• Autor
    Članci
  • Član 30.116

    Pozdrav da li bi mogao neko da me posavetuje u vezi doziranja arome, konkretno piše mi da treba da dodam 6 % aroma grill da li je to na ukupnu količinu kukuruznog brašna u pitanju su sneck proizvodi, hvala.

    Član 7.642

    Trebalo bi da dobijete odgovor od proizvođača arome da li se odnosi na količinu brašna ili na ukupnu količinu proizvoda

    Član 30.116

    Hvala Žarko na odgovoru. Imam još jedno pitanje ako neko ima iskustva da li je bolje koristiti praškaste arome ili arome u tečnom stanju, u pitanju je proizvod sličan flipsu.

    Član 7.642

    Možete me kontaktirati zarko.mandickg@gmail.com

    Član 451

    Na pitanje da li je bolje koristiti tecne ili praskaste arome ne moze se odgovoriti generalno. U nekim slucajevima su jedino prikladne praskaste arome, dok u drugim slucajevima je daleko bolje koristiti tecne arome. To je razlog zasto na trzistu postoje ova dva vida aroma. Ono sto je najvaznije jeste videti koji je nosac aroma i u kojoj su one koncentraciji. To se moze saznati iz specifikacije arome koju je distributer duzan dati na uvid. U principu se uzima da je za suve proizvode bolje koristiti praskaste arome, dok kod proizvoda od voca bolje je koristiti tecne arome. Treba znati da se aroma dozira pri samom kraju tehnoloskog postupka. Ovo narocito vazi ako u tehnoloskom postupku postoji i termicki tretman.  Marija, mozete mi se obratiti na e-mail adresu sa jasnim pitanjem pa Vam mogu vise pomoci. Pozdrav.

    Milivoje Jovic; tehnolog konsultant, 062-8286083, 064-1941083; milivoje53@gmail.com

    Član 451

    Marija postovanje.
    Niste mi rekli koliko je vremena proslo od nabavke masina iz Kine i jesu li one zvanicno primljene. Ako su u fazi prijema i pustanja u rad onda morate postovati kineske recepture jer oni time hoce da dokazu funkcionalnost i kapacitet proizvodne linije. Ako je to sve zavrseno onda imate pravo da primenjujete svoje recepture.
    Lepo ste primetili razliku izmedju tecnih i praskastih aroma; vama svakako vise odgovaraju praskaste. Procenat doziranja se odnosi na osnovni zames, a ne na gotovi proizvod.
    Sasvim sa pravom prekorite Vase poslodavce sto Vas na vreme nisu ukljucili jos kada je ugovaranje masina bilo u toku. Poslodavci moraju da shvate da je tehnolog bitan od samog pocetka. Nemojte se plasiti otkaza. Ako se on eventualno i desi verujte vise ce oni biti u vecem gubitku nego Vi. Nesavesne poslodavce na taj nacin treba kaznjavati.
    Recepturu ste dobro shvatili i sad samo pazljivo postupajte sa njom. Hrskavost proizvoda je jako slozena stvar i potice on niza parametara. Tesko je to objasniti u par recenica.
    Sto se tice kremova, nemojte nikada gledati jedan krem kakav najcesce postoji oko nas. Danas je moguce napraviti krem po najspecirficnijim zahtevima. Bavim se izradom kremova po svim zahtevima.
    Da bih Vam u potpunosti pomogao potrebno je da dodjem do linije i vidim njen rad. Neznam jeli to moguce, iz koga ste mesta?
    Pozdrav.
    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.