• Autor
  Članci
 • Urednik

  pozdrav za sve. ako neko nesto ima vezano za mikotoksine u hrani, prevencija mikotoksina u hrani, bio bih puno zahvalan.

  Urednik

  Mikotoksini su sekundarni metaboliti gljivičnog porijekla koji su otrovni za životinje i ljude. Određene plijesni napadaju usjeve na poljima i tijekom skladištenja što, osim negativnih zdravstvenih učinaka, može uzrokovati ekonomske gubitke na svim razinama proizvodnje hrane i stočne hrane.
  Najvažniji mikotoksini su:
  aflatoksin, deoksinivalenol, zearalenon, okratoksin A, fumonisin i T-2 toksin

  Mikotoksine nije moguće u potpunosti ukloniti iz hrane i stočne hrane, stoga je važno rizike svesti na najmanju moguću mjeru.
  I Europska Unija je reagirala na zahtjeve i odredila najviše razine za hranu i stočnu hrane. Osim postojećih propisa i direktiva, novi propis (EC Br. 856/2005) u kojem se definiraju najviše razine fuzarijskih toksina, stupio je na snagu 1. srpnja 2006. godine.

  Da bi se spriječio ulazak mikotoksina u hranu i hranidbeni lanac, potrebno je testirati sirovine i proizvode.Prevashodno je bitno naći izvor kontaminacije,tj. početi od sirovina koje su namjenjene za ishranu životinja namjenjenih za ljudsku upotrebu, kako njihovo meso tako i njihovi proizvodi tokom života. U tu svrhu postoji čitava lepeza pouzdanih, brzih i jednostavnih kompleta testova i kolona za pročišćavanje mikotoksina.

  Pozdrav.

  Član 159

  Sjajna tema ali niko nema petlju da se sa njom nosi.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.