Dragan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 13.956

    Nebojša, s obzirom da ste proizvođač opreme onda sam siguran da će mo se složiti šta je najbolje a šta realno moguće za početak. Naravno da je pregrejana vodena para nešto najbolje za pasterizaciju. Za pasterizaciju je dovoljna pregrejana voda (110C) (naravno sve ovo kroz izmenjivače) ali i sami vidite da to u sadšnjim uslovima Dejan ne može da izvede, daće bog pa za godinu-dve biće i toga. Uređaj za proizvodnju pare- tople vode je nešto drugo i to ti moraš predložiti.

    Dejane, što se tiče hlađenja, s obzirom da ćeš verovatno pasterizacijutegli raditi u nekoj posudi idi na varijantu da ti nivo vode u posudi bude 10cm iznad zadnje tegle. Slododno pusti hladnu vodu na crevo (baštensko) ali u početku sa malim protokom i vodi računa da ti crevo bude na vrhu suda i hladna voda se meša sa toplom koja je iznad tegli. Nemoj slučajno da istočiš toplu vodu pa da onda sipaš hladnu da bi ohladio tegle. U momentu dok sipaš hladnu vodu iz suda za pasterizaciju će početi da izlazi topla voda koju možeš uhvatiti u drugi sud i istu koristiti za narednu šaržu.

    Nemoj se brinuti, bitno je da počneš posle par šarži ućićeš u fazon i sledeće godine ćeš se sam sebi smejati, kako je to jednostavno a ti si bio uplašen.

    Napomena: Sve što napišem radim to iz čistog zadovoljstva, volim da pomognem a i malo osvežavam sećanje.

    Pozdrav za sve učesnike foruma.

     

    Član 13.956

    Nebojša, temperatura od 85C nije prevelika,  dao sam mu neke vrednosti koje smo imali u proizvodnji (Šapčanka). Jasno je da se određene nutritivne vrednosti gube kod toplotnog tretmana  voća i povrća (osim paradajza), mislim da mora da ima neke vrednosti temperature oko kojih će da se „vrti“. Činjenica je da on te vrednosti neće uspeti da u potpunosti ispoštuje i kućnom uslovima. Bilo bi dobro da pasterizaciju radi u posudi gde vodu greje sa el. grejačima jer je onda moguće da preko termostata lako kontroliše temperaturu. Nije dobro da se hlađenje odvija spontano jer onda prizvod ostaje dugo zagrejan i biće raskuvan. Hlađenje mora da bude brzo hladnom vodom stim što mora da vodi računa da hladna voda ne sme da dođe direktno u dodir sa teglom (ovo je bitno i zbog dobrog zatvaranja odnosno stvaranja vakuma u tegli) . Hteo bih samo da još podsetim da staklo trpi temperaturnu razliku od 40C.

    Član 13.956

    Kompot višnje tegla 0,720.

    -Neto ploda 460-480 g (višnje bez koštice, kalibraža 16-22mm) , Neto ploda posle pasterizacije 380g, Koncentracija šećernog sirupa za nalivanje 30-32% u zavisnosti od zrelosti i sadržaja šećera u višnji (300-320g šećera +700ml vode).

    Temperature: Temperatura šećernog naliva 90C u momentu nalivanja. Temperatura i vreme pasterizacije: 20 min. + 40 min. + hlađenje / 85C. (20 minuta predgrevanje do postizanja tem. pasterizacije, 40 minuta pasterizacija na 85C i polako hlađenje), može i 30+30+H/85C.  Probajte, ovo je savet starog tehnologa (32 god. staža) Dragan Živković, Živeli.