• Autor
    Članci
  • Član 2.254

    Postovani zanima me da li neko moze da mi pomogne oko recepta za domace medenjake. Imam recept koji trenutno koristim ali mu „nesto fali“, tako da mislim da bi mi bila potrebna pomoc samo oko dorade istoga.
    Unaprijed zahvalan

    Član 1.952

    Zdravo svima!

    Mene zanima ima li neko mozda ovu knjigu i moze li mi pomoci

    Tehnologija konditorskih proizvoda, dr Milena Gavrilović, Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2003.

    Ako ima ovo je moj mail neka mi se javi

    krupljanka_mc@hotmail.com

    Član 3.769

    Mene interesuje ista knjiga!

    Član 4.126

    Zdravo ja imam knjigu koja te zanima. M
    ozes je nabaviti na poljoprivrednom fakultetu i kosta 3500 dinara.Mislim da moze i da se poruci ali nisam sigrna

    Član 4.126

    Sto se tice medenjeka ne znam koji recept imas ali ako bi mi rekla mozda bi mogla da ti pomognem. Bitno je da se koristi sirup koji se kuvaju sa medom vodom i secerom. On se onda ohladi da bude mlak zatim se doda smesa zacina i sode bikarbone i amonijum bikarbonata koji ima vrlo neprijatan miris ali se kad se testo ispece potpuno izgubi. Ovo je uopsteno ima jos tu nekih detalja pa ako te zanima ti pitaj nadam se da sam ti pomogla.Zaboravila sam reci da kad se testo umesi treba da fermentise 12 do 24 casa na temperaturi 35 do 36 sa vlagom oko 75% nisam bas sigurna morala bi da pogledam da li je bas ova temperatura i vlaga upitanju. Pozdrav

    Član 11.793

    Poštovani!
    Ja sam u fazi probne proizvodnje medenjaka.Po receprtu koji sam dobio od svog sradnika ne uspevam dobiti medenjak po mojoj želji.Naime proizvod koji dobijem,nakon pecenja u vrlo kratkom roku postaje iuzetno tvrd i neelastican.Pokušavam dobiti medenjak koji cu moci odmah nakon punjenja da punim raznim kremastim nadevima.Da li u pomenutoj knjizi profesora sa Novosadskog fakulteta ima podrobnijih objašnjenja tehnologije proizvodnje medenjaka i odklanjanaj nekih nedostataka.Unapred zahvalan.

    Član 14.594

    Pozdrav svima!

    Pokusavam sa suprugom da proizvodim medenjake i cajne kolutice pa ukoliko ima neko neku recepturu i tehnologiju proizvodnje i voljan je da nam ustupi neka se javi. Forum i sajt je super jer ima dosta korisnih saveta.Unapred hvala.

    Član 451

    Ivan, Novica, Branislav,

    da bi se dobio dobar proizvod, pogotovu medenjaci nije dovoljna receptura. Od nacina Rada mnogo zavisi. Sa jednom istom recepturom moze se dobiti dosta razlicitih kvaliteta istog proizvoda proizvoda; dobrih ili losih. Zainteresovanima mogu pomoci.

    Pozdrav

    Milivoje Jovic

    Član 14.743

    Oćigledno da Anica zna šta priča. Moja porodica pravi medenjake decenijama, recept je poslovna tajna ali Anica je veoma blizu. Pozdrav za nju i za sve vas !

    Član 14.594

    Evo linka kome treba knjiga Milene Gavrilović

    http://www.mlinpekzavod.com/knjige.html

    Član 8.512

    Što se tiče medenjaka, ako su tvrdi morate smanjiti sadržaj šećera u invertu(šećer ne dozvoljava da rastu), takođe pojačati sredstva za narastanje,  jako je bitna vrsta brašna tj. udio sirovine koji ulazi u sastav u velikoj mjari ( morate imati brašno od meke pšenice).

    Medenjaci su jako komplikovani, ali mislim da je u vašem slučaju problem sa šećerom, morate napraviti rjeđi invert.

     

    l.p.

     

    Član 20.685

    da li neko poseduje recepturu za proizvodnju rolata od biskvitnog testa i recepturu za prizvodnju strudlica?

    Član 451

    Milane,

    kakvo je to pitanje: da li neko poseduje ……. Takvi proizvodi, kao sto su rolati i strudlice, vec se proizvode dugo vremena. Dakle, recepturu neko poseduje. Druga je stvar da li ce Vam je dati, prodati ili nece nece nista od toga. Ono sto je moja preporuka jeste; da sami sa strucnim licem stvarati svoju recepturu, koja moze biti priblizna onoj koju prizeljkujete, a mozda i daleko bolja. U tome je sustina svakog napretka. Da su nasi predhodnici samo prepisivali jedni od drugih svet bi se vrteo u krugu i bio bi na nivou srednjega veka. JA SAM ZA NAPREDAK.

    Član 20.685

    gospodine Milivoje problem je sto u mom kraju nemogu naci tehnologa inace sam iz aleksinca mesto kod nisa,veoma bih mi pomoglo ako poznajete neko strucno lice u ovom kraju?

     

    Član 451

    Milane,

    dobrog tehnologa ne mozete naci lako. Probacu da Vam pomognem u tome. Napisite mi detaljno cime raspolazete, sta zelite da postignete i koliko ste spremni da platite. To su preduslovi da bih Vam pronasao adekvatnog tehnologa. Takodje mi posaljite Vas kontakt telefon.

    Pozdrav.

    Milivoje

    Član 20.685

    bavim se proizvodnjom sitnih kolacica,odnosno poslasticarstvom ali prosirio bih asortiman za proizvodnju rolata pa bih mi bila potrebna receptura,iskren da budem nisam u nekoj velikoj finansiskoj moci ali ne kazem da bih neko trebao da mi pokloni recept,platio bih ga ali da to bude neka solidna cena….moj br.telefona je 0658801252

    pozdrav

    Član 23.492

    Pozdrav svima,

    trebala bi recepturu za medenjake koji su glatke teksture i imaju produzeni rok trajanja. Naime radim ih u formi suvenira pa mi je potrebno da traju minimalno 3mj. a po mogucnosti i duze…postoji li ta mogucnost? Naravno recepturu bi platila..

    Član 451

    Ana pozdrav.

    Na licni moj e-mail mi napisi do detalja sta bi zelela i kako da izgledaju medenjaci. Mogu da napravim takvu rezepturu. Njihova bi trajnost bila min. 3 meseca. Naravno da rezepturu ne mogu objaviti ovako javno. Nas dvoje bi se videli u Bgd i sve bi regulisali. Ja ne prodajem samo rezepture, ja pomazem i u tehnologiji. Ovo je drugo mnogo vaznije. Iz iskustva sam imao slucajeva da neko dobije detaljnu rezepturu i ne napravi dobar proizvod.

    Pozdrav.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; milivoje53@gmail.com; 062-8286083, 064-1941083

    Član 37.136

    Milion recepata za medenjake, u cemu je razlika kad se topi secer, voda i masnoca i kad se radi bez vode. Imam recept gde se samo mlak med dodaje u testo. Koja je uloga masnoce (margarina, maslaca ili masti) u medenjaku? Hvala na odgovoru.

    Član 451

    U medeljak se obicno dodaje biljna mast, mada i ne mora. Maargarin se ne dodaje. On se dodaje u tzv „medeni kolac“, koji je slican medenjaku ali nije medenjak. Inace kada se u medenjak dodaje biljna mast ona u testo unosi svoje plasticne karakteristike i deluke kao omeksivac te tako utice na konzistenciju testa. Dakle ona utice na cvrstocu testa i daje mu, uslovno receno, pokretljivost. Mast smanjuje skupljanje testa prilikom mehanicke obrade. Najbolje je istovremeno dodavati rastopljenu masnocu i vodu u brasno. Tada dolazi do optimalnog razvoja testa. Mast pomaze da voda izvrsi sto bolju hidrataciju proteina i skroba. Mast koja se koristi mora da je dovoljno plasticna i ne sme biti krta.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 37.517

    Postovani.. na kojoj temperaturi se peku medenjaci i koliko vremenski? Da li moze u peci duvaljci… da napomenem s pet plehova je

    Član 451

    Medenjaci se obicno peku na t=220*. Treba posebno biti oprezan kada se to radi u pecima sa duvaljkama. Tu temperatura nije jedini vazan faktor. Vazna je jako vlaga u pecnici i kojom brzinom struji vazduh od strane duvaljki. Inace medenjaci su jako osetljiv proizvod, kako po sastavu tako i po nacinu pecenja.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 37.123

    Poštovani,

    Da li se neko od Vas susretao sa belenjem zamjesa A za slatki kolač, nakon usipanja inverta u brašna, koji nakon odležavanja istog bude veoma tvrd i izrazito svetlije boje, a kad se upotrijebi u zamjes B, medenjak nakon izlaska iz peći bude beo i nepopunjene strukture (šupljikav)? Da li je moguće da je problem u tome da invert bude previše vruć prilikom usipanja?

    Član 7.642

    Potrebna mi je pomoć u izradi preliva za medenjak,

    zarko.mandickg@gmail.com

    KON. 0643287206

    Član 451

    Medenjaci mogu biti delimicno preliveni i potpuno preliveni.

    Prelivi mogu biti:

    – cokoladni preliv

    – preliv slican cokoladi

    – secerni preliv

    – gelee preliv

    Preliv treba da deluje lepo estetski, da stiti proizvod, da mu daje pozitivne organolepticke karakteristike, da stiti medenjak od isusivanja i dr. Dobar preliv nije lako napraviti ali moguce je. Tu je presudno znanje i iskustvo.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.