Aleksandar

Napravljene poruke na forumu

 • Autor
  Članci
 • Član 3.017

  Trenutno radim u ULO hladnjaci i probacu da dam vise odgovora odjednom.

  @sima: saglasan sam sa Zdravkom. Dodao bih da ti je potrebna i makar približna predstava o tome na koji vremenski rok želiš da čuvaš to povrće. Postoje: hladnjace u minusu i hladnjace u plusu. Hladnjace u plusu mogu imaju kontrolisanu atmosferu (CA), atmosferu sa sniženim sadržajem kiseonika (ULO) i hladnjače sa dinamičkom atmosferom (DCA). Cuvanje je najkrace u CA, duze je u ULO, a najduze u DCA. To sve nosi svoje troskove opreme i izgradnje, a shvatas i sam da je cena izgradnje veca ako ces imati vecu zaradu pa ti je najjeftinija „soba sa klima uredjajem“, a najskuplja hladnjaca sa opremom za postizananje DCA uslova

  @ivanna75pn: „moju“ hladnjacu je sagradio EHO iz slovenačkog grada Laško. Imaju svoje servisere (tehničko osblje) u kragujevcu.

  @smile: konkretno za sljivu neznam, ali u ULO uslovima se vreme čuvanja višestruko povećava. Kao sto ti je dragand2004 rekao, period cuvanja zavisi od mnogo toga: zrelosti, sorte, izlozenosti bolestima, da li ima oštećenja… Literaturu nisam uspeo da pronadjem. To je jos uvek nova tehnologija (ULO hladjenje) i profesori i konsultanti jos uvek zaradjuju dosta novca na tim informacijama pa su skrti na konkretnim podacima, a gde jos da napisu knjigu sa konkretnim podacima… na to zaboravi ili ako ja gresim javi mi za neku knjigu.

  Ako imate neka pitanja moyete me kontaktirati i na:
  rokvic [et] yahoo . co . uk

  Član 3.017

  ja sam radio na mestu koje se bavilo ovom problematikom – pakovao sam vocne kase u aseptik vrece. Kase nisu stizale sa velike udaljenosti pa su znale stici jos uvek tople od blansiranja. Nije bilo nikakve posebne pripreme za transport. izblansirali su voce i poslali meni, ja sam kasu je pripremio za pasterizaciju i napunio u aseptik vrece.

  Voce ako vec hoces da ga „ubacujes u CISTERNU“ moras prvo prevesti u tecan oblik, a to je kombinacija, prvo, blansiranja (zagrevanje), a zatim pasiranja.

  Ako ces da ti ta vocna kasa stoji duze vreme trebas je sto pre ohladiti na sto nizu temperaturu. Potrebno je otprilike 12-24 sata da pocne fermentacija u vocnoj kasi, a za tvoje kase je to vise 12 sati nego 24 sata.

  Konzervisanje vocnih kasa hemijskim sredstvima je problematika koja i mene interesuje pa ti ne mogu reci nesto vise o tome

  nadam se da ti ovo pomaze

  Član 3.017

  podrzavam ovaj predlog

  pozdrav