Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

U cilju usaglašavanja zakonske regulative, kao i funkcionisanja sistema geografskog porekla sa novom regulacijom vinskog sektora u Evropskoj uniji, Ministarstvo poljoprivrede je kroz IPA program 2008 pokrenulo proceduru za tvining projekat SR08IBAG02 „Capacity Building and Technical Support for the Renewal of Viticulture Zoning and for the System of Designation for Wine with Geographical Indications“.

Kako bi se definisale detaljne aktivnosti za implementaciju ovog projekta, čiji se početak očekuje u martu mesecu, dana 24. 02. 2011. godine je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održan sastanak između predstavnika rukovodioca projekata sa italijanske strane – kao zemlje partnera iz Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva poljoprivrede. Sastankom je rukovodio mr. Miloš Milovanović, pomoćnik ministra Sektora za analitiku i agrarnu politiku i vođa tvining projekta sa srpske strane.

Ovaj tvinig projekat, finansiran od strane Evropske unije u vrednosti od 850.000 evra, je od posebne važnosti za srpsko vinogradarstvo i vinarstvo, obzirom da će se tokom dve godine, uz pomoć italijanskih eksperata, raditi na izradi detaljne rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja i mapa datih područja, a takođe i na nastavku transformacije sistema geografskog porekla po uzoru na skorije uspostavljen „PDO/PGI“ sistem za vina u Evropskoj uniji.

Posebna pažnja će se posvetiti usaglašavanju zakonske regulative i izradi podzakonskih akata vezano za rejonizaciju i geografsko poreklo, kako bi se stvorili uslovi za zaštitu vina sa geografskim poreklom po EU standardima i sama zaštita srpskih oznaka geogarfskog porekla za vina u EU.

Obzirom da se u Srbiji često nelegalno koriste oznake geografskog porekla i geografski pojmovi za proizvode koji nisu sa geografskim poreklom, na ovom projektu će se ojačati znanje u ovoj problematici, kako kod zaposlenih u državnoj upravi i Kontrolnoj organizaciji, tako i kod samih proizvođača vina sa geografskim poreklom koji će biti osnovna baza u zaštiti od zloupotreba zaštićenih oznaka čiji su oni vlasnici. Iz tog razloga, tvining projekat će pratiti i opremanje Kontrolne organizacije za kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom, Ministarstva poljoprivrede, kao i Stručne organizacije za Vinogradarski registar i udruženja proizvođača vina sa geografskim poreklom okupljena oko zaštićenih oznaka geografskog porekla.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">