Knjige  |  

Integralna zaštita jabuke se zasniva na teoretskim i praktičkim pristupima održavanja ravnoteže izmedju profita i ekologije. Profit se izražava pragovima štetnosti, a ekologija čuvanjem životne sredine i korisnih organizama.

Brojnost štetnih i korisnih organizama je uslovljena tehnologijom proizvodnje jabuke i primenom pesticida te je zbog toga odnos predatora i plena dinamičan, redovno se utvrđuje svakih 10-14 dana. Za registraciju i brojnost štetnih i korisnih organizama koristi se više komplementarnih metoda. Najosnovniji metodi su vizuelni, metod otresanja i pregled listova biokularom. Dodatni metodi se prilagođavaju biologiji pojedinih štetnih i korisnih organizama. Ovi metodi moraju biti međunarodno prihvaćene da bi se podaci mogli vrednovati. Klimatskim promenama favorizuju se neki patogeni odnosno štetni insekti. Metode integralne zaštite moraju registrovati pojavu novih organizama, njihov značaj, faktore koji utiču na njihovu brojnost kao i pragove štetnosti. Zahtevi ekologije i povlačenje mnogih pesticida iz upotrebe dovode do uvoćtenja novih selektivnijih i ekološki prihvatljivijih sredstava. Ovo podrazumeva da metodi moraju utvrditi specifičnost delovanja na brojčani odnos štetni organizam/plen u funkciji vremena i da moraju biti izraženi u pragovima štetnosti.

Najvažnije je da se determinišu korisni organizmi i opiše njihova biologija pa smo, da bi pomogli voćarima, vizuelno prikazali većinu predatora i parazitoida.

Kriterijum primenjivosti neke metode određuju štetni i korisni organizmi što zahteva uzimanje reprezentativnih uzoraka i što češće uzorkovanje. Odnos između korisnih i štetnih organizama je dinamičan i stalno je pod pritiskom zarade, ali se smanjivanje pragova štetnosti može prihvatiti samo do određenih granica radi očuvanja izvornosti Integralne zaštite jabuke.

Autori

SADRŽAJ

Zaštita jabuke u integralnoj proizvodnji

1. Značajnije bolesti jabuke
Čađava krastavost
Pepelnica
Crna pegavost lista i plodova
Značajnije štetočine jabuke
Zelena lisna vaš jabuke
Brašnaste vaši jabuke
Krvava vaš

Kalifornijska štitasta vaš
Jabukina osa listarica
Fitofagne grinje
Jabukin smotavac
Druge značajnije štetočine
Zaštita jabuke u organskoj proizvodnji
Značajnije bolesti jabuke
Čađava pegavost lišća i krastavost plodova jabuke
Pepelnica jabuke

Bakteriozna plamenjača
Značajnije štetočine jabuke
Jabučni cvetojed
Jabučni smotavac
Smotavci pokožice ploda
Osa jabuke
Krvava vaš
Brašnjava vaš
Zelena lisna vaš jabuke
Kalifornijska štitasta vaš
Crveni pauk

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">