Nemanja

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 19.410

    Pozdrav kolege,

    Već duže vremena pratim ovaj forum…sada prvi put nešto i pišem.

    Moje ime je Nemanja, i iz Sombora sam. Pored svog inžereskog posla u firmi, bavim se i proizvodnjom paprike, te njenom obradom (sušenjem i mlevenjem). Do sada sad sam isprobao više načina sušenja: u mrežastim džakovima sa centralnim grejanjem na struju (umesto radijatora unutrašnje jedinice od klime koje duvaju vreo vazduh), …, pa do ove godine kada sam sušio na kalorifer, u izolovanoj sušari 3mx2mx7m(ŠxVxD) u plastičnim gajbicama. Načini relativno ok, ali ipak ima više loših strana nego dobrih: ogroman račun za struju od preko 40k dinara za dva sušenja od po desetak dana, nepouzdan sistem (izbijanje faza, kvar na kontaktorima kalorifera- jer je temp oko 50 stepeni). Što se tiče gajbica, bolji je sistem nego u džakovima jer je lakše prebiranje, dobra je cirkulacija vazduha oko ploda, paprika se brže tovari u gajbice nego u mrežaste džakove…

    Sledeće godine planiram da napravim veliku sušaru, od 50 kvm, gde bih takođe sušio papriku u gajbicama. Napraviću peć na sojine bale, sa rezervoarom od 2000 litara: prvo se greje voda u rezervoaru, pa preko izmenjivača ide na grejanje u sušaru da bih dobio autonomiju, tj. konstantu temperaturu, a i zbog mog posla ne mogu da ložim ceo dan. Ideja je da ložim jedanputa dnevno po par bala, napunim rezervoar i preko „miš“ ventila se polako dozira topla voda u vodene kalorifere u sušari. Papriku sušim na temperaturi do 50 stepeni.

    Ideja je da velika količina paprike, oko 10t, iz prvog branja ide odmah na sušenje. Ove godine se desilo da je paprika stojala dosta dugo napolju zbog sazrevanja i kupljenja bojene materije, ali s obzirom da je bila kišna godina, jako puno paprike mi je propalo, tj. morao sam da bacim (plesnjiva, naradžasta boja pokorice..). Na ovo se i odnosi moje pitanje (prvi deo posta oko sušenja je samo da nekome možda pomognem sa informacijama): čime da zaštitim papriku posle branja, a pre sušenja, da ne dođe do kvarenja? Razmišljao sam o recimo preparatu Ekstrasol, koji navodno služi između ostalog, da se proizvodi duže čuvaju?

    Da li imate vi neke predloge, kako rešiti ovaj problem? Hvala