Reklama

Kako pretraživati internet za stručnim tekstovima

Evo kratkog uputstva kako krenuti u pretraživanje interneta. Na žalost, internet je još uvijek veoma siromašan stručnim tekstovima na našim jezicima, pa smatram da će jedno ovakvo kratko uputstvo biti od koristi.

Naravno glavna pretraga počinje sa čuvenim pretraživačem google.com o kome ne treba mnogo govoriti. Upotrebljivost ovog pretraživača je tako velika da je skoro potpuno istisnuo sve druge pretraživače interneta (yahoo.com, ask.com, yandex.com, baidu.com, Based Search Engines and Databases). Vjerujem da svaki korisnik interneta svbakodnevno koristi ovaj pretraživač pa neću govoriti mnogo o njegovoj primeni. Ono što želim da ukažem jeste da google nije svemoguć i da je ponekad veoma korisno iskoristiti i neke druge pretraživače ili neki drugi način pretraživanja kako bi došli do željenih informacija. Evo kratkog uputstva kako treba krenuti u pretraživanje interneta:

  • Google.com – naravno, svaka pretraga ipak treba da počne sa google-om. Ovaj pretraživač će vam za skoro svaku ključnu riječ izbaciti više stranica rezultata. Obratite pažnju da pretragu na google-u možete lokalizovati na odrađeni jezik. Ovu mogućnost dobijate klikom na „Preferences„, odnosno „Podešavanja„. Ovo napominjem zbog toga što ako vam je namješteno da google pretražuje samo stranice na srpskom jeziku, ostajete bez korisnih pretraga sa hrvatskog jezika. Pored ovoga klikom na „Advanced Search„, odnosno „Napredna pretraga“ možete zadati kriterijume pretrage. Ovo može biti veoma korisno. Recimo, ako hoću da nađem neki stručan tekst o mlijeku ja ću postaviti u osobinama pretrage da mi google pretražuje stranice na hrvatskom jeziku, i kao format fajla uzeću .pdf jer predpostavljam da su stručni tekstovi postavljeni na sajtovima u ovom formatu, jer se rijetko dešava da neko na sajt stavi neki popularistički tekst u ovom formatu.
  • Google Sholar – specijalizovani Google-ov pretrživač za stručne članke. Ovo je još jedan ogranak google-ove pretrage. Ovaj pretraživač specijalizovan je za pretraživanje stručnih članaka.
  • Pogodak – specijalizovani pretraživač za naše govorno područje. Ponekad je veoma korisno pogledati i rezultate pretrage ovoga pretraživača, jer se ne rijetko desi da ima i bolje rezultate od google-a
  • Answers.com – veoma koristan pretraživač, sa odgovorima na konkretna pitanja korisnika. Na ovom pretraživaču sam mnogo puta došao da odgovora na pitanja koja sam imao.
  • Cobbis – pretraga biblioteka Srbije. Ako sa prethodnim pretraživačima ne uspijete da dođete do informacija koje ste željeli vrijeme je da pogledate staru literaturu arhiviranu u bibliotekama. Ovaj pretraživač ima u svojoj bazi sve knjige koje su pohranjene u bibliotekama stare Jugoslavije. Link koji sam postavio vodi ka pretrazi biblioteka Srbije. Ako želite da pretražujete biblioteke u Crnoj Gori kliknite na ovaj link, a biblioteke BiH na ovaj, Makedonije ovaj. Katalog biblioteka Hrvatske možete pretraživati na sajtu Crolist. Pomoću pretraživača Biblio možete pretraživati Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske
  • Kobson – Ovo je pretraživač stručnih članaka objavljenih u svjetskim časopisima. Pristup ovom pretraživaču imaju samo korisnici akademske mreže. Pa ako imate nekoga poznanika koji radi na fakultetu možete ga zamoliti da za vas potraži informaciju koju trebate.

Ako i nakon svih ovih pretraga ne nađete željenu informaciju, korisno je i posjetiti sajtove za koje znate da sadrže stručne članke. Ovdje će navesti neke sajtove na kojima sam ja našao korisne stručne tekstove.

Naravno, ovo su samo stranice kojih sam u momentu mogao da se sjetim. Listu ću konstantno dopunjavati. Ako znate za neki sajt koji je koristan i mislite da zavrijeđuje da su uvrsti u gornju listu javite mi na zdravkosumic-at-gmail.com

Zahvaljujući koleginici Selmi Mulahalilović, koja mi je dostavila internet adrese, dopunjavam pregled korisnih stranica. Sve stranice su iz Hrvatske:

Kako doći do informacija o novoj stručnoj literaturi

Prilično je teško pronaći noviju stručnu literaturu na našim jezicima. Veoma je rijetka, a i ona koja postoji veoma se slabo reklamirana i obično se do nje može doći samo u bibliotekama fakulteta, ili profesora koji su izdali knjigu. Mali pionirski projekat skupljanja literature iz naše branše ja sam pokrenuo na sajtu Tehnologija hrane na stranici literatura.

Danas na internetu postoji mnogo sajtova koji se bave prodajom knjiga. Ja nisam nikada koristio ove sajtove za kupovinu knjiga, ali su mi mnogo puta poslužili da se informišem o aktuelnim knjigama koje su dostupne. Nekih od najznačajnijih su knjižara.com i KIS.

Naravno, uvijek vam ostaje mogućnost da postavite pitanje o literaturi koja vas interesuje na forumu Tehnologija hrane.