Dragana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 3.374

    Izvinjavam se nisam dobro pročitala ne radi se o gljivicama već o grudvicama e to je već stvar homogenizacije. Nema veze sa pranjem niti sa kulturama već treba dobra homogenizacija. Zavisi kolike su grudvice jako sitne zrnaste ili krupnije morate da pojasnite i da li jogurt homogenizujete. Sve jedno ako neko ima gljivice u jogurtu i to će pročitati

    Član 3.374

    Dr Dragana 15.10.2012. u 18 i 41 čas. Za gljivice u jogurtu problem je higijena. Ako sve linije dobro perete treba proveriti ambalažu gde skladištite jogurt. Ako se jednom zapate gljivice u pogonu za proizvodnju jogurta vrlo ih je teško odstraniti. Gljivice imaju spore koje mogu da seju u vazduhu gde proizvodite jogurt. Stoga treba nabaviti UV lampu i po pola sata pre bilo kakvog posla uključivati. Da li u delu gde proizvodite jogurt imate neke insekte, životinje ili cveće. Sve to je nepoželjno. Morate prilikom pranja da koristite i dezinficijens pranje nije dovoljno. Ukoliko sve ovo ne uspe možete se javiti ja ću lično doći i neću Vam naplatiti kako bih odredila uzrok nastanka gljivica u jogurtu ukoliko problem još uvektraje.

    Član 3.374

    Drage Kolege,
    Izvinjavam se što sam se umešala u Vašu diskusiju ali zainteresovala me je tema. Diskusija je bila vrlo korisna a od stevana sam saznala puno praktičnih detalja iz oblasti senzorne ocene. Moram Vam reći da se ja bavim naukom ali kod nas nauka iz ove problematike ne može da se poredi sa opremom i dostignućima USA ili zemalja Evropske zajednice. Sve jedno ni mi nismo loši jer imamo projekte Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj R Srbije a da bi se održali u projektima koji traju 3 do 4 godine moramo da objavljujemo eksperimentalne naučne radovi u časopisima koji su na SCI listi , što u prevodu znači naučnim inostranim časopisima koji su bodovani od matičnih odbora naučnika uskog profila.
    Drago mi je da sam sa Vama diskutovala želim Vam uspešnu Novu 2011. godinu Vama i Vašoj porodici, dobro zdravlje,uspeh i sreću jer bez malo sreće nema ni uspeha. Naravno da diskutujemo i u sledećoj godini što više i o raznim temama. Srdačan pozdrav

    Član 3.374

    Stevan je pravi primer čoveka u tranziciji. Diskusija je vrlo zanimljiva i poučna ali Stevane slušajte malo i druge nemojte sve kritikovati, razmišljajte a ne agresivno ja pa ja svi su drugi neznalice. Srdačno Vas pozdravljam. Vidi se da ste izuzetan praktičar i znalac problematike. Pozdravljam Vas i divim se Vašem znanju.

    Član 3.374

    Poštovana gospodo, nauka je i pripremanje belog kriška sira premda možda i Vaša majka i baka znaju da to naprave, nauka je i kulinarstvo, nauka je mnogo toga. Vi možete da bagatelišete i vasionski brod i električnu energiju i sva dostignuća čovečanstva ukoliko želite da bagatelišete i nemate dovoljno znanja iskustva i radoznalosti za istraživanja a pogotovo ako niste stručni. Primetila sam da vrlo površno gledate na problematiku. Vi gospodine msimic možete i da poreknete ali ja kako sam napisala tako stoje stvari i rada sam da pomognem kolegi ili koleginici koja ima problem sa naslovom i temom koju treba da obradi, a mislim i da ima osnova za takav naslov zašto da ne.Sve Vas srdačno pozdravljam i nemam više vremena za polemisanje, jer vidim da Vas ne interesuje prava polemika nego bagatelisanje, podcenjivanja,degradiranje što bih Vam savetovala da izbacite iz komunikacije bilo bi lakše i Vama i onima oko Vas.

    Član 3.374

    Može da se dogodi da se senzorska i mikrobiološka analiza ne slažu.Može da se dogodi da je namirnica određenog nesvojstvenog mirisa ukusa ili boje a da nema mikroorganizama i da higijenski bude ispravna. Svaki parametar koji može dovesti do odbojnost, gađenje i sl. u određenoj namirnici smatra se neispravnošću. Moguće je da je roštiljska kobasica bila ispravna u mikrobiološkom pogledu a neodgovarajuća i neispravna na osnovu senzorskih karakteristika zbog neadekvatnog čuvanja dodavanja određenih začina koja dovode do neodgovarajućih svojstava proizvoda ili nekih drugih razloga. Postoji Pravilnik o kvalitetu mesa i proizvoda od mesa koji reguliše ovu problematiku. Ukoliko je stranka nezadovoljna moguće je uraditi i neke dodatne hemisjke metode kao što je kiselost, merenje pH uzorka i sl. koje bi potkrepile saznanja o senzorskim karakteristikama. Roštiljska kobasica može biti u skladu sa Pravilnikom o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica jer nema toliko mikroorganizama da bi se odredile kao neispravne ali u svakom slučaju ima izvestan broj bakterija koji utiču na senzorna svojstva ali ne prekoračuju odgovarajuću zakonsku regulativu jer Pravilnik dozvoljava prisustvo izvesnog broja mikroorganizama predpostavljam da je ukupan broj mikroorganizama u Vašem uzorku roštiljske kobasce bio od 2.500.000 do 3.000.000 mikroorganizama po ml uzorka što predstavlja graničnu vrednost mikroorganizama za tu vrstu proizvoda koje Pravilnik dozvoljava.

    Član 3.374

    U potpunosti se slažem sa gospodinom koji se potpisuje sa msimic. Dugo se bavim senzorskim analizama i dobro poznajem problematiku. Naslov rada koji je dobijen za izradu verovatno je radni naslov i u potpunosti je razumljiv.Senzorska ocena hrane uopšte nije besmislena jer senzornom analizom se dobijaju informacije koje se dopunjuju sa podacima dobijenih tokom instrumentalno analitičkih merenja kvaliteta proizvoda.Senzorna analiza je nauka o merenju i vrednovanju svojstava namirnica pomoću jednog ili više čula čoveka. Sistematika senzornih svojstava obuhvata tri primarna svojstva a to su izgled,aroma i čulo dodira. Odnosno izgled podrazumeva boju, veličinu, oblik, viskozitet i dr. Svojstvo arome podrazumeva miris, ukus, aromu i osećaj u ustima koji se formira nakon uzimanja hrane. Svojstvo dodira podrazumeva teksturu, konzistenciju, viskoznost osećaj u ustima.Za senzornu ocenu treba obezbediti odgovarajuće uslove kao što je oprema i pribor za rad specijalizovanih stručnih ocenjivača kako bi se omogućili uslovi za optimalan rad senzorskog ocenjivača koji će biti objektivan i kako ne bi došlo do zamora ocenjivača pri čemu bi moglo doći do donošenja subjektivnih i nepravilnih senzornih karakteristika hrane.