Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 93

  Poštovani Zdravko,

  Tehnologija izrade je uglavnom kao i kod svih koji se izrađuju u domaćoj radinosti: pasterizacija mleka (65 stepeni, 30 min) uz mešanje-hlađenje da se spusti temp. mleka na 26 stepeni-dodavanje jourta (naziv jogurta je biogard?-verovatno su u pitanju probiotske kulture bakterija)-dodavanje sirila (svega 10% od preporučene doze)-mirovanje 24h-vađenje sirnog gruša-stavljanje na cedke (ceđenje 24h).

  Distribuirali bi ga sa i bez začina. Recimo da bi od svežeg pravili kuglice i uvaljali ih u ruzmarin, bosiljak ili žalfiju. Ili bi u adekvatnu ambalažu stavljali red sira, red maslina i zalivali maslinovim uljem.
  Zato me i interesuje koju ambalažu preporučujete, kakva su iskustva sa trajnošću tako kombinovanih sireva i začina/maslina, kao i koju opremu za siraru preporučujete (ako imate neku preporuku za proizvođača opreme za sirare, možda ovde u Hrvatskoj ili kod nas u Srbiji)

  Lep morski pozdrav i da se vidimo sledeće lito na Braču.

  Član 93

  Drage kolege,

  bivši sam student Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, sad sam na Braču i počinjemo zanatsku proizvodnju kozijeg sira.
  Interesuje me šta bi nam preporučili od opreme, kao i koja bi ambalaža bila preporučljiva za gotov prozivod?
  Proizvodićemo Burzen (tako ga bar ovde zovu), sa i bez dodataka. Interesuje me takođe da li dodavanje začinskog bilja (ruzmarin, bosiljak, žalfija), maslinovog ulja ili celih maslina smanjuje rok trajanja proizvoda.

  Unapred zahvalna i veliki pozdrav za moj Novi Sad
  Emina

  Glavni urednik

  Pozdrav Emina, dobrodošla na forum,

  Do neki dan sam bio u tvom komšiluku, ljetovao sam na Hvaru. Planirao sam i dolazak na Brač, ali se izjalovilo – možda sljedeće godine.

  Možeš li malo pojasniti tehnologiju proizvodnje ovog sira. Ovog vikenda idem u jednu siraru pa bi Ti možda bio od pomoći. Oni proizvode i kozje sireve, pa bi mogao da popričam sa njihovim tehnologom.

  Član 492

  Poštovana,

  ja se već 5 godina bavim preradom kozjeg mleka i mogu Vam reći da se proizvodnja sireva od kozjeg mleka dosta razlikuje nego proizvodnja od kravljeg mleka.
  Dodatak začina ne smanjuje rok trajanja sireva. Ja sam radio kozji sir u maslinovom ulju sa dodatkom začina i takav sir stoji već 4 godine i nema promena. Samo pazite na temperaturu skladištenja.
  Preporučujem Vam staklenu ambalažu iz Svete Nedelje, firma Bumbar, tel .01/332 3412.
  Takođe, preporučujem pre početka veće proizvodnje da se obavezno obezbedi tržište.

  POZDRAV,
  SLAVEN, INĐIJA

  Član 4.464

  Upravo sam se registrovao i takodje pocinjemo sa proizvodnjom kozijih proizvoda posto imamo farmu alpskih koza. Pozdrav svim kozarima, i mlekarima

  Član 5.664

  Ja sam se takodje registrovao.Pocinjem sa proizvodnjom koyijeg mleka i sira.Pozdravljam sve clanove.

  Član 5.017

  I ja pocinjem sa proizvodnjom kozji i kravji sir, to je tema za moj magisterski rad za utjecaj sterter kulturi
  možete li mi pomoći gdje kupiti starter kultura, trebam od različitih proizvođača, pa ako možete pomoći me gdje bih mogao skinuti
  Hvala vam unaprijed

  Član 6.535
  Član 13.016

  Odavno se bavim kozama. Iz početka za kučne potrebe ali ideja o nekom biznisu u mom slučaju nije dala rezultat. Pravim kačkavalj. Pošto litar mleka nekad prodam po 100 din litar tako je i cena kačkavalja kao da sam prodala mleko. (1000 din za kg). Samo viču skupo. Običan beli sir 6oo din. opet viču skupo. Mnogo sam se razočarala. Shvatam i situaciju i nemaštinu ali… teško mi je da prodam koze jer ih baš volim ali me tako ubija u pojam to što narod misli da se može od ovog posla jako obogatiti. Rado bih se udružila sa nekim ko ima pozitivnu stranu gledanja na svet kozarstva, i ko bi mi pomogao da bude bolje i meni i njemu. Pozdrav

  Član 13.091

  Svetlana, koliko koza imate? Gde zivite i kome prodajete svoje proizvode?

  Član 13.016

  Trenutno imam 3 koze. Živim u Beogradu a proizvode tj. mleko,sir,surutku,kačkavalj  prodajem preko prijatelja ili njihovih komšija a ako neprodam nažalost višak dajem drugim životinjama.

  Član 13.091

  Mislio sam da ste ozbiljan proizvodjac……

  Član 13.016

  Imala sam 15 koza a li sam baš iz razloga koji sam navela smanjila i sada imam samo 3. Svi nešto pišu o nekoj registraciji. O čemu je tu reč. Dali se tom registracijom nešto menja u slučaju prodaje ili je opet kako se snadješ a moraš da plaćaš obaveze? Gde se to registruje i koliki broj koza se mora imati? Pozdrav

  Član 13.091

  Ne znam na koju registraciju mislite?
  Imate li registrovano poljoprivredno gazdinstvo?

  Član 16.737

  ko zeli da sa saradjuje u kozarstvu molim da me kontaktira na broj telefona 065 44 77 274.bojan radosaljevic,desimirovac pored kragujevca.imam trenutno 8 koza i planiram da se prosirim i u brojcanom stanju stada i u proizvodnji.neki uslovi postoje a za ostalo hocu da apliciram kod ministarstva poljoprivrede da bi uzeo i autohtonu balkansku kozu i da probam da je razmnozim u saradnji sa zavodom za veterinarsku proizvodnju iz zemuna mr nikola petkovic je voljan da mi izadje u sustret kao i njegove kolege.ako ima jos zaintresovanih neka me kontaktiraju.srdacan pozdrav i mnogo mi pomazete sto se tice informacija

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.