U organizaciji kancelarije (USDA), Ministarstva poljoprivrede SAD, pri ambasadi SAD u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije će se u periodu od 14 do 15 septembra 2010. godine u Hotelu „M-Best-Western“ u Beogradu , održati regionalna konferencija o tržišnim informacionim sistemima.

Ova konferencija je deo pomoći Ministarstva poljoiprivrede SAD (USDA) u cilju razvoja tržišnog informacionog sistema u poljoiprivredi Srbije (STIPS) kao i razvoj što bolje međuregionalne saradnje da se kompletan prostor učini operativnijim kako u robnoj tako i vrednosnoj razmeni i kako bi se smanjila asimetrija na tržištu i time povećala aktivnost poljoprivrednog tržišta i poboljšao plasman.
Konferencija ima za cilj da se na jednom mestu sakupe stručnjaci u ovoj oblast iz Srbije , Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Albanije , Bosne i Hercegovine , Sjedinjenih Američkih država kao i nevladine organizacije koje prate ovu oblast. Programom je predviđeno da se obuhvate brojna tehnička i logistička pitanja koju su zajednička za sve zemlje u regionu kako bi na taj način omogućili bolje organizovano tržište i poboljšali plasman poljoprivrednih proizvoda.
Predstavnici zemalja koje će učestvovati na konferenciji su u različitim fazama razvoja ovakvih sistema.Hrvatska, Srbija i Crna Gora su u potpunosti razvile svoje sisteme , dok su Mekedonija , Albanija i Bosna i Hercegovina u fazi razvoja.
Mišljenje organizatora je da će ova konferencija pružiti priliku za medjusobno korisnu razmenu informacija, znanja i iskustva kako bi se što bolje suočili sa nepredvidim problemima u svojim sredinama.
Opšta korist za sve učesnike će biti da se uspostavi što efikasnija razmena podataka o ponudi, tražnji i cenama poljoprivrednih proizvoda između susednih zemalja, kako bi na osnovu analize tih podataka došli do značajnih poslovnih odluka svih učesnika u lancu poljoprivrednih proizvoda.