Reklama

SIEPA je raspisala 14. javni poziv za dodelu 110 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza. Rok za podnošenje prijava je 26. april.

Za program mogu da konkurišu domaća privredna društva, preduzetnici, zadruge i poslovna udruženja, a bave se proizvodnjom gotovih ili polugotovih proizvoda, kao i ona privredna društva koja se bave pružanjem usluga u oblasti energetike, građevinarstva, informacionih tehnologija, reciklaže, industrijskog i tekstilnog dizajna. Potrebno je, takođe, da su privredna društva poslednje dve godine pozitivno poslovala i u 2011. ili 2012. ostvarila izvoz preko 50.000 u sektoru proizvodnje ili 25.000 EUR u sektoru usluga, odnosno da su 20% od prihoda ostvarila na međunarodnom tržištu. Aktivnosti za koje mogu biti dodeljena sredstva su: samostalan nastup na međunarodnim sajmovima, otvaranje predstavništva na stranim tržištima, nastup kompanija u okviru organizovanih privrednih misija, izrada promotivnog materijala (dizajn brošura i web sajtova), sertifikacija proizvoda i sistema upravljanja kvailtetom. Refundiraće se 50% odobrenih troškova za sve aktivnosti osim sertifkacije proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom, za koje će se refundirati 75% troškova.

Od ove godine uvedene su i nove aktivnosti kao što su lokalizacija softverskih proizvoda i zaštita intelektualne svojine (zaštita žiga i industrijskog dizajna, zaštita topografije integrisanih kola, deponovanje softvera kao autorskog dela). Takođe, novina je da od ove godine za aktivnosti samostalnog nastupa na inostranim sajmovima i organizovane privredne misije mogu da se prijave i izvoznici početnici.

Državna pomoć se dodeljuje i poslovnim udruženjima koja imaju najmanje 5 članica, koja zapošljavaju ukupno bar 100 zaposlenih, ostvaruju ukupan promet od najmanje 5 miliona evra i 20% prihoda od prodaje na međunarodnom tržištu. Refundira se do 50% troškova za zajednički nastup na inostranim sajmovima, zajednički nastup u okviru organizovanih privrednih misija, otvaranje predstavništva u inostranstvu i za izradu zajedničkog promotivnog materijala i web sajta udruženja.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) osmu godinu zaredom dodeljuje bespovratna sredstava za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza iz Srbije. Do sada su sredstva odobrena za više od 1400 privrednih subjekata, odnosno dodeljeno je oko 544 miliona dinara. U poslednjem, trinaestom krugu odobrena su sredstva za 276 pojedinačnih privrednih subjekata i 5 udruženja privrednika.

Rok za podnošenje prijava je 26. april 2013. godine, a svu neophodnu dokumentaciju i više informacija naći ćete na našoj stranici namenjenoj SIEPA finansijskoj podršci za izvoznike.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">