Reklama

U Privrednoj komori srbije počela je serija treninga u okviru projekta Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Srbije u 2012. godini.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju tradicionalno, već osmu godinu, organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Privrednom komorom Srbije, uz medijsko pokriće RTS-a, sa ciljem da pomogne implementaciju inovacija u privredi. Ove godine prijavljeno jeviše od 100 timova iz Srbije, nezavisno od starosti, pola ili obrazovanja, koji imaju već realizovanu, ili inovaciju koja je pred neposrednom realizacijom. Dosadašnji rezultati ovog takmičenja sa 65 novotvorenih visokotehnoloških preduzeća, sa oko 490 pozitivno ocenjenih biznis i 270 marketing planova i sa više od 5.000 učesnika, potvrda su opravdanosti organizacije Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju 2012. godine, istakao je prof. dr Dragan Povrenović, direktor projekta, pozdravljajući učesnike treninga „ Kako da kreiram tržište za svoju inovaciju“.

Kroz treninge stvaraoci se besplatno edukuju za pisanje biznis planova. Tokom trodnevnog treninga prodju kroz edukativni program i na kraju obuke imaju jasne odgovore na pitanja kako da kreiraju tržište za svoju inovaciju, kako da osmisle poslovanje na bazi inovacije i kako da provere da li im se ekonomski isplati njihova inovacija.

Inovacije su osnov konkurentnosti svakog društva i pokretačka snaga razvoja svake privrede, naglasila je dr Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije, na otvaranju skupa. Tom prilikom govorila je o ulozi PKS u kreiranju inovativnog društva i naglasila da je PKS sistemski definisala podršku kreiranju ekonomije zasnovane na znanju. Dodala je i da je Takmičenje postavilo osnove razvoju inovativnog društva u Srbiji i da je podstrek za sve kreativne ljude u stvaranju inovacija.

Od 100 inovacija samo se jedna realizuje. Medjutim, prema poslednjim podacima Globalnog inovacionog indeksa u izdanju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) i organizacije INSEAD, u saradnji sa partnerima Knowledge Partners, Alcatel-Lucent, Booz & Company i Confederation of Indian Industry (CII), Srbija je svrstana na visoko 7. mesto po efikasnosti primene inovacija i ocenjena kao zemlja koja ima visok potencijal u tom sektoru. Radi podrške svim stvaraocima u realizaciji inovacija, PKS je razvila servis Bazu inovacija i model za transfer znanja i tehnologija u privredu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">