dragan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 11.725

    Boro, opet pozdrav. Firma za jogurt-kulturu u Novom Sadu: Novi Trading, Bulevar oslobođenja 60a, tel: 021-444-102. Jel sad OK? Pozdrav od Dragana (inače,sasvim slučajno, mlekar po profesiji).

    Član 11.725

    Borislave poštovanje. Kulturura u kojoj su st.thermophilus i lb.bulgaricus je za jogurt a možete je nabaviti u jednoj firmi u Novom Sadu, koja je inače uvozi iz Holandije. Inače je koristi mlekara imlek iz Beograda. Optimalna temperatura za razvoj te kulture je 42-45 stepeni.

    Član 11.725

    Mislio sam da je logično da ima posude za pripremu smeše borovnice, laktofriz se takođe podrazumeva, pa bože, neće valjda mleko držati u kantama, po meni mu nije nužno da ima homogenizator. Naravno da je osetljiva tehnologija i to što sam mu naveo mu je neophodno. Trebala bi mu i mala laboratorija da bi mogao pratiti razvoj kiseline u jogurtu. Sa uvažavanjem.

    Član 11.725

    Naravno, neka pakerica ili kako već planiraš da pakuješ-puniš jogurt, pre ubacivanja u komoru na hlađenje.

    Član 11.725

    Duplikator, ako ti , može kuvati preko 90 stepeni, (da bi izbegao pasterizator), zatim ti ide hlađenje na 40-42 stepena,onda ubacuješ kulturu za jogurt, onda ti počinje zrenje i traje oko 2-3h ukupno (ako je kvalitetno cepivo-kultura), kada ti masa koagulira-zgusne i dostigne oko 36-38 SH, sledi hlađenje na 4-6 stepeni. Za to ti je potrebna komora i to je to.

    Član 11.725

    Vladimire pozdrav. Navedi šta sve imaš, kakvu liniju za proizvodnju uopšte imaš? Pozdrav

    Član 11.725

    znači, obezbeđujem sebi i ženi radna mesta, samim tim bih plaćao porez, tražim samo 5000evra, objekat sam izgradio od svojih sredstava al eto.

    Član 11.725

    ok

    Član 11.725

    poštovanje dragana, što se tiče izvoza, nažalost, tu sam tanak i teško da vam mogu pomoći, a što se tiče izrade sireva, ostalo mi je nešto literature iz proizvodnje  nekih vrsta tvrdih, polutvrdih i mekih vrsta sireva a radi se uglavnom o industrijskoj proizvodnji. Literatura je na slovenačkom jeziku , jer sam nekad pohađao mlekarsku školu, koja se nalazila u Kranju. Sirarstvo mi je predavao pokojni dr Franc Forstnerič, pa pokušajte nešto iskopati, jer je on bio dr sirarstva, ako ne, pokušaću da vam pomognem koliko budem mogao.

    Član 11.725

    Jutro, koliko sam vas razumeo, treba vam veća količina sireva, iz svake grupe po neki ili vam je potrebna literatura?  Šta konkretno?

    Član 11.725

    Koji sir vas zanima, ako mogu da pomognem?

    Član 11.725

    Bio sam danas da se informišem o kreditu iz fonda za razvoj APV, u erste-banci (Bačka Palanka), rečeno mi je da se javim za 10-tak dana, jer navodno još nisu krenuli sa tim podsticajima?!?!  Šta se uopšte to dešava? Ostaje da sačekam i tih 10-tak dana.

    Član 11.725

    Gorane, pozdrav. Ako sam nekoga uvredio, a mislim da nisam, evo, javno se izvinjavam i naravno da mi to nije bila namera. Što se tiče uvaženog ing.Dušana, nebitno je da li sam čuo za njega, uz dužno poštovanje zaključujem da je bitan za mlekarstvo i to je ok. Što se tiče Pirota, sasvim slučajno imam drugara koji je završio mlekarsku školu u Kranju, pa šta i ja sam je slučajno završio. Jeste li čuli za dr.Franca Forstneriča, dipl.ing.Štefana Oštira, …?

    Član 11.725

    Au bre, pa naružište nam mlekarsku literaturu, inače, imali smo i mi stručnjake u toj oblasti, e sad, pitanje je zaista koliko je i gde ostalo čega od svega toga. Nekad, doduše u bivšoj jugi, je funkcionisala srednja mlekarska škola u Kranju (Slo), mislim, nešto i u Pirotu. A da bi trebala edukacija (bez uvrede), našem malom a bogami i ponekom velikom farmeru, to je sigurno. Pozdrav.