Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 8.991

  Volim da konzumiram kiselo mlečne proizvode, ali od nedavno sam izbacila iz ishrane sve što je životinjskog porekla.Interesuje me da li se mogu fermentirati žitarice i voće u kontrolisanim uslovima.Na primer ječam sa voćem ili bez(kao prebiotik) uz dodatak probiotika u kapsulama, kupljenih u apoteci.Ranije sam mešala ove namirnice sa mlekom i „kiselila “ kod kuće.
  Hoće li se dogoditi isti proces ukoliko izbacim mleko i koliko dugo bi trebalo da traje?
  Japanci i kinezi imaju odlične fermentisane produkte,ali sa bakterijama i gljivicama sa njihovog podneblja. Zašto i mi ne bismo imali naše?

  Član 451

  Postovani Ferment,
  moguce je fermentisati vrenjem voce i narocito zitarice. fermentacija takvih proizvoda je obicno alkoholna. Medjutim moze biti zdruzena (mlecna i alkoholna). Tipican predstavnik je recimo boza. Moguce je da bude i iskljucivo mlecna, medjutim tu ima dosta ogranicenja.
  Recite sta Vas konkretno zanima. Ranije sam fermentisao sojino mleko. Sada radim na nasim zitaricama (kukuruz i jecam). Treba reci da se svi napici koji se dobiju jako su zdravi i korisni.
  Veliki pozdrav
  Milivoje Jovic
  tehnolog-konsultant

  Član 8.991

  Poštovani g. Joviću,

  Interesuje me sve što se može fermentisati u kućnim uslovima, a pritom se može konzumirati i da ne sadrži alkohol.Boza je odličan napitak, može se reći i hrana.Pravim je od kukuroznog, ali i od ječmenog brašna,kao i od samo usitnjenih žitarica. Takođe koristim i riđuvelak od isklijalih žitarica. Može li kombinacija voće-žitarice zajedno da fermentiše(u vidu kaše), tj. da li je bezbedno za konzumiranje što se tiče bakterija i koliko dugo treba da se odvija proces? Koju starter kulturu treba koristiti?
  Inače od ostalih fermentacija, pravim sirće od: jabuke,šljive i kajsije.Čini mi se da je bolje od japanskog (umeboši).Njihove kajsije nisu ništa bolje od naših.
  Veoma me interesuje fermentisanje sojinog mleka i same soje, sa obzirom da je koristim u ishrani.Čime se ona može potstaknuti na fermentaciju na našem podneblju?
  Korišćenjem fermentisanih proizvoda sam izbegla operaciju i vidno popravila zdravlje.

  Pozdrav Ferment.

  Član 451

  Postovani ferment,
  neznam cemu toliko odupiranje alkoholu.
  Alkohol je koristan, naravno u ogranicenim kolicinama. Ima ga redovno u hlebu. Jeli zbog toga treba izbegavati hleb. U bozi ga ima i to vise od 0,5%, tako da je boza skoro alkoholno pice. Najbolje je zdruziti mlecnu i alkoholnu fermentaciju. Tako se od davnih vremena dobijao veoma zdrav mlecni napitak KUMIS. Mozemo raditi na zdruzenoj fermentafciji zitarica i voca ili mleka i voca ili zitarica i mleka. Kada bi se to dobro odradilo dobili bi se izvrsni napici i jos uz to veoma zdravi.
  Veliki pozdrav.
  Milivoje Jovic

  Član 8.991

  Nemam apsolutno ništa protiv alkohola, samo me interesuje šta TAČNO trebam da uradim (ceo postupak),da bi „dobila izvrsni napitak“. Potrebna su mi konkretna uputstva.

  Pozdrav.

  Član 451

  Evo konkretno:
  Prvo odredimo sta hocemo da fermentisemo. Recimo zitarice i voce. Obratimo se stranoj kuci koja proizvodi kulture za to, recimo mislim da je francuska firma „Fermentis“ ili neka druga. Toga nema od domacih proizvodjaca. Dobije se kultura u prahu sa detaljnim upustvima proizvodjaca o njenoj reaktivaciji, pH, temperaturi, vreenu i kolicini supstrata.
  Pointeresujte se oko toga pa cemo da nastavimo.
  Veliki pozdrav.
  Milivoje Jovic
  062-8286083
  064-1941083

  Član 9.849

  vrlo lepo sto se interesujete oko fermentiranih proizvoda, misli na bozu pre svega koju pokusavam vec neko vreme da fermentiram na pravi nacin. :)

  Član 7.849

  Poštovani!
  Imam predlog za rubriku; Pomognimo nezaposlenima!
  O čemu se radi? Ja se preko 30 godina bavim pronalazaštvom, Najnoviji pronalazak se odnosi na proizvodnju Ajvara, pečenje paprike. Toje specijalno konstruisana mala peć velikog kapaciteta namenjena za male proizvođače koji žele da brzo postanu veliki sa dobrim zaradama.
  Evo sajta na kome može da se pogledaju karakteristike; http://www.pecenjepaprike.com
  Smatram da ovde imaju i tehnolozi dosta razloga da pomognu malim vrednim početnicima.
  Stojim na raspolaganju za svaku saradnju.
  Pozdrav svima!

  Član 29.533

  POstovani,da li ridjuvelak sadrzi alkohol ?

   

  Član 24.319

  ljiljana,upravo citam kako se pravi i mislim da nema alkohola zato sto je kratak period fermentacije dako da ne dolazi do alkoholne fermentacije,mada proveri jos negde

  Član 451

  Ljubo, ja sam tehnolog sa 40 godina iskustva u svim oblastima. Pridruzujem se akciji: POMOGNIMO NEZAPOSLENIMA! Spreman sam da pomognem. Najveca nevoja kod mladih i nezaposlenih je beznadje koje imaju. To ih cini inertnim i nespremnim da predju u akciju. Nigde nije lakse kao sada u Srbiji poceti posao. Mladi najcesce ne znaju sta bi mogli da pocnu da rade. Moj predlog je poceti u preradi poljoprivrednih proizvoda. Saradjujem sa vecom grupom mladih koji su krenuli u proizvodnju domaceg zanatskog piva. Svi su do jednog uspeli. Pravog domaceg dobrog piva nedostaje mnogo kod nas. Zasto ne poceti… Upravo, u zadnje vreme najvise radim u toj oblasti. Mladi i svi koji se osecate tako javite se. Pomoci cu vam da uspete. Pozdrav.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; milivoje53@gmail.com; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.