Objavljen poziv malim i srednjim preduzećima za novi program podrške EU

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uputile su danas javni poziv malim i srednjim preduzećima iz Srbije da se prijave za novi program podrške.

Kroz program „Podrška razvoju MSP u Srbiji“ mogu se realizovati kratkoročni projekti na najrazličitije teme – od istraživanja tržišta do strateškog planiranja, upravljanja kvalitetom i sertifikacije, ili energetske efikasnosti i upravljanja životnom sredinom.

Većim preduzećima do 500 zaposlenih, program nudi dugoročne projekte, u trajanju od 12 do 18 meseci i saradnju sa iskusnim međunarodnim savetodavcima.

Tu projekti pomažu rukovodstvu da se upozna sa najboljim međunarodnim praksama i najnovijim metodama poslovanja, koje će im pomoći da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Podrška razvoju MSP u Srbiji, finansira se kroz instrument za pretpristupnu pomoć EU – IPA, tokom perioda od 36 meseci, do juna 2016. godine.

Program podrazumeva da preduzeća plaćaju deo projektnih troškova u iznosu od 25 do 75%, za projekta u koja su uključeni domaći konsultanti, a za one u koja su uključeni međunarodni, plaćaju 10% troškova prvog i 50% troškova drugog projekta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić i direktor Agrobiznis sektora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žil Metetal (Gilles Mettetal) složili su se danas da je dosadašnja saradnja dve institucije doprinela razvijanju poslovnih mogućnosti u poljoprivredi Republike Srbije.

EBRD je jedan od najvećih investitora u našoj zemlji koji intenzivno radi na uspostavljanju investiciono-kreditnih aranžmana još od 2001. godine. Osim ulaganja u privatni sektor, EBRD uspešno sarađuje i sa Ministarstvom poljoprivrede omogućavajući našim poljoprivrednicima da lakše dođu do novih izvora finansiranja.

Tokom razgovora, dogovoreno je da će EBRD Republici Srbiji nastaviti da pomaže u pronalaženju najpovoljnijeg načina korišćenja sredstava kako bi se razvila celokupna poljoprivreda a naročito agrobiznis, i kako bi se podigla konkurentnost srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Najznačajniji projekti na kojima se temelji sadašnja i buduća saradnja EBRD-a i resornog ministarstva su Projekat uvođenja Sistema javnih skladišta u Srbiji, Projekat uvođenja predžetvenog finansiranja u poljoprivredi, konferencija „Mogućnosti investiranja u sektor agrobiznisa u Srbiji“, unapređenje sektora mesa i mleka kroz Policy Dialogue, Projekat uvođenja oznaka geografskog porekla i organizovanje East Agri konferencije u Beogradu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">