Počelo je deveto po redu Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Kao i do sada, pravo na učešće na takmičenju imaju timovi (od najmanje tri člana) koji će se takmičiti u jednoj kategoriji – Realizovane inovacije. Novina na ovogodišnjem takmičenju je set novih treninga. Rok za prijavu je 22.04.2013, a pobednik će biti poznat nakon finala, koje će se održati krajem decembra uz direktan prenos na RTS-u. Početni nagradni fond iznosi 5 miiliona dinara.

Cilj ovog takmičenja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pomoć potencijalnim i postojećim „high-tech“ preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište.

O važnosti inovacija iz oblasti tehnologije hrane govori činjenica da je na poslednja dva takmičenja po jedna inovacija iz ove oblasti bila u prvih deset timova, pri čemu je na NTI2012 pobednička inovacija bila „Brašno od tikve golice“.

Učešće na Takmičenju, osim mogućnosti dobijanja novčanih nagrada, svim takmičarima obezbedjuje i stručnu pomoć u vidu besplatne edukacije kroz treninge i konsalting, kao i medijsku promociju.

Moto organizatora takmičenja je da se jedino kroz stvaranje i plasman inovacija na svetskom tržištu može podići konkuretnost naše privrede. Želja im je da stvaranje inovacija postane osnovni državni program koji će se promovisati i realizovati kod svih stanovnika Srbije. Za tako nešto već je uspostavljen sistem koji traje i potrebno je samo da mu se pruži prava i vidljiva podrška. Neophodno je da počev od osnovne škole pa do fakulteta, u svakoj kući, na njivi, preduzeću, bliskom okruženju, svakoj opštini, a na kraju i u čitavoj zemlji, započne proces inovativnog rada i stvaranja i da to postane prepoznatljivo.

TAKMIČENJE

Takmičenje će se ove godine odvijati u kategoriji Realizovane inovacije. Nakon prijave, sve timove, odnosno njihove inovacije očekuje nekoliko eliminatornih recenzentskih krugova, a zatim i višemesečna obuka, u periodu april-novembar. Novina na ovogodišnjem takmičenju je razvijena serija novih treninga, koji imaju za cilj da obuče takmičare kako da osluškuju tržište i kako da naprave uspešnu strategiju za plasiranje svojih proizvoda i usluga. Na kraju godine, održava se finale Takmičenja uz direktan prenos iz studija RTS-a.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije, dok medijsku podršku obezbeđuje RTS.

REZULTATI

U prilog tome da se ova vizija organizatora Takmičenja ostvaruje, govori i činjenica da je proteklih 8 godina osnovano 70 visokotehnoloških kompanija utemeljenih na idejama učesnika Takmičenja, obučeno 5.580 istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i inovatora i napravljeno 529 biznis i 176 marketing planova. Očekujemo da i ovogodišnje Takmičenje okupi najbolje inovatore iz Srbije i da im omogući da svoje inovacije realizuju na tržištu.

PRIJAVLJIVANJE

Kao i do sada, pravo učešća imaju samo timovi, to sa najmanje tri člana. Na takmičenju mogu učestvovati svi stanovnici Srbije, nezavisno od starosne, polne ili obrazovne strukture. Inovacije mogu obuhvatati različite kategorije – od inovativnih rešenja za plasman jednostavnih proizvoda, koji se već vekovima prave na ovim prostorima, pa do visokih tehnologija. Prijavljivanje takmičara se vrši kao i prethodnih godina, putem interneta, na adresi www.inovacija.org , a rok za prijavu inovacija је 22.april 2013. godine.

Više detalja o takmičenju, svi zainteresovani mogu pronaći na adresi www.inovacija.org.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">