Reklama

Izvor: Agencija BETA

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Kredi agrikol banka u Srbiji (Credit Agricole) potpisale su ugovor na osnovu koga će lokalnom sektoru u agraru biti omogućeno korišćenje kredita od 20 miliona evra, saopštila je EBRD. Taj projekat je deo EBRD finansijskog okvira u iznosu od 70 miliona evra koji je započet u julu 2010. godine sa namerom da se finansira sezonska potreba za obrtnim kapitalom srpskih agrarnih kompanija kroz učešće partnerskih banaka.

U EBRD očekuju da će se kroz korišćenje robnih zapisa kao zaloga dokazati isplativost takvog kreditiranja (krediti obezbeđeni zalogom nad poljoprivrednom robom) i time olakšati ključni pristup fondovima za solventna preduzeća. „Ovim projektom, EBRD podržava dalju primenu programa robnih zapisa u Srbiji koji će zauzvrat omogućiti razvoj finansiranja poljoprivrednih dobara u zemlji. Ovaj projekat će podstaći razvoj agrarnog sektora u Srbiji, omogućavajući pristup lokalnih kompanija fondovima koji će pomoći njihov razvoj“, rekla je direktorka kancelarije EBRD-a u Srbiji Hildegard Gacek.

Primena EBRD sistema robnih zapisa u Srbiji je podržana od strane značajnih fondova za tehničku pomoć koje obezbeđuju akcionari Specijalnog Fonda EBRD-a, Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) za obuku glavnih vladinih akcionara, partnerskih banaka i drugog osoblja za uvođenje elektronskog registra za robne zapise.

Od otvaranja kancelarije u Srbiji, EBRD je investirala blizu 2,5 milijarde evra u različite ekonomske sektore zemlje. EBRD je u sektor poljoprivrede uložila vise od šest milijardi evra kroz nešto više od 420 projekata u zemljama centralne, istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza od 1991. godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">