• Autor
  Članci
 • Član 30.924

  Generacija stručnjaka koja je vodila Zadruge kao organizatora poljoprivredne proizvodnje na individualnom sektoru , skoro je izumrla.

  Nove generacije stručnjaka , zbog izolovanosti Srbije , nisu stekle veštine niti svoje ime na svetskom tržištu.

  Najveći problem je što Srbija nema institucije koje poznaju ovu materiju.Čak se ni Ministarstvo poljoprivrede i Ruralnog razvoja ne upušta u rešavanje ovog , vrlo jednostavnog problema ! Ma da im to stoji u opisu poslova i zadatka !

  1986. god Srbija je imala najveći Nacionalni dohodak na prostoru bivše Yugoslavije ,čak većine zemalja Evrope ,upravo ,zahvaljujući cerifikovanoj poljoprivrednoj proizvodnji po YUS stanardima.

  Iz Poljoprivrednog kombinata Beograd ,voće i povrće,grožđe,izvozilo se po celom Svetu,jabuka „Voćarskoh Planaža Boleč“ išla je na Englesko i Evropsko tržište,meso domaćih proizvođača za Italiju i Grčku,mesne prerađevine u Ameriku…

  Danas domaći proizvođač ne može da ubaci svoju robu ni u domaće-strane trgovinske lance jer nemaju potrebne cerifikate predviđene domaćim “ Pravilnicima o Zdravstvenoj ispravnosti voća,povrća i pečurki „kao i Bezbednosti hrane ,prilagođene EU standardima !

  Srbija ne poznaje zadrugarstvo kakvo imaju susedne zemlje pa italijanska Zadruga  „Compagnia Finanziaria Etica“,nije mogla da registruje svoju zadrugu u Srbiji.

  Možemo samo da se nadamo da će odluka Vlade Srbije za približavanje EU, postaviti dokazane ,svetski priznate stručnjake iz ove oblasti i isterati mehanizaciju poljoprivrednih prizvođača koja već tri dećenije stoju u hangarima ,na njive !

   

   

   

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.