Reklama

Poljoprivredni leksikon je obimno delo nastalo dugogodišnjim radom 31 autora, univerzitetskih profesora, istraživača iz instituta i drugih poljoprivrednih stručnjaka. U više od 1.200 odrednica obuhvaćene su sve oblasti poljoprivrede, s naglaskom na ratarstvo i povrtarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Odrednice kojima se definišu pojam, sadržaj i značaj za ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo sadrže poreklo, rasprostranjenost i opis vrste (kulture), rase domaćih životinja, sorte i hibrida, agrotehnike, zootehnike, prouzrokovače bolesti i štetočine, kao i mere njihovog suzbijanja, obim i značaj proizvodnje. U Leksikonu su izložena savremena saznanja nauke i prakse, novi metodi i nove tehnologije. Sažetije su zastupljeni: poljoprivredno zemljište, livade i pašnjaci, genetika i oplemenjivanje biljaka i domaćih životinja, anatomija, fiziologija, ishrana, ekologija i zaštita gajenih biljaka i domaćih životinja, mlekarstvo, vinarstvo, poljoprivredni objekti, mašine i uređaji, proizvodnja i čuvanje stočne hrane, lekovito bilje, cvećarstvo, pčelarstvo, organska poljoprivreda, zadrugarstvo i agroekonomika.

Obuhvaćeni su limiti i destruktivni procesi u poljoprivredi, kao što su erozija zemljišta, suša, rani jesenji i kasni prolećni mrazevi, bolesti i mere za njihovo suzbijanje. Obrađena je i značajna uloga države u zakonskoj regulativi, kontroli i podsticaju razvoja poljoprivrede, nauke i obrazovanja u svrhu unapređenja poljoprivrede. Korišćenjem savremene agro i zootehnike rad u poljoprivredi biće lakši i efikasniji.

Poljoprivredni leksikon namenjen je širokom krugu korisnika, pre svega poljoprivrednicima, poljoprivrednim rekorderima, budućim farmerima, učenicima poljoprivrednih srednjih škola, studentima poljoprivrednih fakulteta, poljoprivrednim stručnjacima, mladim poljoprivrednicima i osobama koje se interesuju i opredeljuju za savremenu poljoprivrednu delatnost.

SADRŽAJ

POLJOPRIVREDNI LEKSIKON
Poljoprivredne oblasti zastupljene u Leksikonu
AGROEKONOMIJA
ANATOMIJA I FIZIOLOGIJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA
CVEĆARSTVO

EKOLOGIJA
FIZIOLOGIJA I ISHRANA BILJAKA
GENETIKA OPLEMENJTVANJE BILJAKA I DOMAĆIH ŽIVOTINJA
ISHRANA DOMAĆIH ŽIVOTINJA
KONJARSTVO
LEKOVITO BILJE
LIVADE I PAŠNJACI
MLEKARSTVO
ORGANSKA POLJOPRIVREDA PČELARSTVO
POLJOPRIVREDNE MAŠINE, UREĐAJI
POLJOPRIVREDNI OBJEKTI
POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE
PROIZVODNJAI ČUVANJE STOČNE HRANE

POVRTARSTVO
RATARSTVO
RIBARSTVO
VETERINARSTVO I ZOOHIGIJENA
VINARSTVO
STOČARSTVO
VINOGRADARSTVO
VOĆARSTVO
ZADRUGARSTVO
ZAŠTITA BILJAKA

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">