Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 2.237

  Nedavno sam poceo da radim u jednoj industriji mesa, i posto sam novi u ovom poslu zamolio sam kolege od kojih kupujemo mesavine aditiva i zacina bili su iskreni tvrdeci da ni njima nije bas jasan taj pravilnik i da ocekuku korekcije istog.Zato mi je potrebna pomoc.

  1.Mesavina aditiva koju koristimo za salamurenje mesa suvim postukom sadrzi u sebi E300 E316 cije upotreba nije dozvoljena u salamurenim i usitnjenim proizvodima od mesa.(ili je ogranicena na salamurene i usitnjene proizvode od mesa-kako tvrde kolege)

  Slicna je i mesavina aditiva za vlazno salamurenje, u svakom slucaju aditivi E300 E301, E302 i E316 se provlace kroz sve mesavine aditiva za proizvode od mesa.

  Pitanje je da li smeju da se koriste i ako ne smeju koji aditivi mogu da im budu adekvatna zamena?

  Kada preavilnik stupa na snagu?

  Da li je na deklaraciji za prozvode od mesa obavezna oznaka LOT-a i da li ga moze zameniti datum proizvodnje?

   

  Glavni urednik

  Poštovanje kolega,

  Nema potrebe da nagađate. Na ovom linku možete preuzeti pravilnik i potražiti aditive koji vas interesuju. Na primer, E 316 natrijum-eritorbat može se koristiti samo u salamurenim, termički tretiranim i netretiranim proizvodima od mesa. Maksimalno je dozvoljeno 500 mg/kg.

  Pravilnik o prehrambenim aditivima je stupio na snagu. U pravilniku se proizvodi od mesa podeljeni na sledeće grupe:

  • Termički netretirani proizvodi od mesa
  • Termički tretirani proizvodi od mesa
  • Omotači i sredstva za oblaganje i dekoraciju mesa
  • Tradicionalni salamureni mesni proizvodi sa posebnim uslovima za upotrebu nitrata i nitrita

  Među ovim grupama treba da pronađete proizvod koji vas interesuje i pročitate koji aditivi su dozvoljeni.

  Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2013), član 40:

  Oznaku serije nije potrebno navoditi u slučaju hrane koja je označena rokom trajanja koji sadrži dan i mesec i godinu, u tom redosledu.

  Inače, datum proizvodnje može da bude lot. Zavisi od organizacije proizvodnje. Serija podrazumeva grupu jedinica hrane koja je prerađena, proizvedena ili pakovana u gotovo jednakim uslovima.

  Član 2.237

  Hvala vam puno.

  Posedujem pravilnik ali pocetnicka nesigurnost me navela da razgovaram sa kolegama a dobrim delim su me oni zbunili.Dilema je bila u tome da li se deo tabele  Ogranicenja/izuzeci  odnosi na ogranicenja koricenja na navedene proizvode ili zabranu koriscenja u istim.

  Na primer dobio sam informaciju od kolege sa jako dugim iskustvom, da  E316 ne smem da koristim u salamurenim proizvodima a svi proizvodi od mesa su salamureni, sto mi je bilo neobicno jer sve smese za salamurenje sadrze E316.

   

  Član 16.171

  Pocela sam da radim u fabrici za proizvodnju žitnog alkohola i posto nemam mnogo iskustva sa ovom tehnologijom,zamolila bi vas za pomoc.Interesuje me kako se moze izracunati % alkohola u prevreloj komini od zitarica u laboratorijskim uslovima.Znam da je potreban destilacioni aparat,ali me interesuje postupak rada i izracunavanje.

  Član 13.300

  контактирајте др. Јасминку Сададиновић, редовни професор Универзитета у Тузли, и позовите се на мене.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.