• Autor
  Članci
 • Član 15.056

  Cestitam svim enolozima donosenje ovakvog pravilnika.Bilo bi dobro da se najzad,ovakav pravilnik donese i u oblasti proizvodnje jakih alkoholnih pica.Bez ovako sadrzajnog i strucnog pravilnika imamo rakije na trzistu koje kostaju cak 350 do 400din.litar u maloprodaji.Ne shvatam,gde su tu pdv i akciza?Znam ipak,to dopusta primena aktuelnog pravilnika o kvalitetu jakih alkoholnih pica.

  Član 27.932

  Imam jedno pitanje u vezi kalijum sorbata koji se koristi kao konzervans kod poluslatkih vina.

  S obzirom na to da je dozvoljen u odredjenoj granici da li je potrebno mjegovo isticanje na etiketi?Po pravilniku o vinu nije,a deklarisanju jeste i kako onda da se ponaša proizvodjač.

  Član 15.056

  Kalijum sorbat kao konzervans za poluslatka vina je dozvoljen pravilnikom o kvalitetu i drugim uslovima kvaliteta vina u navedenoj dozi po 1 l vina.Isto tako je dozvoljena upotreba konzervansa kalijummetabisulfita kao konzervansa inace.

  Na deklaraciji duzni smo istaci da vino sadrzi sulfite.Misljenja sam da u slucaju poluslatkih vina treba obavestiti potrosaca da vino sadrzi sorbate, na slican nacin kao sto ga obavestavamo u slucaju suvih vina da sadrze sulfite.

  Član 27.932

  Da li je to vaše mišljenje ili je zakonski kažnjivo ukoliko to nije istaknuto?

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.