• Autor
  Članci
 • Član 7.983

  Potrebna mi je pomoc. Da li domaca zimnica moze da se konzervira bez upotrebe hemijskih konzervanasa (tursija, ajvar, dzem, paprika i sl.)? Ukoliko moze, koji je to nacin i koliko je taj nacin konzerviranja pouzdan u smislu trajanja ispravnosti proizvoda? Ako zimnica moze uspesno i pouzdano da se konzervira pomocu secera, soli, sircetne kiseline i pasterizacije zasto se onda koriste hemijski konzrevansi? Da li prirodno konzervirani proizvodi mogu da podnose visoke temperature na rafovima prodavnica u letnjem periodu, jer na svim proizvodima uglavom pise da su bez upotrebe hemijskih konzervanasa?

   

  Član 5.964

  Kornišoni, paprika, ajvar, dzem i sl. proizvodi mogu se raditi bez upotrebe hem. akonzervansa. Potrebno je da se izvede pasterizacija kako treba, odnosno da ako je u pitanju staklena ambalaža da dođe do vakumiranja. Ovakav proizvod je stabilan min 2 godine. Ovaj tip proizvoda može se raditi i u limenkama BEZ UPOTREBE KONZERVANSA. Ponavljam najbitnije je dobro podesiti parametre pasterizacije.

  Član 7.983

  Hvala na odgovoru. Da li negde mogu da se pronadju optimalni parametri pasterizacije za razlicite proizvode (temperatura, vreme pasterizacije), u nekoj knjizi ili sl.? Pozdrav.

  Član 5.964

  Nema knjiga u kojoj postoje tačni režimi pasterizacije za pojedinačne proizvode. Mogu Vam preporučiti knjigu Konzervisanje hrane od Martina Vereša. Najbolji način da se odredi režim pasterizacije jeste da se rade probe, da se vidi kako temperatura utiče na plod. Temperatura ne sme biti suviše velika kako ne bi došlo do omekšanja ploda, to je jedan od osnovnih parametara pri definisanju režima pasterizacije. Naravno mora se uzeti u obzir i mikrobiološka stabilnost proizvoda, jer visina temperature i vreme pasterizacije treba da obezbede mikrobiološku stabilnost proizvoda. Temperatura se kreće u opsegu 84-90 C, u trajanju 15-20 min… To je neka prosečna vrednost. tačne vrednosti najbolje je odrediti sistemom proba sa različitim temperatura i vremena pasterizacije.

  Član 9.249

  DA SE KOMPOTU OD JAGODA KOJI JE POCEO DA SE KVARI MOZE ZAUSTAVITI KVARENJE, ILI MOZE DA SE SAMO BACI?

  Član 4.959

  Olivera tehnicki je moguce ali da li je isplativo to je vec drugo pitanje

  Član 4.959

  Ivana pasterizacija na 90 c u trajanju 20 min to neide bas tako

  Član 16.673

  Zdravo, potrebna mi je pomoc. kako je najbolje pasterizirati pecene paprike u teglama od 580ml? Dali je bolje da se vruce zatvaraju u tegle, pa onda da se pasterizuju ili hladne? I na koju temperaturu i koliku dugo treba da se pasterizuju?

  Član 1.790

  Небојша просветли нас.Због свеопштег пада квалитета и воћа и поврћа очигледно је да се и остављање зимнице мора мало кориговати па Вас молим  за коментар у том смеру.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.