• Autor
    Članci
  • Član 216

    Poštovanje gsp. Šumić. Zahvaljujem se na Vašem trudu oko literature. Baš sam ovaj materijal pronašao prije par dana i veoma je dobar. Opisuje uglavnom EU Direktivu 92/46 u cijelosti. Ja sam našao još nekih fajlova na engleskom jeziku i ako bude neko zainteresiran ja ću ih na forum proslijediti. Još jednom se zahvaljujem. Pozdrav iz Sarajeva

    Član 216

    Zahvaljujem se gsp. Zdravko za proslijeđene web stranice vezano za ovu temu. Nisam baš našao mnogo o ovoj temi. Rekli ste da imate još nekog materijala na ovu temu pa bih Vas zamolio da mi pošaljete na e-mail. Pozdravljam.

    Glavni urednik

    Prema Direktivi EEC 92/46 u Evropskoj Uniji, a zatim i regulative EC 04/853 uspostavljeni su slijedeći kriterijumi za kvalitet sirovog mleka u zemjama EU. Sirovo kravlje mlijeko koje služi za proizvodnju toplotno obrađenog konzumnog mleka, fermentiranih mlijeka, modifikovanih mlijeka mora sadržati:
    Broj mikroorganizama/ml ≤ 100.000
    Broj somatskih ćelija ≤ 400.000

    Prema ovim propisima kvalitetet mleka ocenuje se na bazi hemijskog sastava, fizikčih osobina i higijenskog kvaliteta, kao i prisustva inhibitornih supstanci.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.