• Autor
  Članci
 • Član 64

  Zdravo svima,

  Dali neko moze da mi posalje informaciju za to ko su vadzeci pravilnici u pogled mikrobioloska ispravnost mekih sireva u Australiji(neki web site gde to pise isl).Zanima me koja je kod njih referentna metoda sto se tice ispitivanje prisustvo na Ecoli u meki sir.

  Pozdrav,

  Član 64

  Da li je u siru dozvoljeno prisustvo koliformnih bakterija?

  Glavni urednik

  Smiju ih sadržati. Pravilnikom su propisane maksimalno dozvoljene količine koliformnih bakterija koje se smiju naći u siru. Koliformne bakerije ukazuju na fekalno zagađenje tako da su apsolutno nepoželjne u siru. Ovo ukazuje da imate veoma ozbiljan problem u samom procesu proizvodnje sira. I ja bih rekao da taj problem potiče od loše higijene može i čuvanja mlijeka nakom muže na farmama isporučioca, naravno uzrok može biti i loša higijena samog pogona za preradu.

  Sirevi ne smeju sadržavati, i to:
  1) tvrdi sirevi – koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije, Proteus vrste i Escherichia coli u 0,1 g;
  2) polutvrdi sirevi – Proteus vrste i Escherichia coli u 0,01 g;
  3) meki sirevi (meki sirevi sa plemenitim plesnima, meki sirevi sa mažom, beli sirevi i sveži sirevi) – Proteus vrste u 0,01 g;
  4) sirni namazi – Proteus vrste i Escherichia coli u 0,01 g;
  5) topljeni sirevi – koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije, Proteus vrste i Escherichia coli u 0,1 g, ni više od 10.000 mikroorganizama u 1 g.

  Od gore pomenutih u kliformne bakterije spadaju: Proteus vrste i Escherichia coli

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.