Reklama

Brankica

Napravljene poruke na forumu

 • Autor
  Članci
 • Član 23.691

  Nemanja,

  Kao lice koje se bavi proizvodnjom hrane,u obavezi ste primenjivanji Zakon o bezbednosti hrane. Nikakav bauk, drzati se principa dobre higijenske prakse i to uredno dokumentovati. Ili bez namere da zvuci ironicno ,HACCP, posto volimo komplikovati .Ne znam ko Vam je postavio zahtev za dva otvora.To nemaju pravo ni konsultanti,niti inspektori. Na zalost, kod nas je dosta nejasnoce i neznanja, pa do obe strane koriste,a privrednicima se namecu novi ,nepotrebni troskovi. Vama je najvaznije da proizvodite zdravstveno ispravne  proizvode i to isto mozete da dokazete. Sama imam iste probleme.Proizvodim odlicne,kvalitete domace proizvode od voca a ne mogu se registrovati zbog nameta i uslova. U zemljama EU , domaca radinost se podstice i sve je jednostavno i jasno u pogledu tehnickih uslova. Dakle, ovo je i odgovor na Vase pitanje , ili vise dilemu.

  Član 23.691

  Ljiljana (clan 16.098),

  zamolila bih ako mi mozete ostaviti Vasu mejl adresu ili da mi je prosledite na 062 84 63640.

  Hvala. Pozdrav.

   

  Član 23.691

  Milivoje,

  Ne mislim da treba obeshrabrivati mlade ljude koji zele pokrenuti sopstveni posao,a vidim da se upravo takvi komentari najvise mogu procitati na ovom forumu. Zaista, ne mislim da nam je potreban diplomirani tehnolog da bismo pravili pekmez u preduzetnickoj, zanatskoj radnji. Pravilnik sve jasno nalaze. Vlasnik radnje mora dokazivati poslovanje u skladu sa tim. U legalnom poslu svako ima svoje zadatke i odgovornost. Stoga nemojmo omalovazavati knjigovodje. Nisam ih navela kao lica koja pisu recepture,kojesta. Svako ko ima firmu,bez obzira na obim poslovanja, zna koje poslove radi ta sluzba. A ,koleginica Milana je pitala sta joj je sve potrebno za pokretanje posla. Pozdrav

  Član 23.691

  Milana,

  Takodje, predlazem Vam, da se obratite poljoprivrednoj ili fitosanitarnoj inspekciji za savet o svim pitanje gde imate dilemu,kao sto su:uslovi za prostor, lab.analize i slicno. Ponekad su vrlo predusretljivi..

   

  Član 23.691

  Draga Milena,
  Ako vec imate uslove (svoje voce) i iskustvo samo napred. Pokrenite svoj posao. Pekmeze,sokove i druge domace proizvode zna raditi svaka solidna domacica. Za to nam ne treba tehnolog.
  To sto nazalost imamo pravilnike koje donose pojedini lobisti zarad licnih interesa je na stetu male i srednje privrede. Kako da registrujete firmu , objasnice Vam svaki dobar knjigovodja. Koje tehnicke uslove mora ispuniti proizvodni objekat , lako mozete pronaci na internetu potrebni Pravinik. Jos je vazan Zakon o bezbednosti hrane. Nemojte se uplasiti kojekakvih zahteva iz istog. Sto jednostavnije, posao laksi. Bilo bi dobro da poznajete nekog od iskusnijih proizvodjaca. svima su nam ponekad potrebni prakticni saveti i razmena misljenja. Koje vrste laboratorijskih analiza ste u obavezi raditi uputice Vas neka od ozbiljnih laboratorija. Srecno!I,

  Član 23.691

  Milivoje,

  Hvala na savetu i predlozima.

  Član 23.691

  Pozdrav Milivoje,

  Zanima me slicna proizvodnja,kao Duska,tj.domaci proizvodi od voca. S obzirom na Vase prakticne savete i iskustvo,molila bih malo pojasnjenje oko ovog „pocetak na smederevcu“. Naime,moje iskustvo sa inspektorima je uzasno,tako da sam opterecena njihovom silnim zahtevima, a ni sami pravilnici nam ne olaksavaju stvar. Napravljeni su samo za gigante,tj.samo velike firme mogu da istrpe te troskove. Hvala

  Član 23.691

  Pozdrav Predraze,

  Vezano za Vase pitanje,najopremljenija lab.za ispitivanje prehrambenih proizvoda je SP Laboratorija u Beceju. Kontakt podatke mozete pronaci na njihovom sajtu.

  Član 23.691

  Pozdrav Natasa,

  Sada sam procitala Vase pitanje „sta je dobra praksa“ Ako Vam je to jos uvek nepoznato,rado cu pomoci,samo potvrdite da li jeste.

  Član 23.691

  Postovana Greta,

  Ne znam sta proizvodite ili prodajete,ako ste trgovac. Global Gap je Dobra proizvodzacka(poljoprivredna) praksa. Isti standard koji je u nasoj zemlji odlicno funkcionisao do 90-tih god. Vrlo je jednostavan za primenu i odrzavanje u poslovanju. Podrazumeva primenu principa dobre prakse kako bi potencijalni kupac bio siguran da dobija zdravstveno bezbedan proizvod (ili uslugu). Iz tog razloga, svaka operacija se mora dokumentovati(zabeleziti). Da pojednostavim, ako zelite dobiti certifikat,uopste niste obavezni angazovati konsultantsku kucu. Sve je definisano u Zakonu o bezbednosti hrane. Certifikat se placa od strane certifikacione kuce. Cene su razlicite ,pa Vam savetujem da trazite vise ponuda-princip dobre prakse. Svako dobro.