• Autor
    Članci
  • Član 39.064

    Postovani
    Posto radim kao tehnolog u mlekari ja bih zeleo dati potpis gazdi, ali on tvrdi da za to mora da se ima poseban dokument, ne samo da je zavrse faks, već na foru license ili drzavnog ispita. Njemu pečat, potpis daje neki drugi tehnolog koji uopste nije u firmi. Hvala Vam

    Član 12.142

    Uvaženi kolega

    Moram priznati da mi je nejasan termin „dati potpis gazdi“!? Na šta se to konkretno odnosi?! Vaš potpis na proizvodnim listama, ili potpis na nekom drugom dokumentu koji se formira u firmi?! Ja nisam čuo da je potrebna licenca ili neki drugi sertifikat tipa licence?! Tipične gazdinske fore i fazoni! Kaširajte takvog gazdu što pre pre nego on Vas!! Šta to treba da znači – Vi ćete mu fingirati posao tehnologa u pogonu/ frmi a dokumenta će potpisivati „tehnolog“ van firme. Tehnolog – fantom!

    Član 12.142

    Kako zakonima nije regulisan status prehrambenog tehnologa u smislu je li pravno lice, u ovom slučaju firma za proizvodnju hrane, u obavezi da u stalnom radnom odnosu drži tehnologa ili ne, poseže se za prehrambenim tehnolozima „konsultantima“.  Iz ličnog iskustva mi je poznato da se konsultanti angažuju baš od strane malih firmi koje se bave proizvodnjom i stavljanjem u promet hrane. Kad im zatreba „pravna“ pomoć obrate se advokatskoj kancelariji ređe. Često im ad hoc mogu od koristi biti i knjigovodstvene firme?! I to se kao podvodi pod prilagođavanje „savremenim“ trendovima privatnog biznisa u Srbiji. Ti trendovi savremenog biznisa u Srbiji su specifikum uglavnom za zemlje Zapadnog Balkana. Razvijeni svet tako nešto uglavnom ne poznaje. Kao i što ne poznaje male firme tipa Mickey Mouse factory gde je jedno te isto lice istovremeno i osnivač firme, vlasnik, izvršni direktor, jedini zaposleni u firmi,…..

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.