Reklama

U prirodnim populacijama aronija je rasprostranjena u Kanadi i južnim delovima Sjedinjenih Država, gde je poznata pod nazivom chokeberry, tj. gorka bobica. Aronija se često koristi i kao ukrasna biljka u parkovima gde se može prilagoditi kiselim i siromašnim zemljištima.

Krajem prošlog veka Mičurin je ovu vrstu iz Nemačke preneo u Rusiju gde je naišla na vrlo povoljne uslove za svoj razvoj zbog čega se smatra korisnom voćkom za uzgajanje. Četrdesetih godina je otpočelo gajenje materijala selekcionisanog na Altaju, u okolini Moskve (oblast Petrograda), kao i na severozapadu tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Danas se u zemljama naslednicama aronija gaji na približno 6.000 ha, pre svega u severozapadnim republikama, poput Estonije, Letonije, Litvanije i Rusije.

Iz Rusije se proširila u zemlje istočne Evrope (Poljska, Češka, Slovačka), ali i u Nemačku, gde su naročito u istočnim pokrajinama podignuti zasadi na nekoliko stotina hektara. Procenjuje se da na svetskom nivou površine pod zasadima aronije iznose oko 20.000 ha, a proizvodnja varira u rasponu od 150.000 do 200.000 t.

U pomenutim zemljama aronija se uspešno gaji u oblastima oštre kontinentalne klime, na siromašnim, peskovitim, kiselim i vlažnim zemljištima, koja nisu pogodna za gajenje drugih vrsta voćaka. Razlog tome je izražena otpornost na hladnoću – aronija uspeva da raste čak i u uslovima kada se zimske temperature spuštaju ispod -35°C, uz veliku količinu padavina. Biljka se lako prilagođava i blažim klimatskim uslovima: vrlo dobro uspeva u Bugarskoj, Mađarskoj i Južnoj Karolini. Treba istaći da se prilagođava i terenima koji su veoma zagađeni industrijskim otpadom: listovi i plodovi biljaka, koje su rasle u takvim uslovima, imaju nižu akumulaciju toksičnih ostataka i teških metala.

Pored Rusije i baltičkih zemalja, aronija se sa naročitim uspehom gaji u Poljskoj i Nemačkoj, gde se razvila industrijska prerada plodova.

SADRŽAJ

UVOD

AGROEKOLOŠKI USLOVI ZA PODIZANJE ZASADA ARONIJE
Mesto aronije u sistematici biljaka
Morfologija aronije
Fiziologija aronije

TEHNOLOGIJA PODIZANJA ZASADA ARONIJE
Sortiment aronije
Razmnožavanje aronije
Ekologija aronije
Podizanje zasada aronije
Sistemi uzgoja i razmak sadnje
Rezidba aronije
Održavanje zemljišta u zasadu aronije
Đubrenje aronije
Bolesti i štetočine u zasadu aronije

PRINOS, BERBA, ČUVANJE I UPOTREBNA VREDNOST PLODA ARONIJE
Prinos aronije
Berba aronije
Čuvanje i upotrebna vrednost ploda aronije

LITERATURA

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">