Reklama

U urbanim sredinama postoji veliki broj pekara i prodavnica brze hrane koje se međusobno bore za pažnju i lojalnost potrošača. U segmentu prodaje obroka koji se konzumiraju van kuće, konkurencija je oštra i brojna. Pa ipak, većina pekara nudi ograničen asortiman klasičnih proizvoda, kakvi se mogu naći i iza idućeg ugla

Za povećanje prometa, višu dobit i širenje na tržištu, više nije dovoljno rutinski odraditi dnevnu proizvodnju i umesiti klasične pekarske proizvode. Isti ili slični se mogu naći i u pekari preko puta. Klasične vrednosti poput kontinuiranog kvaliteta proizvoda, njihove svežine i širokog asortimana, su utvrđeni standardi koje dosta pekara već održava. Danas je za proboj na trištu potrebno otići korak dalje.

Taj korak možete napraviti tako što ćete odabrati i sprovesti neke od predloženih promotivnih aktivnosti, koje su namenjene povećanju prometa i ojačavanju lojalnosti potrošača. Za početak preporučujem da između datih predloga odaberete jedan – koji ćete pažljivo implementirati, a da kasnije periodično sprovodite i ostale aktivnosti.

1. Motivišite impulsivnu kupovinu

Planirana ili planska kupovina je programiran odabir unapred određenih proizvoda. Impulsivna kupovina je neplanirana odluka da se kupi određen proizvod, donesena nekoliko trenutaka pre njegove kupovine. Kada potrošač planski ulazi u pekaru i ciljano traži određen proizvod da bi ostvario svoju nameru koja je „utoliti glad”, on vrši planiranu kupovinu. Ali, uz implementaciju aktivnosti koje su dizajnirane u skladu sa obrascima ponašanja prilikom kupovine, potrošač se može navesti da uz plansku izvrši i impulsivnu kupovinu.

Impulsivnu kupovinu motivišu atraktivnost i dostupnost proizvoda. Postavite vizuelno stimulativne i privlačne proizvode tako da budu u vidokrugu i na dohvat ruke mušterijama dok čekaju u redu ili dok plaćaju. Nabavite police koje se mogu staviti na pult i napunite ih atraktivno dekorisanim, šarolikim i primamljivim slatkim ili slanim zalogajima i uverićete se u efektivnost ove jednostavne ali moćne tehnike.

Ciljani proizvodi za impulsivnu kupovinu treb da budu odgovarajućeg odnosa kvalitet-cena, da bi potrošač ostao zadovoljan svojom neplaniranom kupovinom i da bi je ponavljao i ubuduće.

POVECAJTE PRODAJU (1)

2. Ispunite pekaru aromama

Miris je neodvojiv deo čulnog doživljaja vezanog za hranu i ima izuzetno stimulativan uticaj na apetit. Pošto je blisko povezan sa delovima mozga koji obrađuju emocije, poznati miris može podsvesno biti okidač za određenu emotivnu reakciju, zato što evocira sećanje na neki trenutak iz prošlosti. Miris sveže pečenog hleba je univerzalno prijatan miris koji se vezuje za detinjstvo, tradiciju i neko prošlo vreme. Kada jednom dođe do nas, taj miris se električnim impulsima kreće kroz naš mozak i aktivira nostalgično sećanje na doba apsulutne radosti, da bi zatim povezao pozitivnu emociju sa mestom na kome se nalazimo.

Ispunite vašu pekaru raskošnim mirisima toplog testa, koje kod većine potrošača generišu pozitivne emocije. Arome toplih kifli, vrućih pita, mirisnog peciva ili medenih kolača, koje se šire sa vaših polica, će neodoljivo mamiti prolaznike da se prepuste užitku u mirisnim zalogajima. A slučajni prolaznici će postati verne mušterije, vraćajući se uvek pekari u kojoj su nenadano pronašli arome svog detinjstva.

POVECAJTE PRODAJU (2)

3. Ponudite gratis degustaciju

Ponudite vašim mušterijama tretman sa pet zvezdica i učinite da se svako od njih oseti kao VIP gost, za čiji doček ste pripremili nešto specijalno. Ponudite uz redovnu kupovinu doručka ili užine gratis degustaciju sa stilom. Napravite nove kombinacije ukusa peciva, pitica, kolača i kolačića, i napravite od njih fine mini-zalogaje. Izložite zalogajčiće na poslužavnicima postavljenim kvalitetnim salvetama u boji i potom ih atraktivno aranžirajte i ponudite na degustaciju.

Na degustaciji ponudite nove i postojeće proizvode koji nisu na osnovnom cenovnom nivou, i od kojih očekujete bolju zaradu. Ponavljajte ovu tehniku periodično, i osim što ćete motivisati prodaju degustiranih proizvoda, navići ćete mušterije da redovno dolaze u vašu pekaru, željno iščekujući sledeće gurmansko iznenađenje.

POVECAJTE PRODAJU (3)

Za više inovativnih predloga i saveta za razvoj novih proizvoda, posetite www.zeelandia.rs, i otkrićete brojne novine i kreativne ideje za raznovrsne pekarske i poslastičarske proizvode, koji obaraju sa nogu.

Autor: Ana Ćasić, Izvršna Direktorka Zeelandia Srbija

POVECAJTE PRODAJU HOMEPAGE

Napravi novu temu u “Tehnologija mlinarstva i pekarstva”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">