Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije na Beogradskom sajmu će se od 27. do 30. novembra održati Sajam etno hrane i piće. Organizatori ove pete smotre su Beogradski sajam i Privredna komora Srbije, a Privredna komora Beograda i Agrobanka su sponzori manifestacije.

„Utemeljenje robne marke etno proizvoda“ je ovogodišnji slogan Sajma etno hrane i pića, na kome će se predstaviti više od 200 proizvođača specijaliteta i proizvoda koji se prave po posebnim, tradicionalnim recepturama u ograničenim količinama.

Najavljujući ovu specifičnu manifestaciju Gavrilo Veselinović, predsednik Saveta Sajma etno hrane i pića, rekao je da se Sajam održava uprkos teškoj situaciji u privredi i da je reč o grani koja može da donese boljitak čitavoj privredi. Veselinović je rekao i da je cilj Sajma etno hrane i pića promovisanje nacionalnih proizvoda, pronalaženje kupaca i novih tržišta, a nije zanemarljiv ni pokušaj da se neke „male proizvodnje“ omasove.

U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, pokrovitelja Sajma, Branislav Raketić je rekao da je tržište prehrambenih proizvoda veoma značajno jer potrošači traže autentične i tradicionalne proizvode, po poreklu ili načinu pravljenja. Kvalitet je dodatna vrednost ovih proizvoda, a ove godine posetioci će moći da vide i degustiraju 28 proizvoda koji imaju zaštićeno geografsko poreklo.

Uz napomenu da treba praviti razliku između zaštićenih proizvoda i zaštićene proizvodnje, Raketić je najavio i efikasniju kontrolu ovih proizvoda i pozvao sve trgovinske lance i ugostiteljske objekte da na ovom Sajmu uspostave poslovnu saradnju sa proiuzvođačima tradicionalnih specijaliteta.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen Sajam etno hrane i pića govorio je i Milan Kužnik iz Privredne komore Srbije, koji je rekao da Komora podržava vraćanje poljoprivredi i da pokušava da pomogne da se u ovaj projekat uključi što više regiona. On je podsetio da je poljoprivreda jedina grana koja u spoljnotrgovinskoj razmeni ima pozitivan saldo i da je potreban dodatni angažman u podizanju kvaliteta izvoza – umesto izvoza poljoprivrednih proizvoda treba se preorjentisati na izvoz proizvoda višeg nivoa tehnološke obrade pa čak i izvoza finalnih proizvoda.

-Na Sajmu etno hrane i pića pojaviće se dvadesetak regiona, a u okviru njih svoje specijalitete predstaviće reprezentativni proizvođači, rekla je Mirjana Lukić, rukovodilac projekta. –Ove godine učestvuju i proizvođači opreme i ambalaže za etno proizvode, a svi imaju isti cilj – pronalaženje kupaca, promocija nacionalnih specijaliteta, zaštita imena, receptura i geografskog porekla. Sajam je prvenstveno namenjen poslovnim posetiocima, ali važna uloga je i prenošenje tradicionalnih recepata i znanja, kao i susret sa širokom publikom.

U okviru ove manifestacije pripremljen je stručni prateći program, ali i promotivni prateći program, koji će se održavati na štandovima izlagača i u već tradicionalnom Etno dvorištu.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam se održava od 27. do 30. novembra. Prva tri dana radno vreme je od 10 do 19 časova, a na dan zatvaranja od 10 do 17 časova.

Sajam se održava u hali 3. Svečano otvaranje je u subotu, 27. novembra u 11 časova.

Za poslovne posetioce ulaz je besplatan uz popunjavanje evidencionog lista ili ostavljanje vizit karte, a ulaznice za široku publiku staju 250 dinara.