i elastično. Posipajte dasku brašnom, ako testo postaje lepljivo.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje, 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

S preostalih 1/2 kašičice maslaca malo podmažite pleh za pečenje od 1 kg i tako ostavite.

Izručite iz činije naraslo testo na dasku posutu brašnom i mesite oko 3 minuta. Ostavite ga na stranu 10 minuta. Oklagijom izvaljajte testo u kvadrat, debljine oko 2,5 cm. Rukama oblikujte testo kao pravougaonik debljine oko 2 cm, položite u pleh za pečenje i tako ostavite.

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno).

Ako želite ukrasiti gornju površinu, pomešajte drvenom kašikom u činiji srednje veličine izmrvljene biskvite (krekere), šećer, cimet i omekšani maslac. Mešajte dok smeša ne liči na sitne mrve hleba. Pospite time testo. Ostavite pleh na toplom mestu, bez promaje 30 minuta ili dok testo ne naraste.

Stavite hleb u sredinu pećnice da se peče 40 do 45 minuta ili dok se dobro ne digne a gornja površina dobije tamnozlatastu boju i bude malo rskav.

Izvadite pleh iz pećnice i oštrim nožem odvojte ivice hleba od pleha. Pažljivo iskliznite hleb na žičanu rešetku da se hladi.

Hleb sa sladom

Ovaj ukusan hleb najbolje prija sutradan posle pečenja, jer za to vreme aroma može da »sazri«. Služite ga isečenog na kriške s maslacem.

Dva hleba od 1/2 kg

Sastojci:

30 grama maslaca malo maslaca za podmazivanje
30 grama svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
3 kašike ekstrakta slada
2 kašike melase
1/2 kg brašna
1 kašičica soli
1/4 kg suvog grožđa bez semena

Maslacem podmažite dva pleha za pečenje od po 1/2 kg i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte šećer. Dodajte 3 kašike mlake vode i dobro izmešajte. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

U malom tiganju na slaboj vatri rastopite preostali maslac zajedno sa ekstraktom slada i melasom. Skinite tiganj s vatre i ostavite da se hladi.

Prosejte brašno i so u zagrejanu, veliku činiju za mešenje. Izdubite rupu u sredini i uspite smešu kvasca, 1 dcl mlake vode i smešu slada. Prstima ili varjačom postepeno zamesite smešu brašna s tečnošću. Dodajte suvo grožđe i mesite sve dok se testo ne počne da odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču ovlaš posutu brašnom i mesite 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Testo treba da bude elastično i glatko.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite veliku činiju za mešenje. Oblikujte testo u loptu i vratite u činiju. Pokrijte činiju, čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite naraslo testo iz činije na dasku posutu brašnom i lagano mesite 4 minuta. Podelite testo na dve polovine i oblikujte ih lepo kao hlebove. Stavite hlebove u plehove za pečenje i vratite na toplo mesto 45 minuta ili dok testo ne naraste do gornjih ivica plehova.

Prethodno ugrejte pećnicu na 230° C (veoma vrelo).

Stavite hlebove u sredinu pećnice da se peku 30 do 40 minuta ili dok se dobro ne dignu i malko povuku od unutrašnjih strana plehova.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izvrnite ga iz pleha i kucnite donju koru prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, pečen je. Ako ne odzvanja, vratite ga u pećnicu i okrenite na gornju stranu da se peče još 5 minuta.

Hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Prvoklasni hleb sa sladom, može da se služi prepečen u kriškama (tost) za neki ne svakodnevni doručak, ili svež s džemom uz čaj.

Nemački hleb sa suvim voćem

Ovaj hleb, uprošćeno prevedeno »hleb od suvog voća« pun je voća i oraha. Velika količina testa zahteva izuzetno velike činije za mešenje i plehove za pečenje, pa ako ne posedujete veći pribor za mešenje od normalnog, prepolovite količinu.

Tri hleba od 1 kg

Sastojci:

120 grama rastopljenog maslaca
malo maslaca za podmazivanje
30 grama svežeg kvasca
120 grama i još
1/2 kašičice šećera
1,5 kg brašna
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1/4 kašičice mlevenog semena morača
1/8 kašičice mlevenog karanfilića
1 kašičica soli
60 grama suvih, seckanih kajsija
60 grama suvih, seckanih krušaka
60 grama suvih, seckanih jabuka
300 grama celih lešnika
180 grama suvog grožđa bez semena
120 grama seckanog ušećerenog voća

Maslacem ovlaš podmažite 3 velika pleha za pečenje i tako ostavite.

Izdrobite kvasac u malu činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 1 dcl tople vode i izmešajte vodu, šećer i kvasac. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 15 do 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

Prosejte polovinu brašna u veliku činiju za mešenje i dodajte korijander, morač, karanfilčić i so. Izdubite rupu u sredinu brašna i uspite smešu kvasca, ostatak rastopljenog maslaca i 6 dcl mlake vode.

Prstima postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite dok ne zamesite svo brašno.

Ostavite činiju na stranu 15 minuta.

Prosejte ostatak brašna u veliku činiju za mešenje i dodajte seckano suvo voće, lešnike, suvo grožđe i ušećerene kore. Rukama zamesite smešu brašna, voća i lešnika sa smešom kvasca i izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom.

Hleb sa suvim voćem je ukusan nemački hleb, napravljen sa suvim kajsijama, kruškama, jabukama, lešnikom i suvim grožđem.

Dobro mesite testo dok ne postane glatko i elastično.

Isperite, dobro osušite i malo podmažite činiju za mešenje. Rukama oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju.

Pospite vrh testa s malo brašna i pokrijte činiju čistom, vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite testo na dasku i mesite 2 minuta.

Oštrim nožem isecite testo na tri jednaka dela. Svaki deo oblikujte kao loptu.

Stavite lopte na plehove, pokrijte ih vlažnom krpom i vratite na toplo mesto 30 do 40 minuta ili dok ne narastu i gotovo ne udvostruče svoju zapreminu.

Prethodno ugrejte pećnicu na 220° C (vrelo). Kad se završi drugo narastanje testa, stavite plehove u pećnicu i pecite 15 minuta. Smanjite vatru na 190° C (umereno vrelo) i pecite još 30 minuta ili dok gornje kore hlebova ne budu tamno zlataste i reš.

Kad izvadite hleb iz pećnice, izvrnite ga iz pleha i kucnite prstima po donjoj kori. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite vatru na 150° C (mlako) vratite hlebove u plehove u pećnicu da se peku još 5 do 10 minuta.

Izvadite plehove iz pećnice i hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Hleb s kardamomom (krstovnikom)

Švedski hleb u obliku dekorativne pletenice i posut hrskavim iseckanim bademom, namazan maslacem, odličan je kad se prezalogaji uz kafu ili kao užina deci kad se vrate iz škole.

4 hleba

Sastojci:

22 grama svežeg kvasca
1/4 kg šećera
1/2 1 mlakog mleka
1/2 kašičice soli
60 grama rastopljenog maslaca
malo maslaca za podmazivanje
2 kašičice kardamoma
1,5 kg brašna

Gornji sloj

Sastojci:

2 jaja, lagano ulupana
60 grama šećera
90 grama seckanog badema

Izdrobite kvasac u manju činiju. Dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašiku mlakog mleka. Viljuškom izmešajte kvasac, šećer i mleko i načinite kašu bez grumuljica. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 20 minuta ili dok smeša kvasca ne nadođe i ne uhvati se pena.

U veliku činiju za mešenje stavite ostatak mleka, šećer, so, 60 grama rastopljenog maslaca, kardamom i 2 kašike brašna i lupajte drvenom kašikom dok se svi sastojci ne izmešaju. Dodajte kašu kvasca i mutite dok se ne rastvori u smeši. Odvojte 1 kašiku od preostalog brašna, a ostatak ulupajte u smešu, žustro mešajte dok ne dobijete glatko i čvrsto testo. Pospite odvojenu kašiku brašna po vrhu testa. Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite na toplom mestu, bez promaje 1,5 do 2 časa ili dok testo ne udvostruči svoju zapreminu.

Ovlaš pospite brašnom dasku za mešenje i izručite na nju naraslo testo. Mesite 5 minuta ili dok ne postane glatko. Podelite testo na četiri dela.

Da biste oblikovali testo u hleb, podelite svaku četvrtinu na tri jednaka dela. Rukama oblikujte svaki deo kao dugačak »konopac«. Sastavite ove »konopce« na jednom kraju i upletite, ponovo ih spajajući na drugom kraju. Ponavljajte ovu radnju dok ne oblikujete sva četiri hleba. Položite ih na ravnu dasku (ploču) i ostavite na toplom mestu, bez promaje pokrivene čistom krpom, da odleže još 1,5 čas ili dok hleb ne udvostruči svoju zapreminu.

Prethodno zagrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo). Ostatkom maslaca podmažite ovlaš 2 velika pleha.

Skinite krpu s hlebova i premestite ih u pleh. Pomoću četkice za kolače, dobro premažite svaki hleb ulupanim jajem. Pospite gornju stranu svakog hleba šećerom i iseckanim bademom.

Hlebove pecite u sredini ili gornjem delu pećnice 20 minuta ili dok ne dobiju jaku intenzivnu tamnozlatastu boju. Izvadite ih iz peći i položite na žičanu rešetku da se hlade.

Bremenski slatki hleb

Bremenski hleb s kvascem i dosta voća i oaha veoma je prijatan uz jutarnju kafu.

Bremenski kolač je ukusan hleb od testa s kvascem, voćem i orasima. Tradicionalno se priprema za božićne praznike u Bremenu, SR Nemačka, i tamo služi uz kafu u svim poslastičarnicama i kafanama.

2 hleba

Sastojci:

120 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
60 grama kvasca
120 grama i još
1/2 kašičice šećera
1/2 1 i još 1,1/2 dcl mleka
1,1/2 kg brašna
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
nastrugane kore od 3 limuna
180 grama suvog grožđa bez semena
60 grama crvenkastog suvog grožđa
60 grama svetloga grožđa velikog zrna (suvog)
120 grama oljuštenog, uzduž isečenog badema
2 kašike rastopljenog maslaca

Maslacem podmažite dva pleha za pečenje srednje veličine, upotrebljavajući pola kašičice za svaki pleh. Podmazane plehove ostavite na stranu.

Izdrobite kvasac u manju činiju i viljuškom umešajte pola kašičice šećera. Dodajte 1 dcl mlake vode i mešajte vodu, šećer i kvasac dok se kvasac ne rastopi. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 20 minuta ili dok kvasac ne nadođe i ne uhvati se pena.

Sipajte mleko u mali tiganj i zagrevajte na umerenoj vatri do trenutka kad treba da proključa. Smanjite vatru i dodajte ostatak maslaca. Kad se maslac rastopi, skinite tiganj s vatre i ostavite da se mleko hladi dok ne bude mlako.

Stavite brašno, ostatak šećera, so, mleveni kardamom i nastrugane kore od limuna u zagrejanu veliku činiju za mešenje.

Izdubite rupu u sredini brašna i uspite smešu kvasca i mleka. Prstima postepeno zamesite brašno s tečnošću. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od činije.

Izručite testo na dasku za mešenje ili radnu ploču posutu brašnom i mesite oko 10 minuta, posipajući dasku brašnom ako testo postaje lepljivo. Na kraju testo treba da bude glatko i elastično.

Isperite, dobro osušite i podmažite veliku činiju za mešenje. Rukama oblikujte testo kao loptu i vratite u činiju. Pospite malo brašna po vrhu testa i činiju pokrijte čistom vlažnom krpom. Ostavite činiju na toplom mestu, bez promaje 1 do 1,5 čas ili dok testo ne naraste i gotovo ne udvostruči svoju zapreminu.

Izručite naraslo testo na dasku posutu brašnom i mesite 2 minuta. Pospite po testu sve vrste suvog grožđa i polovinu badema, šaku po šaku i dobro ih zamesite tako da voće i badem budu ravnomerno raspoređeni u testu.

Oštrim nožem rasecite testo na dva dela. Oblikujte svaki deo kao dugačak hleb (veknu). Položite ih u plehove, pokrijte vlažnom krpom i vratite na toplo mesto oko 30 do 45 minuta ili dok hlebovi ne narastu i rašire se po plehovima.

Prethodno ugrejte pećnicu na 190° C (umereno vrelo).

Kad se završi drugo narastanje testa, utisnite ostatak lešnika po njegovoj gornjoj strani. Stavite plehove u sredinu pećnice i pecite 1 čas ili dok gornja kora hleba ne bude reš i ne dobije tamnozlatastu boju.

Kad izvadite hleb iz pećnice, iskrenite ga s pleha i kucnite o donju koru prstima. Ako odzvanja, slično dobošu, hleb je pečen. Ako ne odzvanja, smanjite vatru pećnice na 150° C (toplo), vratite hlebove u plehove da se peku još 5 do 10 minuta.

Izvadite plehove iz pećnice i dok je hleb još vreo, premažite vrh rastopljenim maslacem. Ako želite, možete vrh da pospete i šećerom u prahu. Hleb se mora ohladiti pre služenja.

Hleb s đumbirom

Ovo je u Engleskoj već dugo tradicionalni hleb uz čaj. Do XIX veka, pečen u obliku čoveka ili životinja, prodavao se po seljačkim vašarima. Bio je pokriven papirom zlatne boje, te je otuda nastala izreka: »Skinuti zlatni papir sa đumbir-hleba«, što znači nekoga razgolititi.

Hleb od 1 kg

Sastojci:

90 grama maslaca
malo maslaca za podmazivanje
1/4 kg brašna
1/2 kašičice sode bikarbona 1,1/2 kašičica mlevenog đumbira 1/4 kašičice mlevenog karanfilića 1/2 kašičice mlevenog cimeta 1/4 kašičice soli 120 grama šećera i jaje
1,5 dcl melase 2 dcl kisele pavlake 60 grama suvog grožđa

Prethodno ugrejte pećnicu na 180° C (umereno). Maslacem ovlaš podmažite pleh za pečenje veličine 22x12x6 cm i tako ostavite.

Prosejte brašno, sodu, đumbir, karanfilčić, cimet i so u činiju za mešenje srednje veličine i tako ostavite.

U velikoj činiji za mešenje, mešajte drvenom kašikom ostatak maslaca i šećer dok smeša ne bude rastresita i paperjasta. Dodajte jaje i melasu i ulupajte smešu da bude bez grumuljica. Umešajte kiselu pavlaku.

Postepeno zamesite mešavinu brašna u smešu maslaca i šećera, lupajući sve dok smeša ne bude glatka. Umešajte suvo grožđe.

Sipajte smešu u podmazan pleh i stavite u pećnicu. Pecite đumbir-hleb 1,1/4 časa ili dok štapić, uboden u sredinu hleba, ne bude čist kad ga izvadite.

Izvadite hleb iz pećnice i ostavite u plehu da se malo ohladi. Prođite oštrim nožem između strana pleha i hleba a zatim ga pažljivo izručite na žičanu rešetku za torte.

Đumbir-hleb se služi hladan ili topao.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">