• Autor
    Članci
  • Član 1.633

    Mijenjati NAVIKE, bilo u privatnom ili poslovnom životu, največi je moguči izazov s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu. U to sam se, po ne znam koji put, uvjerio i ovih dana. Nakon što smo za jednu tvrtku u Hrvatskoj dva mjeseca radili na projektu novog proizvoda, glavni menadžer nas je jedan dan nazvao i rekao: „Slušajte, sve ovo što ste vi nama predložili i napravili ocjenili smo da nam je nepotrebno i preskupo ! Nama je najvažnije da što prije izađemo na tržište sa našim proizvodom, pa ako se pokaže da naš proizvod ima kupce i donosi nam zaradu, onda ćemo na njemu više poraditi !“ Na moje pitanje, kako misli osvojiti tržište i kupce sa proizvodom koji ni po kojem kriteriju nije spreman za izlazak na tržište, odgovorio mi je : „Imat ćemo nižu cijenu od konkurencije, a valjda ćemo imati i malo sreće !“
    Ovo je samo jedan u nizu dokaza da u uslovima suvremenog poslovanja, gdje smo svakodnevno suočeni sa sve većom konkurencijom na domaćem i globalnom tržištu, postoji jedan nezaobilazan i vrlo važan, snažan element proizvodnih i marketinških aktivnosti koji se sve snažnije razvija i koristi, ali je još uvijek mali broj menadžera koji prepoznaje i shvaća potencijale i značaj elementa zvanog – AMBALAŽA ! U njihovoj poslovnoj praksi i razmišljanjima, koja su plod NAVIKE, ambalaža je uvijek TROŠAK, a nikada nije INVESTICIJA ! Radeći sve ove godine uvijek iznova ostanem zatečen oskudnom količinom znanja o ambalaži i pakovanjima, kako u poslovnim tako i u obrazovnim krugovima. Svakome od nas je, kada smo u ulozi običnog kupca, lijepo kada vidimo i kupimo proizvod u atraktivnoj ambalaži jer nam to stvara ugodu kupovanja i zadvoljstvo posjedovanja i konzumiranja kvalitetnog proizvoda. Zašto onda, kad smo u ulozi onoga koji treba stvoriti takav proizvod i ponuditi ga kupcu, ne razmišljamo na takav način ?
    Takav raskorak u ponašanju i načinu razmišljanja iznenađuje iz nekoliko razloga:
    – Kako bi se roba mogla staviti u promet, mora biti zaštićena od nepovoljnog utjecaja okoline, tj. na način koji jamči siguran transport i održivost proizvoda, sprečava rasipanje i otuđivanje sadržaja, omogućuje pravilno prodavanje i uporabu, čuva i zaštićuje kvalitetu proizvoda. Tek stavljanjem prehrambenih proizvoda, neovisno o kvaliteti i održivosti, u ambalažu ti proizvodi postaju roba u prometu. Bez kvalitetnih pakovina u suvremenom svijetu nema kvalitetnih proizvoda.
    – Izgled pakiranih proizvoda prvi je kontakt kupca s proizvodom koji želi kupiti. O izgledu pakovine, cijeni proizvoda i kvaliteti ambalaže najčešće ovisi odluka o kupnji nekog novog ili manje poznatog proizvoda. Kvaliteta ambalaže i dojmljivost pakovina često su važniji od kvalitete punjenja. U slučaju sličnih proizvoda ponekad imaju i presudnu ulogu pri odluci o kupnji.
    – Ambalaža i punjenje, neovisno o kvaliteti i drugim značajkama koje potrošač otkriva tek kasnije, jedinstvena su cjelina originalnih pakovanja prehrambene i druge robe. Način na koji je proizvod upakiran, s gospodarskog je stajališta, ponekad važniji od kakvoće upakiranog proizvoda.
    – I na kraju, ali ne manje važno, dobro raspoređeni proizvodi u atraktivnoj ambalaži doprinose prepoznatljivosti prodavaonica i prodajnog mjesta, a time direktno utječu i na i razinu općega i društvenoga standarda. Izgled prodavaonice i opća kvaliteta proizvoda u prikladnoj ambalaži prvo su i, često, jedino mjerilo po kojem prosječni građanin ocjenjuje razinu kvalitete života u nekom dužem vremenskom razdoblju.

    Korijeni naše budućnosti uvijek su negdje u našoj prošlosti !

    Trenutno stanje domaće trgovine i proizvoda koji se najbolje prodaju, te sustavno uklapanje u gospodarske tokove kojima težimo, spremnost prihvaćanja i pomaci prema onima koji su ispred nas mnogo nam govore čemu se možemo nadati i što nas očekuje u Europi, u ne tako dalekoj budućnosti. Naravno vrlo je važno kako se i s kim uspoređujemo, te čemu težimo. Gledajući stanje na prodajnim mjestima, a istovremeno slušajući naše razne direktore i menadžere uočavamo razliku između rečenog i učinjenog !
    Promatramo li organizaciju, izgled i opremljenost prodajnih mjesta ili ponudu roba u Bugarskoj, Rumunjskoj, Albaniji, donedavno “tranzicijskim zemljama Istočne Europe” i stanje prodajnih mjesta i ponude roba u “starim” članicama Europske Unije primijetit ćemo bitne razlike i stanje koje nam, ako se nešto značajnije ne promijeni, ne ulijeva odviše optimizma. Nije potrebna neka posebna mudrost ili sustavno istraživanje da bismo zaključili da je kvaliteta sustava pakiranja, pakovina i ambalažnih materijala bila značajna prednost koju smo donedavno imali u odnosu na ostale zemlje u tranziciji. U tome smo se razmjerno rano približili standardima razvijenoga svijeta ali tu prednost, u odnosu na manje razvijene, postupno gubimo. Kako bismo danas,na prodajnom mjestu, utvrdili odakle dolazi pojedini proizvod, nije dovoljno pogledati u ambalažu i ocijeniti izgled i opremljenost proizvoda, nego moramo uzeti proizvod u ruke i pročitati ona sitnija slova koja nam govore o zemlji porijekla, imenu uvoznika, proizvođača i slično. Nemojmo se zavaravati….drugi na tom području napreduju brže od nas ! “Okrutni kapitalizam” nije stvar nacionalnog ili regionalnog karaktera. Zahtjevi koje trgovina postavlja za ambalažu i pakovine ne razlikuju se kod domaćih i uvoznih proizvoda. Želimo li biti konkurentni moramo se što više približiti standardima najrazvijenijih i što više zadržati prednost u odnosu na one koji su donedavno znatno zaostajali za nama. Zar sve ovom nije dokaz da su korijeni naše budućnosti uvijek negdje u našoj prošlosti. Možda sam u svom izlaganju otišao predaleko ali to je samo dokaz koliko je AMBALAŽA kompleksno područje, koje ne trpi nikakvu improvizaciju, nego daje rezultate samo ispravnim promišljanjem, te sustavnim i pravovremenim djelovanjem !
    Ambalaža i način pakovanja proizvoda je toliko osjetljiva na promjene potrošačkih potreba i ukusa, osjetljiva na nove tehničke i tehnološke promjene, na nove načine komuniciranja i kanale distribucije da je potreba za njenom stalnom atraktivnošću postala glavna preokupacija mnogih profesija, ekspertnih timova i konzultantskih agencija. U srednjim i malim kompanijama još uvijek prevladava uvjerenje da je dovoljan kvalitet proizvoda, a da ambalaža i način pakovanja neće mnogo doprinijeti promociji proizvoda i povećanju prodaje. Međutim, posljednjih desetak i više godina svjetska konkurencija je tržištu ponudila toliko novih proizvoda sa mnoštvom novih ambalažnih materijala, oblika i tehnika pakiranja da je bez ozbiljnijeg pristupa stručnjaka iz te oblasti veoma teško u našim domaćim poslovnim prilikama pratiti stanje ambalaže, njene promjene i promjene u okruženju.U prilog tome govori i tržišni pokazatelji prema kojima je industrija ambalaže trenutno jedan od najbrže rastućih industrijskih sektora, posebno u prehrani, koja se u Evropi označava največim proizvodnim sektorom vrijednim 1100 milijardi dolara.
    Generalno, poslovanje vezano za ambalažu iz godine u godinu postaje sve veći posao: za 2007.godinu njegova vrijednost je procenjena na 470 milijardi dolara sa prosječnom stopom rasta od 3,5 % godišnje. Procjenjuje se da će u 2014. godini vrijednost tržišta ambalaže dostići skoro 600 milijardi dolara. Ove činjenice ukazuju na veoma brzi
    napredak industrije ambalaže i u tehničkom smislu. Neprekidno se pronalaze novi ambalažni materijali i načini pakiranja, koji udovoljavaju sve strožijim zahtijevima kupaca.

    GA Consulting d.o.o.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.