Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 119

  Zanima me nesto vise o ovom aditivu, pre svega oblik i koncentracija u kojoj se koristi u prehrambenoj industriji, kao i stepen njegove stetnosti po zdravlje.
  Hvala unapred

  Glavni urednik

  Amonijum-hidrogenkarbonat ima oznaku E503. Koristi se kao regulator kiselosti i sredstvo za dizanje testa. O njegovoj štetnosti po zdravlje imate na dosta mijesta na internetu.

  Što se tiče koncentracija one se razlikuju za pojedine proizvode. Napišite mi za koji vas proizvod interesuje maksimalno dozvoljena koncentracija.

  Član 12.239

  I mene zanima koliko je stetan kada se nadje u hrani.Pokusala sam da nadjem na internetu,posto ste rekli da o njegovoj stetnosti je pisano dosta na internetu…..ali nisam uspela nista da nadjem.Ako bi ste mogli da navede bar nesto.Imam malu bebu i prilicno sam zaplasena koliko nam je hrana zatrovana..i prosto ne znam odakle da pocnem sa pretragama.

  Član 1.757

  Ja ga koristim u izradi leciderskih kolača. Koristi se odvajkada, a prvi put čujem da je štetan. Verovatno zavisi od koncentracije. Uostalom, sve je štetno kada se u organzam unese previše

  Član 21.589

  Mene zanima da li amonium-hidrogen karbonat moze da prouzrukuje nadimanje stomaka, odnosno stvaranje gadova?

  Član 451

  Amoniumhidrogenkarbonat sluzi da stvori gasove, a samim tim i prouzrokuje nadimanje stomaka. Tacno je to da se on odavno koristi, ali to ne znaci da nije stetan. To je slozena so koja se u odredjenim uslovima razlaze na vodu, ugljeen-dioksid i amonijak. Ja odavno ne zagovaram njegovo koriscenje. Narocito proizvodima koje konzumiraju mala deca nebi trebao da se dodaje. Velika je stvar sto se moze bez njega, a da se dobiju jos i bolji rezultati.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 1.541

  Da li postoji metoda kojom se može dokazati ostatak amonijaka u gotovom proizvodu,recimo u keksu tipa petit ?

  Član 451

  Svakako da postoji i moguce je dokazati. Da nije tako onda zakonska odredba koja se odnosi na ovo nebi imala smisla.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.