• Autor
    Članci
  • Član 38.549

    Pozdrav svima!
    Zelja mi je da proizvodim  grickalice ( krekere,kekse,plocice itd) koje su pogodne za keto ishranu. Problem je sto nemam previse novca za ulaganje (oko 2000e) i nemam znanja ,bavim se drugom strukom. Znaci imam samo ogromnu zelju i dobru ideju. Dobra strana je sto sam spremna neki period da radim na nuli,ne ocekujem zaradu.

    Treba mi Vase misljenje,da li uopste pocinjati tako nesto sa tako malo novca?

    Član 119

    Aleksandra pozdrav. Zanima me da li si pokrenula ovaj posao? Sličnu ideju razmatram već dugo vremena, pa me zanima kako tebi ide?

    Hvala

    Član 451

    Pod pojmom „grickalice“ podrazumevaju se proizvodi koji se jedu u toku celog dana, uglavnom izmedju obroka. Sustina keto-ishrane je izgladnjivanje organizma i navesti ga da on pocne da trosi stetne produkte u sebi, a potom i sam sebe, prvenstveno masti. Kod keto-ishrane postoji samo jedan obrok u toku dana. Dakle tzv „keto-grickalice“ su nespojiv pojam sa sustinom. Ali, ima puno proizvoda veoma atraktivnih koji se mogu poceti raditi i sa 2.000 evra. Ako me pitate da to odmah kazem onako iz rukava nebi moglo. To bi bio predmet jednog duzeg razgovora.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 16.485

    Poštovani Milivoje, ništa što ste napisali u vezi keto ishrane nije tačno. Ketogena dijeta osmišljena je tridesetih godina XX veka kao dijetoterapija u određenim neurološkim stanjima, tačnije kod epilepsije. Kod ketogene dijete ne mora biti smanjen energetski unos niti broj obroka, jedino što mora biti smanjeno je unos ugljenih hidrata. Kako organizam primarno koristi glukozu kao „gorivo“, i ukoliko mu je uskratimo, organizam se preorijentiše i kroz određene mehanizme (pretvaranje masti u ketone) počinje da koristi masti kao „gorivo“.

    Pojam SNACK se ne odnosi samo na grickalice koje se jedu čitav dan, i zapravo znači užina, odnosno manji obrok. Snack može biti bilo šta, manjeg je obima i energetske vrednosti, i uzima se između glavnih obroka. Keto snacks se mogu praviti od koštunjavog voća, maslaca, masnih sireva, milerama, … bez dodatog šećera i ugljenih hidrata.

    Na našem tržištu nema dovoljno keto gricklica koje bi mogla biti adekvatna užina ljudima koji su na primer alergični na koštunjavo voće. Jedno vreme je na tržištu mogao da se nađe Hrsko cheese, nešto kao čips od sira, ali na žalost ga više gotovo i nema.

    Član 451

    Jasmina, potpuno ste u pravu. Ako procitate pazljivo i ja sam slicno kazao. Jedino sto sam naglasio je da dijeta, bilo koje vrste, ne ide zajedno sa grickalicama. Ako podjemo od toga da se dijeta drzi zbog zdravlja i gubitka telesne tezine, a to je jedno te isto, onda grickanje, pa makar u vidu uzine ne dolazi u obzir. Prema poslednjim podacima u Srbiji je preko 57% odraslih debelo. Dece jos vise. A, zasto je to tako. Pa zato sto jedu i kad ne moraju i jos preko mere. Dijeta, bilo koje vrste, nije nista carobno. Jednostavno, manje jesti i smrsace se i bice se zdraviji.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 12.142

    Poštovane Aleksandra/Jelena,

    Proizvodnju keto snacks proizvoda možete započeti bez nekog naročitog znanja i iskustva! Samo hrabro i samo jako! Imate prustup internetu i to je glavno mesto edukacije i sticanja iskustva. Nije Vam potreban ni angažman struke (prehrambenih tehnologa)! U Srbiji ionako 9 od 10 malih proizvodjača hrane  pre starta svojih proizvodnji niti su imali ranije nekih dodirnih tačaka još manje su imali nekih predznanja a o konsultaciji struke i angažmanu iste ni govora. To što se u životu bavite nekim drugim poslom nema veze. Jer hranu u Srbiji proizvode svi. U to sam se lično uverio u više navrata.  Što reče moj drug i kolega iz generacije s fakulteta, kako da  u Srbiji otvorim konsultantski biro i dajem usluge ljudima koji se bave proizvodnjom hrane u situaciji kad svi sve znaju kad je hrana u pitanju, bukvalno znanje im isijava ispod nokta od malog prsta!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.