Reklama

Ministarstvo prosvete i nauke, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, Zavodom za intelektualnu svojinu i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, i ove godine kao i prethodnih sedam, organizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2012. godine.

Na takmičenju mogu učestvovati svi stanovnici Srbije, nezavisno od starosti, pola ili obrazovanja, koji imaju već realizovanu ili inovaciju koja je pred neposrednom realizacijom, uz uslov da su oformili tim od najmanje tri člana, koji će biti nosilac inovacije.

Rok za prijavu na ovogodišnje takmičenje je 15. maj 2012. godine, a sva komunikacija sa organizatorima i prijava se vrši putem Interneta na portalu www.inovacija.org

Dosadašnji rezultati sa 65 novotvorenih preduzeća, sa preko 490 pozitivno ocenjenih biznis i 270 marketing planova i sa više od 5.000 učesnika su potvrda opravdanosti organizacije takmičenja i podstrek za nove takmičare da stvaranjem inovacija, kao pokretačke snage razvoja svakog društva, svoje stvaralaštvo pokažu, provere, budu ocenjeni i osvoje vredne nagrade u okviru početnog nagradnog fonda od 5.5 miliona dinara.

Počev od 2007. godine u naš sistem takmičenja su uključeni i inovatori Republike Srpske, za koje nagrade obezbeđuje Ministartvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske, tako da se i ove godine ta saradnja nastavlja u nepromenjenom formatu.

Ovom objavom zvanično započinje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2012.

Novine u pravilima takmičenja 2012. godine

Poštovani takmičari,

pravila učestvovanja na NTI2012 su u određenoj meri promenjena u odnosu na pravila koja su važila tokom proteklih godina. Ovim izmenama sa jedne strane uvažavamo sugestije dobijene od takmičara i recenzenata, a takođe i oslikavaju težnju organizacionog tima da se preduprede moguće zloupotrebe.

Kako bi se lakše sagledale sve uvedene izmene, objavljujemo ih na jednom mestu:

  • Jedan takmičar (član tima) može da učestvuje samo u jednom timu.
  • Prijavljeni timovi mogu podneti maksimalno 2 (dve) prijave za učešće na Takmičenju. Ukoliko obe prijave prođu prvi krug recenzije, tim je u obavezi da odabere jednu inovaciju i sa njom nastavi dalji tok Takmičenja.
  • Ove godine timovi se mogu prijavljivati isključivo u okviru kategorije REALIZOVANE INOVACIJE
  • Prilikom prijavljivanja od timova se očekuje dostava SKENIRANIH LIČNIH KARATA SVIH ČLANOVA TIMA, kako bi se izbegle nepravilnosti uočene prethodnih godina.
  • Organizacioni tim ima pravo da obavi provere prijavljenih članova tima putem telefona.
  • Timovima se sugeriše da na samom početku prijave i rezervne članove tima. Sve nakdnadne promene unutar tima biće posebno razmatrani i ukoliko Organizacioni tim proceni da postoji opravdanost, zahtev će biti odobren.
  • Uvodi se i posebna stručna recezija koju će sprovesti tzv. tehnički eksperti na osnovu posebnog dokumenta sa čijom će sadržinom, tj. strukturom, timovi biti blagovremeno upoznati.
  • Obavezno je prisustvo timova, odnosno minimum jednog svog člana, na minimum 3 treninga. Nepoštovanje ovog pravila uticaće na plasman tima tako što će timu biti umanjen rang za tri mesta za svaki propušten trening od ova tri (maksimalno 9 mesta).
  • Ukoliko tim ne napravi prototip do novembra 2012. godine (do Izložbe inovacija) imaće mogućnost da sledeće godine (2013. godine) Takmičenje nastavi od drugog kruga.

Početak takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u 2012. godini – NTI 12

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić je u ponedeljak 09.04.2012. godine na konferenciji za medije proglasio otvorenim takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju TNTI 2012 u Republici Srpskoj i pozvao sve takmičarske timove iz Republike Srpske da do 15. maja dostave svoje prijave.

„Sva uputstva, pravila, prijavljivanje i komunikacija takmičarskih timova sa organizatorima odvija se elektronskim putem preko veb stranice www. inovacija.org, a za pobjednike takmičenja iz Republike Srpske na kraju godine osiguran je fond podsticaja u iznosu od 30.000 KM“, rekao je ministar Komić.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju – TNTI 2012 u Republici Srpskoj

POZIV

Ministar nauke i tehnologije, prof. dr Jasmin Komić, je 09.04.2012. godine objavio početak takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj za 2012. godinu i pozvao sve takmičarske timove iz Republike Srpske da se prijave na isto.

Kao i proteklih pet godina, ovogodišnje takmičenje se održava u zajedničkoj organizaciji sa Republikom Srbijom. Organizatori ovog takmičenja u Republici Srbiji su Ministarstvo prosvjete i nauke, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Zavod za intelektualnu svojinu, Privredna komora Srbije i Radiotelevizija Srbije, a u Republici Srpskoj Ministarstvo nauke i tehnologije, kao i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Republike Srpske, Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Radio televizija Republike Srpske, Fondacija Inovacioni centar Banja Luka i Savez inovatora Republike Srpske.

Na takmičenju mogu učestvovati svi stanovnici Republike Srpske, nezavisno od starosti, pola ili obrazovanja, koji imaju već realizovanu ili inovaciju koja je pred neposrednom realizacijom, uz uslov da su oformili tim od najmanje tri člana, koji će biti nosilac inovacije. Rok za prijavu na ovogodišnje takmičenje je 15. maj 2012. godine, a sve informacije (uslovi, prijavljivanje, pravila, kalendar dešavanja i ostalo) te komunikacija sa organizatorima se vrši putem Interneta na portalu www.inovacija.org

U proteklih pet godina se pokazalo uspješnim i korisnim učestvovati u ovom projektu. Uz pomoć iskusnih trenera organizatora, svi takmičarski timovi ostvaruju korist kroz stručnu obuku – trening, promociju i prezentaciju svoje inovacije, koja uz primjeren poslovni i markentiški proces krči sebi put ka tržištu.

Ovogodišnje takmičenje se odvija samo u kategoriji REALIZOVANE INOVACIJE. Prigodne promocije TNTI 2012 će se u narednom periodu održati u pojedinim gradovima i opštinama Republike Srpske. Za pobjednike takmičenja iz Republike Srpske na kraju godine je obezbjeđen fond podsticaja u iznosu od 30.000,00 KM.

Ubjeđeni smo, kao i do sada, da ima mnogo mladih, stručnih i inventivnih ljudi koji su spremni, uz razvoj preduzetničkih vještina i pomoć Vlade Republike Srpske, da ostvaruju svoje ideje u sopstvenim ili zajedničkim preduzećima, istraživačkim i razvojnim institucijama i opštinama širom Republike Srpske.

Uz poziv svim takmičarskim timovima da se prijave i registruju na Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2012. godini, želimo vam uspješan nastup sa vašom inovacijom.

Gordan Vukelić
Koordinator TNTI 2012
za Republiku Srpsku

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">