Kako bismo živjeli bez svježeg začinskog bilja? Mi, koji mirišemo stručke bosiljka, koje opija svježi miris ružmarina tako pun energije i koji podliježemo blagoj aromi krasuljice.

Začinsko je bilje divlji i fascinantan svijet mirisa i aroma, koji nas poziva da ga uvijek iznova promiješamo i složimo na drukčiji način. Ono nas potiče na maštanje, na smišljanje novih recepata, a uobičajena jela mijenja na neuobičajene načine.

Ovaj vodič zamišljen je kao pratilac, savjetnik i pomoćnik na putu kroz prekrasan svijet začinskog bilja. Za prijatelje kuhanja osmislili smo recepte koji su dijelom možda neuobičajeni, no koji će vas sigurno potaknuti da eksperimentirate sa začinskim biljem. Naime mašta nema granica u stvaranju recepata.

Mnoge recepte možete i mijenjati prema vlastitom ukusu te tako stvoriti pravi gurmanski doživljaj.

Zato vam želimo dobar tek i da vam u kući nikad ne ponestane svježega začinskog bilja.

Sadržaj

Kuhanje sa začinskim biljem – Gotovo neograničene mogućnosti
Kupnja začinskog bilja
Sađenje i sijanje u vrtu
Što je sve potrebno u začinskom vrtu
Uzgoj začinskog bilja
Začinsko bilje kao lijek
Začinsko bilje od a do ž kuharski savjeti
Pesto
Sirni namaz sa začinskim biljem
Kazalo kuharskih recepata

Kuhanje sa začinskim biljem

Kuhanje gotovo neograničenih mogućnosti

Sa začinskim biljem u svim njegovim oblicima u kuhinji se može neograničeno improvizirati. Upotreba začinskog bilja pri kuhanju otvara vrata u svjetove novih okusa, daje užitku sasvim nove dimenzije, proširuje nepoznate prostore arome, za koje niste niti slutili da postoje. Ovaj bi vas vodič kroz začinsko bilje mogao uvesti u novi svijet kuhanja, u kojem pravog sladokusca očekuju još mnogi okusni vrhunci.

Dopustite da vas nadahne šetnja vašim malim vrtom začinskog bilja ili neka vas inspirira pogled na gredice začinskog bilja na balkonu. Mnogi koji kuhaju iz hobija ideje će dobiti šećući tržnicom pokraj tezgi sa začinskim biljem, kad osjetite miris koji vam mazno ulazi kroz nosnice, jezik već sam sluti okus, a u glavi čujete „Kopar, kopar… mislim da je ponovno vrijeme za ribu.“ I već zamišljate jelo: crveni grgeč s aromatičnim umakom od kopra, uz to mladi krumpir to ćete skuhati danas.

Za eksperimente sa začinskim biljem postoji tek mali broj preduvjeta: želja za novim kulinarskim pustolovinama, ova knjiga i barem jedna mala gredica začinskog bilja na prozoru ili prave adrese za nabavku začinskog bilja. Svakom bi kuharu iz hobija uvijek trebali biti pri ruci svježi vlasac, timijan, mažuran, ružmarin, češnjak-vlasac, kadulja i bosiljak, koji nas zimi na žalost napušta.

Tko nema mogućnosti za kupnju kvalitetnog začinskog bilja ili ga ne može sam zasaditi jer nema vrt odnosno balkon, može stvoriti zalihu sušenog, zamrznutog ili ukiseljenog začinskog bilja.

Kupnja začinskog bilja

Svježe, svježe i još jednom svježe! Prednost u svakom slučaju treba dati stručku začinskog bilja, a ne onom u teglici. Ako ste kupili previše i niste sve uspjeli iskoristiti, ostatke oprezno zamotajte u vlažnu kuhinjsku krpu (možete upotrijebiti i kuhinjski papir) te sve to stavite u plastičnu kutijicu ili vrećicu te dobro zatvorite. Začinsko će bilje tako u odjeljku za povrće u hladnjaku ostati svježe nekoliko dana.

Pri kupnji bi svježe začinsko bilje trebalo imati svježu boju – ne smije biti žućkastih mrlja čvrste stabljike s kojih ne vise mladice čvrsto lišće koje se ne lijepi jedno za drugo izražajnu aromu. Dopusti li vam trgovac, biljke pažljivo protrljajte vršcima prstiju i omirišite ih. Male se teglice sa začinskim biljem danas mogu kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini. Savjetujem vam da kopar ne kupite u teglici, jer će se u njoj moći održati samo nekoliko dana. Stavite teglice u plitku zdjelicu s dovoljno vode. Bosiljak mora stalno biti na vlažnome. Biljke će tako u najboljem slučaju ostati svježe nekoliko tjedana. S teglica uklonite plastični omot, čak i kad vam se čini da bi se stabljike mogle slomiti. Većina začinskog bilja voli hladnija mjesta, no ne hladnija od 12 stupnjeva Celzijevih.

Sađenje i sijanje u vrtu

Za uzgoj začinskog bilja u vrtu u pravilu je dovoljno dva do deset četvornih metara. Ako začinsko bilje želite sušiti te zasaditi i biljke za čaj, trebat će vam dvostruko više prostora. Na svaki četvorni metar, ovisno o vrsti, stane četiri do deset biljaka. Najbolje je da začinsko bilje kupite kao sadnice kod proizvođača.

Sadnicu nemojte zasaditi prerano. Početak svibnja idealno je vrijeme za većinu začinskog bilja. Bosiljak smije na otvoreno tek od sredine svibnja jer je vrlo osjetljiv na mraz. Sadnice svakako obilno zalijte vodom čim ih zasadite, čak ako i smatrate da je palo dovoljno kiše, jer će se korijenje tako bolje razviti. U većini podneblja biljke nije potrebno nastaviti zalijevati.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">