Verica

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 11.557

    U novom Pravilniku kao i u starom, postoji kao prizvod od kafe „pržena kafa“, koja se u promet stavlja pod nazivom „mešavina pržene mlevene kafe“ čl. 12. i čl. 15 stav 2.

    Član 11.557

    Poštovani,
    Ako  vam treba pomoć pri izradi deklaracija proizvoda, sa ili bez nutritivne deklaracije, javite se na telefon 065/2232104.
    Verica Živković, specijalista sanitarne hemije
     

    Član 11.557

    Poštovana Emina,

    Neto količina predstavlja neto masu ili neto zapreminu proizvoda u zavisnosti u kakvom je stanju proizvod  ili  u zavisnosti kako želi da se izrazi u jedinicama mase ili jedinicama zapremine.

    Ako se izražava u jedinicama mase onda „neto masa“ ako se izražava u jedinicama zapremine onda „neto zapremina“.

    Možete da navedete i samo reč „neto“ iza  koje ćete navesti  vrednost za nazivnu količinu u ciframa propisane visine sa odgovarajućom jedinicom.   

    Verica Živković -065/2232-104

     

     

     

    Član 11.557

    Poštovana Emina,

    Neto količina predstavlja neto masu ili neto zapreminu proizvoda u zavisnosti u kakvom je stanju proizvod  ili  u zavisnosti kako želi da se izrazi u jedinicama mase ili jedinicama zapremine.

    Ako se izražava u jedinicama mase onda „neto masa“ ako se izražava u jedinicama zapremine onda „neto zapremina“.

    Možete da navedete i samo reč „neto“ iza  koje ćete navesti  vrednost za nazivnu količinu u ciframa propisane visine sa odgovarajućom jedinicom u skladu sa pravilnicima:

    Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS” br. 19/2017 i 16/2018)                
    Pravilnik o prethodno upakovanim proizvodima (“Sl.glasnik RS” br. 43/2013 i 16/2016). 
    Verica Živković -065/2232-104

     

     

     

    Član 11.557

    Obavezna primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Sl. glasnik RS br. 19/2017. počeće 15.juna 2018. godine. Do tada važi stari Pravilnik ali vi možete da deklarišete proizvod i u skladu sa novim Pravilnikom. Do 15.06. 2018. ne smete da imate na deklaraciji manje podataka od onoga što predviđa pravilnik iz 2013. ali možete da dodate informacije koje traži novi Pravilnik.

    Čl 40. novog Pravilnika iz 2017, ostavlja na snazi čl. 47. Pravilnika iz 2013, koji ostavlja na snazi čl 30 Pravilnika iz 2004.

    V.Živković

    Član 11.557

    <!–[if gte mso 9]><xml>
    <w:WordDocument>
    <w:View>Normal</w:View>
    <w:Zoom>0</w:Zoom>
    <w:PunctuationKerning/>
    <w:ValidateAgainstSchemas/>
    <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>
    <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>
    <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>
    <w:Compatibility>
    <w:BreakWrappedTables/>
    <w:SnapToGridInCell/>
    <w:WrapTextWithPunct/>
    <w:UseAsianBreakRules/>
    <w:DontGrowAutofit/>
    </w:Compatibility>
    <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel>
    </w:WordDocument>
    </xml><![endif]–>

    <!–[if gte mso 9]><xml>
    <w:LatentStyles DefLockedState=“false“ LatentStyleCount=“156″>
    </w:LatentStyles>
    </xml><![endif]–><!–[if gte mso 10]>
    <style>
    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:“Table Normal“;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:““;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:“Times New Roman“;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}
    </style>
    <![endif]–>
    <p class=“MsoNormal“ style=“margin-top: 3.0pt;“><b style=“mso-bidi-font-weight: normal;“><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>Nešto više o kristalizaciji meda</span></b></p>
    <p class=“MsoNormal“ style=“margin-top: 3.0pt;“><b style=“mso-bidi-font-weight: normal;“><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>Konzistencija</span></b><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“> meda zavisi od njegovog sastava i uslova čuvanja. Razlikujemo redak ili tečni (med od belog bagrema i čempresa), viskozan ili lepljiv (od vresa, medljikovac) i kristalisan.</span></p>
    <p class=“MsoNormal“ style=“margin-top: 3.0pt;“><b style=“mso-bidi-font-weight: normal;“><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>Viskoznost meda </span></b><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>na temperaturi od 20<sup>o</sup>C kreće se od nekoliko desetina do nekoliko stotina poaza. Što je viši sadržaj vode i viša temperatura, viskoznost je manja. Viskoznost je povezana i sa sadržajem proteina i oligosaharida. Za medove koji imaju više od 1% proteina karakteristična je tiksotropija. Viskoznost meda u stanju mirovanja mnogo je viša nego posle mešanja, a nakon izvesnog vremena vraća se na početnu vrednost.</span></p>
    <p class=“MsoNormal“ style=“margin-bottom: 4.0pt;“><b style=“mso-bidi-font-weight: normal;“><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>Konzistencija meda</span></b><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“> suštinski zavisi od specifičnih ugljenih hidrata i njihovog odnosa. Što je viši odnos fruktoze i glukoze, to je manja viskoznost meda i med slabije kristališe. Ako je odnos fruktoze i glukoze 1,5 – 2,0, med veoma dugo ne kristališe, pri odnosu 1,1 – 1,5 njegova kristalizacija je usporena, a pri odnosu manjem od 1 med brzo kristališe. Visok sadržaj ugljenih hidrata ubrzava kristalizaciji, usled prezasićenja rastvora, ali pri tom se povećava viskoznost što ometa tok kristalizacije. Veći sadržaj složenih šećera (izuzev melecitoze) usporava kristalizaciju (složeni šećeri nisu skloni kristalizaciji i povećavaju viskoznost meda).</span></p>
    <p class=“MsoNormal“ style=“margin-bottom: 4.0pt;“><span style=“font-family: ‘Times New Roman’;“>Brzina <b style=“mso-bidi-font-weight: normal;“>kristalizacije</b> i veličina kristala zavisi od sastava meda, temperature i količine prvih kristala (centra kristalizacije). Razlikuje se med koji sporo i med koji brzo kristališe. U prve se ubraja npr. med od belog bagrema, žalfije, kestena, vresa, neki medljikovci koji sadrže erlozu. U druge, med od maslačka, uljane repice, grahorka i niz medljikovaca sa velikom količinom melecitoze. Pri kristizalizaciji kao talog pada glukoza i melecitoza a fruktoza ostaje u gornjem sloju. Kristalizacija meda će uopšte izostati ako je sadržaj glukoze u medu ispod 30%. Optimalna temperatura za kristalizaciju je 10-15<sup>o</sup>C. Na nižoj temperaturi povećanje kristala je otežano usled smanjene difuzije, a na višoj se povećava rastvorljivost šećera. U zavisnosti od veličine kristala, kristalizacija može biti sitno ili krupnozrnasta, jednoobrazna ili ne. Kristalizacija može biti potpuna i nepotpuna – koja se javlja kod nedozrelog meda ili dugo čuvanog pri 25-28<sup>o</sup>C.</span></p>