• Autor
    Članci
  • Član 30.924

    Generacija stručnjaka koja je vodila Zadruge kao organizatora poljoprivredne proizvodnje na individualnom sektoru , skoro je izumrla.

    Nove generacije stručnjaka , zbog izolovanosti Srbije , nisu stekle veštine niti svoje ime na svetskom tržištu.

    Najveći problem je što Srbija nema institucije koje poznaju ovu materiju.Čak se ni Ministarstvo poljoprivrede i Ruralnog razvoja ne upušta u rešavanje ovog , vrlo jednostavnog problema ! Ma da im to stoji u opisu poslova i zadatka !

    1986. god Srbija je imala najveći Nacionalni dohodak na prostoru bivše Yugoslavije ,čak većine zemalja Evrope ,upravo ,zahvaljujući cerifikovanoj poljoprivrednoj proizvodnji po YUS stanardima.

    Iz Poljoprivrednog kombinata Beograd ,voće i povrće,grožđe,izvozilo se po celom Svetu,jabuka „Voćarskoh Planaža Boleč“ išla je na Englesko i Evropsko tržište,meso domaćih proizvođača za Italiju i Grčku,mesne prerađevine u Ameriku…

    Danas domaći proizvođač ne može da ubaci svoju robu ni u domaće-strane trgovinske lance jer nemaju potrebne cerifikate predviđene domaćim “ Pravilnicima o Zdravstvenoj ispravnosti voća,povrća i pečurki „kao i Bezbednosti hrane ,prilagođene EU standardima !

    Srbija ne poznaje zadrugarstvo kakvo imaju susedne zemlje pa italijanska Zadruga  „Compagnia Finanziaria Etica“,nije mogla da registruje svoju zadrugu u Srbiji.

    Možemo samo da se nadamo da će odluka Vlade Srbije za približavanje EU, postaviti dokazane ,svetski priznate stručnjake iz ove oblasti i isterati mehanizaciju poljoprivrednih prizvođača koja već tri dećenije stoju u hangarima ,na njive !

     

     

     

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.