Reklama

Izvor: PKS

Preduzeća iz Srbije, koja su vezana za prehrambenu industriju i poljoprivredu, imaju šanse da konkurišu za sredstva iz Evropske Unije (EU), kroz programe koji se svake godine organizuju, ukazano je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Marija Šola iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja je navela da za sredstva treba, pre svega, da konkurišu mala i srednja preduzeća. U takvu kategoriju spadaju firme koje imaju do 250 zaposlenih, čiji je godišnji prihod manji od 50 miliona evra i da njihova pojedinačna bilansa suma nije veća od 43 miliona evra.

Od ovogodišnjeg budžeta EU, koji iznosi 122,9 milijardi evra, gotovo polovina – oko 53 milijardi evra, namenjeno je za poljoprivredu, ekologiju i ruralni razvoj, istaknuto je na današnjem Info danu u PKS, koji je organizovan u saradnji sa Ministarstvom za nauku i Evropskom mrežom preduzetništva.

Na skupu, koji je održan kao sastavni deo 7. okvirnog programa EU (FP7) za istraživanje i razvoj, na temu Hrana, poljoprivreda i biotehnologije, rečeno je da je veliki deo sredstava namenjen istraživanjima, inovacijama, zapošljavanju i regionalnim razvojnim programima.

Pomoćnik ministra za nauku i tehhnološki razvoj Viktor Nedović je naglasio da FP7 predstavlja glavni instrument EU za finansiranje istraživačko – razvojne aktivnosti u Evropi, kojim se, između ostalog, podržava jačanje saradnje nauke i privrede i prenošenje znanja.

Prema njegovim rečima, ovim programom su planirana značajna finansijska sredstva iz fondova EU, a preduzeća u Srbiji dobijaju šansu da se povežu sa partnerima u Evropi.

Željka Dukić iz Ministarstva nauke je istakla da je cilj Evrope da postane najkonkurentnija i da ima najdinamičniju ekonomiju zasnovanu na znanju. Ona je posebno ukazala da srpska preduzeća oraganizovana u konzoricjume mogu da konkurišu za programe koje svake godine finansira EU.

Koordinator u Birou PKS za saradnju sa EU, Kristina Đurić predočila je šta sve komorski sistem radi da pomogne privredi kako bi konkurisala i lakše došla do sredstava za razvoj koje nudi Unija.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">