• Autor
    Članci
  • Član 1.091

    Pozdrav svima.
    Interesuje me da li mozda neko zna nesto o susenju paprike, kako ljute tako i slatke?
    Interesuje me koja su najbolja semena paprike koja se susi?
    Jos jedna stvar koja je od velikog znacaja za susenje je dozrevanje paprike. Citao sam o tome iz nekih clanaka ali se sve svodi na to ostavi je da dozri na kosom betonu i ubaci je u susaru posle 10 do 40 dana. Da li je papriku tokom dozrevanja potrebno prevrtati, da li sme da kisne? Da li tokom dozrevanja ima gubitaka tako sto paprika trune? Da li je obavezno da bude osuncana u toku dozrevanja? Da li je najbolje resenje da se nanize na konac…?
    Ako postoji neko ko je nekad prisustvovao dozrevanju u fabrici „Aleva“ ili zna bilo sta o dozrevanju paprike pre susenja, bio bih zahvalan na odgovoru.
    Unapred hvala.

    Član 11.986

    Jel moze netko odgovoriti na predhodno pitanje….

    Član 12.045

    tesko da ce vam neko odgovoriti…to su informacije koje se godinama uce,na zalost uglavnom na sopstvenim greskama.pazi ovako,ne sme biti osuncana jer zbog vode u plodu kuva i truli iznutra,mora biti u hladu na promaji,posle dve nedelje poveca se broj obojenih materija a padne secer u njoj,tako da kad je ubacis u susaru ne dolazi do neenzimskog tamnjenja nego ima onu ferrari crvenu boju,da bi bio ozbiljan proizvodjac moras da imas susaru sto veceg kapaciteta,jer procenat trule paprike posle 12,13 dana od branja drasticno raste…posle 30 dana sam imao 40% otpada u susari,sto zavisi naravno od uslova,kolicne vode u njoj i spoljne temperature tj,ako je jesen topla(preko 30 C)…haos,jutarnje jesenje magle….haos.da rezimiram…selektivno branje crvenih plodova,ubacivanje istih u susaru posle 12-15 dana,kapacitet za bar tonu sirove/24h i teraj…toliko o opstem znanju,za vrhunsku papriku treba joooos muke,rada i iskustva.pozz svima.

    Član 451

    Postovani,
    prvo je potrebno znati za koje se namene paprika susi.
    Jedan je nacin da se susi cela, koja se kasnije rehidrira i koristi.
    Druga namena je da se susi pa da se krupno drobi. To se cesto zove „tucana paprika“.
    Treca varijana je da se osusi pa se onda fino melje.
    Za sve tri ove namene rezim susenja se razlikuje, pa i sama sorta.
    Susenje slatke i ljute paprike je slicno, samo im je namena razlicita.
    Za sve ove slucajeve paprika treba da je zdrava, neostecena i u optimalnom stepenu zrelosti.
    Da bi se dobio dobar proizvod i dobar randman treba primeniti pravilan postupak susenja. Ovim sam se bavio pa poznajem tu problematiku.
    Pre svega je najvaznije odabrati dobru susaru, najcesce dobru komornu susaru.
    Posle ovoga dodje pravilan rezim susenja..
    U toku lageruovanja sveze paprike i u toku samog susenja ne sme da dodje ni do kakvog truljenja. Susena paprika treba da zadrzi svoju zdravu prirodnu boju i da dobije prijatnu aromu susenje paprike.
    Bavio sam se ovim duze vremena.
    Mogu da pomognem kome je potrebno.
    Milivoje Jovic
    tehnolog-konsultant
    062-8286083
    064-1941083
    milivoje53@gmail.com
    http://www.jovic-consultacije.netne.net

    Član 11.986

    iskreno ove sam godine imao nesto vise od 300sadnica,paprika je bila jako dobra…ali dosta mi je popljesnivilo ..imao sam 7.5kg a trebao sam imati duplo…..iduce godine mislim posaditi 3200 sadnica,to me interesira i zelim probati.kupio sam mini susaru 20kg kapacitet,mislim da cu moci osusiti tu kolicinu iako znam da je neusporedivo vise paprike vec ove godine…..hvala vam na svim ovim odgovorima,puno ste mi pomogli

    Član 21.121

    za davora gde ste kupili susaru za papriku molim adresu ili broj telefona, da li je to susara na struju ili lozenje jer kod nas vecinom lo0ze drvima

    Član 22.894

    Solarne sušare TermoAir se mogu koristiti za sušenje i cele i parike u komadima.

    http://thermoair.webs.com

    pozdrav

    Miodrag

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.