Reklama
Knjige  |  

U novije vreme poljoprivredna proizvodnja se sve više usmerava u pravcu prema uzgoju voća kao jedne od najintenzivnijih grana. Zbog toga su se povećale potrebe za preradinim kapacitetima voća i za konzerviranjem. U porastu je otpor konzumenata prema hemijski konzerviranim prehrambenim proizvodima, dok s druge strane raste interes za visoko kvalitetnim dehidriranim proizvodima sa dobrim rehidracijskim svojstvima.

Sušenje se ubraja među najstarije metode konzerviranja hrane, pri čemu je bitno proizvesti higijenski i zdravstveno ispravan proizvod očuvanog kvaliteta i produženog veka trajanja. Gotovo sve domaće potrebe potrošača i proizvođača za sušenim voćem podmiruju se uvozom iz razvijenih zemalja, dok znatan deo domaćih primarnih proizvoda propada zbog nedostatka prerađivačkih kapaciteta. Rešavanje navedenog problema, u smislu razvoja novih i rekonstrukcije postojećih tehnološki zastarelih sušara, prilagođenih za preradu odnosno sušenje voća, osiguralo bi bolji plasman domaćih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i dalo podsticaj daljem razvoju voćarstva.

Ovom publikacijom imali smo nameru da pružimo osnovne informacije u vezi sa tehnologijom sušenja voća, kao i da animiramo buduće zainteresovane proizvođače da smelije krenu u ovu oblast koja ima svoju budućnost. Naše mogućnosti su takve da možemo mnogo više da proizvedemo sušenih proizvoda, jer je paleta voća u našem podneblju velika, kako kada se radi o savremenom sortimentu tako i o sortama autohtonog porekla koje mogu da se odgajaju bez prisustva pesticida ili uz male količine. Sušare mogu da budu jako jeftinije, od 3000 € do 15.000 €, u zavisnosti od kapaciteta i godišnje eksploatacije, a investiranje u njih je veoma isplativo i vrlo brzo vraća uložena sredstva .

Autori

SADRŽAJ

Sadržaj
Predgovor
Konzervisanje sušenjem
Temperatura
Načini kretanja zagrejanog medijuma
Brzina sušenja
Kretanje rastvorljivih sastojaka
Rehidracija
Načini sušenja voća
Sušenje na suncu

Konvencionalno sušenje
Sušenje rasprskavanjem
Sušenje u peni
Koncentrisanje
Jednostepeno i višestepeno isparavanje
Pregled tipova vakum isparivača
Sušnice za sušenje voća
Komorna (trakasta) sušara
Tunelska sušara
Vakum sušare
Liofilizacija
Postupak sušenja liofilizaciojom

Literatura

 • Autor
  Članci
 • Komentari (9)
  Član 12.432

  Postovani,

  Koja je cena knjige, i da li se moze da se isporuci brzom postom?

  Član 36.296

  Postob.mene takodje zanima gde se moze nabaviti kjjiga….hvala puno

  Član 36.296

  Molim knjiga gde de moze naruciti ..pozdrav  Smiljanić…

  Član 35.231

  Заинтересован сам за набавку књиге уколико је има у продаји .

  Član 35.231

  Заинтересован сам за набавку књиге уколико је има у продаји .Поздрав!

  Član 4.919

  Мислим да сам видео једну на продаји да ли на купујем продајем или на купинду….

  Član 36.765

  interesujeme me knjiga. da li mogu kod vas da narucim i po kojoj ceni.

  pozdrav

  Član 8.253

  Potreban mi je tehnolog za konsultovanje u vezi sušenja šljiva. Kakve su cene tih usluga, kako uopšte funkcioniše taj aranžman?

  Član 451

  Nebojsa, najvaznije je da nadjete dobrog tehnologa. Sasvim je irelevantno koliko ce te ga platiti. Tzv „aranzman“ funkcionise najcesce putem ugovora. Cena ne sme biti visoka. Tehnolog ne sme biti pretplacen, mada skoro svi odreda sebe precenjuju. Najvaznije je sta ce on i kako odraditi. Mnogi tehnolozi ne postignu ni priblizno onaj kvalitet koji se od njih zahteva. A nisu retki ni oni koji nanesu veliku stetu.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsutant; 062-8286083, 064-1941083

Odgovor na: Tehnologija sušenja voća

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">