Teodora

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 3.641

    Zna li neko kada ce biti napravljen seminar o deklarisanju prehrambenih proizvoda po kategorijama, npr hleb i zitarice kolaci i sve srodno u jednom seminaru, sa radionicom, gde sat nece kostati 30 e jer ne moze za 3 h da se nauci i a primerima obrade svi detalji o deklarisanju?

    Član 3.641

    Hvala na svim odgovorima!

    Član 3.641

    Svakako vratiti datume, jer se „bezdatumnim“ porukama prepiska ne stimuliše, naprotiv!

    Diskusija može da bude kvalitetna i posle godinu dana, jer nisu sve poruke vremenski organičene. Na ovaj način, čak i ljudi koji su se forumu prirdužili kasnije mogu da, čitajući stare teme, pronađu odgovor na neko svoje pitanje.

    Sa druge strane, poruke koje su vezane isključivo za pošiljaoca (npr ja sad tražim nekoga ko zna tehnologiju italijanskih grissina), obično su vremenski ograničena pa je datum neophodan!

    Takođe ono šta možeš da uradiš je da pogledaš druge forume i vidiš da li uglavnom imaju, ili uglavnom nemaju datum. To je najbolji pokazatelj, pogotovo ako gledamo forume koji traju već npr 10 godina.

    Član 3.641

    Zdravko, kada si poslao ovu poruku, ne vidim datum? ;)

    Ozbiljno, ne znam kad je bilo aktuelna ova tema, ali dodajte datum svakako, ovako ćemo stalno odgovarati na bajate poruke!

    Član 3.641

    Veoma korisni odgovori, hvala!

    KAd si pomenuo tunel: oni imaju šoker ali se plašim da još nisu naučili da ga koriste (tj, umeju samo da zalede pošto izvoze govedinu u arapske zemlje, ali ne verujem da ga koriste za hlađenje).

    Sad ću da vidim koliki nam je prosečan čekrk mase, pa da mi kažete (ako znate) koliko bi otprilike vremena trebalo da se toliki komadi mesa ohlade, ali ne i zalede. To je nažalost jedini način da kontrolišemo lead time do nas, ne bih da im potpirim maštu da nam isporučuju zaleđeno kao sveže, a ne bih ni da čekam 3 dana regularnog hlađenja jer dosta puta biramo stoku (mora da se ode tamo, pogledaju krave, odaberu, odstoje u karantinu… pa onda dok sve to prođe treba vremena i vremena).

    Evo saznala sam, stiže u četvrtinama po 35 kila.
    Male neke krave.

    Član 3.641

    A ja sam mislila da se niko neće javiti sa konkretnim odgovorom i gledala gde se zatvara tema ;)

    E pa hvala MSimiću. Bavim se restrukturiranjima u maloprodaji, i da, moji klijenti su uglavnom veliki klijenti lokalnim dobavljačima, ali nema šanse za HACCPom (a još manje, sertifikovanim) pošto su tržišta na kojima radim… pa da budem kulturna … Srbija pre 15 godina. Na skoro svakom tržištu na koje dođem, najpre se zaputim u klanice sa sve gumenjacima pošto uslovi u kojima rade su u najmanju ruku neprimereni (čast izuzecima). Kao što vidiš, ispostavlja se često da se moj posao svodi na protresanje dobavljača, a izbor nije baš neki jer je tržište tek u povoju.. na primer, ušne markice tek uvode, i tako .

    Konkretno pitanje: koliko je najbolje da posle klanja meso odstoji na hlađenju do momenta dostave? Mi ga ovde čuvamo 2-3 dana (pričam o govedini), do momenta rasecanja i otpreme u prodajne objekte.

    Drugo konkretno pitanje (više logističko, ali ajde): da bi se postigla temperatura u kamionu oko nule, na koliko realno treba postaviti termoking, pri spoljnoj temperaturi cca 18C? Istovar se vrši u proseku na 15 minuta, toliko su radnje udaljene jedna od druge, i ima max 10 radnji u jednoj ruti.

    Član 3.641

    Da, prihvatam. Možda sam loše postavila pitanje, probaću ponovo.

    Svaka zemlja ima svoje specifične uslove kad je u pitanju meso, koji se manje ili više razlikuju. Na to se odnosio deo mog pitanja „neovisno od pozitivne regulative“.

    Dakle šta je ono na šta je potrebno obavezno obratiti pažnju a gde se (ili usled čega) najčešće događaju gubici? Zanimaju me konkretni odgovori iz prakse. Primer: kako otkriti da li je dobavljač „varao“ tj da li ima zamrznutih tečnosti unutar karkasa – eto takve stvari me interesuju.

    Linkovi su takođe dobrodošli!