Reklama
 • Autor
  Članci
 • Komentari (4)
  Član 5.603

  Da li mozda neko zna koje su kriticne kontrolne tacke u proizvodnji marmelade i koja je preventiva?

  Član 2.180

  Podjite od dijagrama toka za proizvodnju marmelade.Prijem sirovina Vam je odmah ccp i tako redom.

  Član 1.541

  Na Vaše pitanje je teško odgovoriti na ovaj način,najbolje je da angažujete tehnologa koji dobro poznaje HACCP sistem,koji će proći Vašu proizvodnji,odnosno uspostaviti HACCP sistem.KKT Vam je uvjek toplotna obrada i cilj je uspostaviti što manje KKT,radi lakšeg nadzora,a to postižete tkzv. preduvjetnim programom,koji predhodi HACCP-u,dakle dobra proizvodna praksa/dobra voćarska praksa plus dobra higijenska praksa i implementacija standardnih operativnih i sanitarnih procedura.

  Član 5.055

  Za svaku KT u vasem sistemu morate napraviti stablo odluke. Sledite tamo data uputstva i postupak odredjivanja KKT ce vam biti kristalno jasan. Kritične kontrolne tačke su karakteristične za vašu proizvodnju i mogu, ali ne moraju biti iste kao kritične kontrolne tačke u drugoj fabrici koja se bavi istom delatnoscu. Dakle morate krenuti po vasem dijagramu toka i za svaki procesni korak provesti stablo odluke. Slazem se sa konstatacijama da je termicka obrada KKT, a prijem sirovine je vrlo često KKT, mada ne mora da bude ukoliko je sirovina prethodno presla proces prerade koji je obuhvacen HACCP-om.

Odgovor na: HACCP principi

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">