Reklama

Izvor: Tanjug

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede pregovara sa poslovnim bankama o subvencionisanju kredita za unapređenje agrara, a pre svega, stočarstva u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u tom ministarstvu. Ministar Dušan Petrović rekao je za Tanjug u utorak da će, čim budu završeni ti pregovori, poljoprivrednicima biti na raspolaganje veoma dobre mere, „koje će im pomoći da krenu u snažnu, novu stočarsku proizvodnju“. Prema ministru Petroviću, podsticajne mere će dovesti do stvaranja mogućnosti da poljoprivredni proizvođači ostvare kvalitetnu i stabilnu vezu sa prerađivačkom industrijom. Petrović je dodao da je povećanje poljoprivredne, posebno stočarske proizvodnje, strateško opredeljenje države. „Cilj nam je da stvorimo uslove da proizvođači i prerađivači mleka i mesa u relativno kratkom roku budu u prilici da proizvedu više kvalitetnijih proizvoda po pristupačnijim cenama“, objasnio je ministar.

Petrović je ukazao da poljoprivredna proizvodnja trenutno čini samo 28 odsto ukupne proizvodnje, a trebalo bi da dostigne 60 procenata.

U 2010. je oko 11.500 poljoprivrednika preuzelo kratkoročne i dugoročne kredite koje subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede. Ukupan iznos odobrenih kredita iznosio je 76,8 miliona evra, što je za 40 odsto više nego u 2009, kada je iznos odobrenih kredita dostigao sumu od 45,9 miliona evra. Prema podacima ministarstva, lane je odobreno oko 43,2 miliona evra dugoročnih kredita, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2009, kada je odobreno 23,4 miliona evra.

U odnosu na 2009, u kojoj je odobreno više od 2,1 milijarde dinara kratkoročnih kredita, u 2010. je odobreno oko 3,5 milijardi dinara za te svrhe. Ministarstvo poljoprivrede je 11. marta 2010. potpisalo sa 20 banaka ugovore o dugoročnim i kratkoročnim kreditima namenjenim poljoprivrednicima. Kratkoročni krediti odobravani su na period od tri, šest, devet ili 12 meseci, a maksimalni iznos kredita bio je 900.000 dinara.

Krediti su odobravani u dinarima, a efektivna kamatna stopa iznosila je svega pet odsto na godišnjem nivou. Prošle godine je po prvi put usvojen i dvogodišnji program dugoročnog kreditiranja za period 2010. i 2011. Model finansiranja dugoročnih kredita podrazumeva da poljoprivrednicima poslovna banka odobrava 60 odsto kredita, a Ministarstvo poljoprivrede preostalih 40 odsto kredita s tim da Ministarstvo daje svoja sredstva beskamatno. Efektivna kamatna stopa kod ovih kredita takođe je iznosila oko pet odsto.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">