• Autor
    Članci
  • Član 35.255

    Dobar dan,

    Jedan tehnolog mi je dao savet kako da sprecim nadimanje u stomaku i podrigivanje nakon ispijanja piva.

    Naime, resenje je da se popije samo jedna rakija nakon toga. Nije bio u pitanju neki alkoholicarski trik, vec ozbiljan savet. Podlogu nalazi u procesu koji se obavlja u zeludcu kada se mesaju slabo alkoholno pice (pivo) i jako alkoholno pice (rakija).

    Kasnije mi je jedna poznanica tehnolog to potvrdila. I razradila je pricu o tom procesu kada se pivo i rakija nadju u zeludcu. Taj proces cak ima i svoje ime, ali sam ga zaboravila.

    U pitanju je samo jedna rec, ali nikako ne mogu da se setim imena tog procesa, moze li mi neko pomoci?

    Član 35.255

    Dobar dan svima,

    pisem ponovo posto vidim da moj post nije imao odjeka. Moguce je da je zbog nezgrapnog naslova ili sam stavila u pogresnu temu.

    Sigurna sam da bar neko od ljudi sa ovog foruma ima odgovor na moje pitanje. Ako ne ucesnici, onda urednici sigurno!!!

    Molim Vas za saradnju, vazno mi je radi konsultacija sa drugim osobama…

    Član 10.569

    Poštovana Milice, jedini  naziv koji je meni od davnina poznat za ovu kombinaciju pića, a staje u jednu reč, je „beton“ 😁 Izvinite na neozbiljnosti. Svakako bi i meni bilo interesantno da čujem reč tehnologa u vezi ove reakcije. Pozdrav…

     

    Član 35.255

    Hvala Marko na pokusaju :)

    Nesto sam citala sinoc. Moze biti da je u pitanju alkoholna dehidrogenaza? To su enzimi koji razlazu alkohol u jetri. Ali to i dalje ne daje odgovor na moje pitanje: Zasto taj jaci alkohol (40 promila) sprecava nadimanje posle piva (5-6 promila)? Ima li veze sa karbonizacijom (pivo jeste, jaci alkohol nije)?

    I kako se bese zove taj proces gde reaguju jaci alkohol i pivo?

    Naravno, govorim samo o jednoj casici zestokog pica. Nije cilj opijanje, vec sprecavanje nadimanja ;)

    Član 451

    Posle ispijanja piva nebi trebalo da ima nadimanja u stomaku. Pivo se ispija po sistemu 3×3; to znaci da 1/2 litra treba popiti u 3 „seta“. Pivo se pije punim gutljajima, tj. usta treba da su puna piva. Ne sme se brzo ispijati. Ne sme se gutati vazduh uz pivo. Ako se radi ovako nece doci do nadimanja. Tzv. podrigivanje je druga stvar. To je normalno i cak stavise pozeljno, jer daje poseban dozivaljaj, narocito kada se kroz nos osete arome piva. Pijenje rakije posle piva nebih preporucio. Obrnuto nekako i ide. Posle piva moze da se popije jedna „Coca-Cola“. Ona doprinosi manjem pijanstvu ako je do njega vec doslo. I jos nesto; pivo nema 5-6 promila, vec je sadrzaj alkohola 5-6% vol. Slicno vazi i za rakiju. Mogu reci da je umereno redovno pijenje piva jako zdravo. Pivo je veoma jak diuretik, sto svima danas nedostaje. Pivo je takodje dobar afrodizijak, kako za muskarce, tako i za zene. Mnogi misle da zenama ne treba afrodizijak; treba i te kako. Ne u svrhu kao kod muskaraca, ali svakako treba. Povecava sexualnu zelju i opusta organizam. A to je za pocetak vise nego dovoljno. Davne 1978. godine bio sam prvi inzenjer u Jugoslaviji koji je diplomirao na pivu. Toliko od mene zasada.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 35.255

    Postovani Milivoje,

    Hvala Vam na iscrpnom odgovoru i savetima. Slazem se da je rec o sadrzaju alkohola u % vol, a ne promilima. Moja je greska u brzopletosti pisanja.

    Dosla sam ovde po naziv resenja problema, a dobila sam jos jedno resenje za problem. Hvala Vam za to. Pokusacu prvom narednom prilikom da primenim.

    Sto se tice naziva procesa u zeludcu koji mi je ubacen u glavu poput crva, nastavljam sa potragom. Ukoliko jos neko ima ideju kako bi se mogla zvati, svi predlozi su dobrodosli. Podsecam, reakcija je kad se pomesaju slabo-alkoholno i jako-alkoholno pice u zeludcu??

    Pozdrav svima i uzivajte u umernom ispijanju piva!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.